Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Επιταχύνονται οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο....

ΑΟΖ και υδρογονάνθρακες πάντα στο επίκεντρο…

Δώδεκα έργα ελληνικού ενδιαφέροντος εντάχθηκαν στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της ΕΕ, σύμφωνα με τον κατάλογο που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Περιλαμβάνονται οι διασυνδέσεις ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (Κύπρος-Ισραήλ), κάτι που ενισχύει τον γεωστρατηγικό άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, καθώς σχετίζονται με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και άρα διευκολύνουν την ελληνική ανακήρυξη ΑΟΖ, με το σκεπτικό ότι βάσει των τωρινών δεδομένων θα διοχετεύεται στην ΕΕ μέσω Ελλάδας.
Συγκεκριμένα:
  • Ηλεκτρική Ενέργεια: Διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας μεταξύ Hadera (Ισραήλ) και περιοχής Αττικής, γνωστή ως Euro Asia Interconnector.
  • Southern Gas Corridor (SGC, Νότιος Διάδρομος): Αγωγός από υπεράκτια περιοχή Κύπρου προς ελληνική ενδοχώρα μέσω Κρήτης. Ο αγωγός αυτός αποτελεί συμφωνημένη με την κυπριακή πλευρά και την Επιτροπή ενοποίηση δύο αρχικών παράλληλων οδεύσεων (East-Med ΔΕΠΑ /Trans- Med Κύπρος).
Το Ισραήλ χρειάζεται την χώρα μας, ειδικά τώρα που o φανατικός ισλαμισμός το περικυκλώνει, καθόσον ο Ελληνισμός μπορεί να δώσει στην παρούσα φάση στο εβραϊκό κράτος στρατηγικό βάθος, τουτέστιν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα δύναται, εφόσον το επιθυμεί, να συνεννοηθεί διακριτικά με την Ρωσία, η οποία δείχνει να «ανησυχεί» για την πιθανή αλλαγή των ενεργειακών συσχετισμών στην Ευρώπη, με βάση τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της προσοχής. 

Γι” αυτό επιχειρείται αναθέρμανση των ελληνό-ρωσικών σχέσεων (επίσκεψη Ματβιένκο και έπεται του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ), ειδικά τώρα που οι Αμερικανοί δείχνουν απασχολημένοι με τα εσωτερικά τους.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σίγουρα εξελίξεις στα ενεργειακά ζητήματα. Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να δουλέψουν μαζί για ό,τι καλύτερο! Εκτός κι αν οι εξελίξεις στην Αμερική μας οδηγήσουν σε άλλου είδους καταστάσεις. Άλλωστε, όπως έχουμε γράψει, ενδεχόμενα θα επιχειρηθεί (αν δεν επιχειρείται ήδη) «υποχθόνια» αντίδραση στην προοπτική συγκυριακής γεωπολιτικής αναβάθμισης του Ελληνισμού από συμφέροντα που θίγονται έμμεσα ή άμεσα.

ΠΥΓΜΗ.gr

Δώδεκα έργα ελληνικού ενδιαφέροντος στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013, τον κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs). Η Ελλάδα πέτυχε να εντάξει 12 συνολικά έργα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, έπειτα από σειρά τεχνικών συναντήσεων εμπειρογνωμόνων των αρμοδίων φορέων και συστηματικών επαφών του ΥΠΕΚΑ με την Επιτροπή και τα εμπλεκόμενα κράτη-μέλη. Η σχετική κατ’ εξουσιοδότηση πράξη αναμένεται να υιοθετηθεί στη συνέχεια από το Συμβούλιο.

Κατά τον Κανονισμό 347/2013, ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος θεωρείται κάθε έργο απαραίτητο για την υλοποίηση των διαδρόμων και ζωνών ενεργειακών υποδομών προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Κανονισμός ορίζει ειδικά κριτήρια για το χαρακτηρισμό ενός έργου ως PCI, όπως για παράδειγμα ο διασυνοριακός αντίκτυπος του έργου. Τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος διασφαλίζουν ταχύτερη αδειοδοτική διαδικασία και κατά συνέπεια πιθανή ευκολότερη πρόσβαση σε ιδιωτική χρηματοδότηση, σύμφωνα πάντα με την πάγια πρακτική και εκτίμηση των αγορών. Επιπλέον, τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος που εμπίπτουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες του Κανονισμού, είναι επιλέξιμα για μερική χρηματοδοτική συνδρομή από την Ένωση υπό τη μορφή επιχορηγήσεων για μελέτες.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επεσήμανε: «Η συνεχής προσπάθεια των τελευταίων ετών, η υπευθυνότητα, αλλά και η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων εμπιστοσύνης στη χώρα, μάς επιτρέπουν να κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον. Η ένταξη των νέων ενεργειακών υποδομών στα έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος, σε συνδυασμό με τις ήδη υφιστάμενες ενεργειακές υποδομές, η υιοθέτηση βασικών ενεργειακών Αρχών απελευθέρωσης των δυνάμεων της αγοράς και προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων καταναλωτών, καθώς και οι πρωτοβουλίες στην έρευνα Υδρογονανθράκων, ενισχύουν σημαντικά το ρόλο της χώρας στο ενεργειακό γίγνεσθαι της Ευρώπης. Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε ακόμη καλύτερες προοπτικές.

Αξιοποιούμε τη γεωγραφική μας θέση, διασφαλίζουμε την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, στηρίζουμε αποφασιστικά την προσέλκυση ενεργειακών επενδύσεων, προωθούμε δράσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ενεργειακό τομέα και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχιας. Η προσπάθεια μας είναι διαρκής και φέρνει αποτελέσματα, ενώ το ενδιαφέρον μας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη παραμένει αδιαπραγμάτευτο.

Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια ακόμα απόδειξη σταθερότητας και αισιοδοξίας. Η κεντρική κατεύθυνση για να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακή πύλη εισόδου από την ανατολική Μεσόγειο και την Κασπία προς την υπόλοιπη Ευρώπη δεν είναι πια θεωρητικός στόχος, αλλά διαρκώς ωριμάζουσα και υλοποιούμενη Εθνική Στρατηγική επιλογή. Η ενέργεια και ο ορυκτός πλούτος μπορούν να αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες του νέου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, που ξεπερνά το Μνημόνιο και τις δημοσιονομικές προσαρμογές.

Οι Έλληνες μπορούμε και διαρκώς το αποδεικνύουμε.» 

Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, δήλωσε σχετικά: «Η συντονισμένη και εντατική προσπάθεια του ΥΠΕΚΑ απέδωσε τα ιδιαιτέρως σημαντικά σημερινά αποτελέσματα. Με την ένταξη του συνόλου των έργων ελληνικού ενδιαφέροντος στον κατάλογο των PCIs αναγνωρίζεται ο κομβικός ρόλος που η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει στην ενεργειακή ασφάλεια και τροφοδοσία της Ευρώπης, ενώ ισχυροποιεί περαιτέρω την αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους, όσοι εργάστηκαν και συνεισέφεραν στη μεγάλη αυτή επιτυχία για τη χώρα μας. Με στρατηγικό σχεδιασμό, σωστή προετοιμασία και σκληρή δουλειά συνεχίζουμε για να επιτύχουμε ακόμη περισσότερα». 

Ακολουθεί κατάλογος των έργων ελληνικού ενδιαφέροντος που χαρακτηρίστηκαν ως Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος: 


Διάδρομοι προτεραιότητας που αφορούν στην Ηλεκτρική Ενέργεια

• NSI East Electricity (Διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά- Νότου στην κεντροανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη).

i) Διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας μεταξύ Hadera (Ισραήλ) και περιοχής Αττικής, γνωστή ως Euro Asia Interconnector.
ii) Διασύνδεση μεταξύ Maritsa East 1 (Bουλγαρία) και Νέας Σάντα (Eλλάδα).
iii) Υδροηλεκτρικό αντλησιοταμίευσης (hydro- pumped storage) στην Αμφιλοχία.

Διάδρομοι προτεραιότητας που αφορούν στο Αέριο

• NSI East Gas (Διασυνδέσεις αερίου Βορρά- Νότου στην κεντροανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη)

i) IGB: Διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora (BG).
ii) Πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου - INGS LNG Greece.
iii) Πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου - Aegean LNG import terminal.
Σημειώνεται ότι από τα ανωτέρω δύο έργα υπεράκτιων τερματικών σταθμών αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (ιι και ιιι) ένα μόνο εξ αυτών προβλέπεται ότι θα υλοποιηθεί τελικώς.
iv) Σταθμός Μόνιμης Ανάστροφης Ροής στα Ελληνο-Βουλγαρικά Σύνορα μεταξύ Σιδηροκάστρου (EL) και Kula (BG).
v) Εγκατάσταση αποθήκευσης στη Ν. Καβάλα.
Σημειώνεται ότι η ομάδα (cluster) που ανήκει το συγκεκριμένο έργο, περιλαμβάνεται άλλα τρία ισοδύναμα έργα, κατανεμημένα σε Βουλγαρία (2 έργα) και Ρουμανία (1 έργο), με πρόβλεψη υλοποίησης ενός ή περισσοτέρων εξ αυτών.

• Southern Gas Corridor (SGC, Νότιος Διάδρομος).

i) Αγωγός ΤΑΡ.
ii) Αγωγός ITGI.
iii) Αγωγός από υπεράκτια περιοχή Κύπρου προς Ελληνική Ενδοχώρα μέσω Κρήτης. Ο αγωγός αυτός αποτελεί συμφωνημένη με την Κυπριακή πλευρά και την Επιτροπή ενοποίηση δύο αρχικών παράλληλων οδεύσεων (East–Med ΔΕΠΑ /Trans- Med Κύπρος).
iv) Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου στους Κήπους του Έβρου.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1889124

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου