Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΝΕΟ MΝΗΜΟΝΙΟ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ..

                            ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ 

Η Μέρκελ έχει ήδη αποφασίσει: αμέσως μόλις λήξει τον Μάιο του 2014 το Μνημόνιο που ισχύει τώρα, η Ελλάδα θα υπαχθεί σε νέο Μνημόνιο για την τριετία 2014-2016! «Εως τον Ιούνιο θα είναι κόλαση», δήλωσε στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. 
«Θα παιχτούν και θα κριθούν όλα με τους δανειστές μας» εξηγεί: Οπως όμως στην κόλαση κουμάντο κάνει ο Εωσφόρος, έτσι και στην κόλαση της Ευρωζώνης κουμάντο κάνουν η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελκαι οι Γερμανοί. 

Από τη στιγμή λοιπόν που οι Γερμανοί αποφάσισαν να συνεχίσουν να κρατούν την Ελλάδα υπό καθεστώς μνημονιακής υποτέλειας, έτσι θα γίνει, πάει και τελείωσε!
Ηδη μεθοδεύουν την υλοποίηση της απόφασής τους στραγγαλίζοντας μεθοδικά την ελληνική οικονομία ώστε Σαμαράς και Βενιζέλος να... ικετεύουν στο τέλος τη Γερμανία να συμφωνήσει να χορηγήσει στην Αθήνα νέο δάνειο περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, συνοδευόμενο φυσικά από νέο Μνημόνιο υποτέλειας! Μέχρι τον Δεκέμβρη - Γενάρη το Βερολίνο θέλει να έχει κλείσει η συμφωνία για το νέο δάνειο.
Στο πλαίσιο αυτό οι Γερμανοί αυξάνουν την πίεση πάνω στην κυβέρνηση Σαμαρά. Πρώτα πρώτα αρνούνται ανοιχτά πλέον να ανανεωθούν ομόλογα ελληνικά ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ συνολικά που βρίσκονται στα χέρια κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης και είχαν αγοραστεί πριν ξεσπάσει η κρίση.
Τα ομόλογα αυτά λήγουν σταδιακά μέχρι το 2016. Πέρυσι τον Νοέμβριο είχε υπάρξει μια κατ' αρχήν πολιτική συμφωνία στο Eurogroup να μην πληρωθούν τα ομόλογα αυτά, αλλά να αντικατασταθούν με νέα ελληνικά ομόλογα που θα έληγαν χρόνια αργότερα. 
Την περασμένη εβδομάδα όμως ο Γερμανός τραπεζίτης Γεργκ Ασμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι η ανανέωση αυτών των ομολόγων συνιστά νομισματική χρηματοδότηση της Ελλάδας, πράγμα που απαγορεύεται!
Απαίτησε κατ' ουσίαν δηλαδή να βρει η Ελλάδα και να πληρώσει αυτά τα 6 δισεκατομμύρια. Σαν να μην έφτανε αυτό, τον Μάιο του 2014 λήγουν ομόλογα ύψους 4,5 δισ. ευρώ που είχαν εκδοθεί το 2009 από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή για να στηρίξουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 
Αν απαγορευτεί να ανανεωθούν και αυτά, η κυβέρνηση πρέπει να βρει και επιπρόσθετα δισεκατομμύρια μέσα στο επόμενο επτάμηνο. 
Με την ευκαιρία της συζήτησης αυτής αποκαλύφθηκε τώρα ότι όταν πέρυσι έγινε το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, δεν είχαν εξαιρεθεί μόνο τα ομόλογα που βρίσκονταν στα χέρια του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, αλλά και τα ομόλογα που κατείχαν οι κεντρικές τράπεζες των κρατών της Ευρωζώνης! Εν ολίγοις δηλαδή το «κούρεμα» αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά τις ελληνικές τράπεζες, τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ΑΕΙ κ.λπ. συν τους δυστυχείς μικροομολογιούχους.
Αυτούς καταλήστεψαν με το «κούρεμα». Ιδίως η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας, η οποία έχει επενδύσει πολλά λεφτά σε ελληνικά ομόλογα και αγόρασε τα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν γαλλικές ιδιωτικές τράπεζες για να τις διευκολύνει, απαίτησε και πέτυχε πέρυσι να μην «κουρευτούν» τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονταν στην κατοχή κεντρικών τραπεζών κρατών της Ευρωζώνης. 
Η Μπούντεσμπανκ της Γερμανίας δεν είχε καθόλου στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα, γι' αυτό και οι Γερμανοί πέρυσι δεν μπλόκαραν την πολιτική συμφωνία ανανέωσης των ομολόγων αυτών. Φέτος όμως οι συνθήκες έχουν αλλάξει πολύ και οι Γερμανοί θα χάσουν πολλά λεφτά, αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει.
Στο μεταξύ ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ δεν δέχεται κουβέντα για ανανέωση και απαιτεί να εξοφληθούν κανονικά όλα τα ελληνικά ομόλογα στο 100% της ονομαστικής αξίας τους, έχοντας αυτή τη φορά μαζί του και τους Γερμανούς, οι οποίοι με όπλο τα ομόλογα που λήγουν θέλουν να υπαγάγουν την Ελλάδα σε νέο Μνημόνιο.
Απαιτούν επιπλέον πρόσθετα μέτρα ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2014, μπλοκάρουν την εκταμίευση δανειακών δόσεων με διάφορα προσχήματα και εν γένει κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μεγαλώσει η δημοσιονομική «τρύπα» στην Ελλάδα για το 2014 ώστε να αναγκάσουν μια ώρα νωρίτερα την κυβέρνηση Σαμαρά να υποκύψει στους όρους τους, πράγμα που θα γίνει οπωσδήποτε, χωρίς την παραμικρή δυσκολία. 
Καμία διάθεση αντίστασης δεν έχουν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, όπως έχει αποδειχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου