Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

«Δημοσιονομικός γκρεμός;» Τώρα αρχίζει το σκληρό ροκ για τα πολλά λεφτά.

ΣΠ. ΧΑΤΖΑΡΑ

Ενώ οι δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης που άνοιξε ελαφρώς πτωτικά,  καταγράφουν το άγχος των αγορών, πρόεδρος της Ρ.Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τον «δημοσιονομικό γκρεμό», αλλά, τους Κινέζους που βλέπουν τα λεφτουδάκια τους να εξαερώνονται, τους έπιασε τεταρταίος πυρετός. 

Μόνο στο Ιράν που δεν έχουν καθόλου αποθέματα σε δολάρια και ευρώ αλλά μόνο χρυσό, λόγω των κυρώσεων, μπορούν να είναι ψύχραιμοι.

 Ο Πούτιν, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής του APEC είπε ότι, το αεριτζίδικο μοντέλο είναι το πρόβλημα.«Η πιο οξεία φάση της κρίσης έχει ξεπεραστεί, ομως δεν πρέπει να αναμένουμε μια ταχεία εξυγίανση της παγκόσμιας οικονομίας. Τα προβλήματα του υπάρχοντος οικονομικού μοντέλου έχουν διαρθρωτικό και παρατεταμένο χαρακτήρα», δήλωσε.

Βέβαια αυτό σημαίνει ότι ο Βλαδίμηρος δεν πιστεύει τοBloomebrg, που πουλάει κίνδυνο και φωνάζει για μία νέα «οικονομική καταστροφή», πολύ μεγαλύτερη από την παγκόσμια κρίση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, και επομένως συνιστά ψυχραιμία διότι δεν περιμένει την εκδήλωση της πιο οξείας φάσης της κρίσης με τη χρεοκοπία των ΗΠΑ και τον «δημοσιονομικό γκρεμό» που μπορεί να οδηγήσει στην πιο σοβαρή οικονομική κρίση από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. Ο Πούτιν μάλλον συμφωνεί με την Moody’s που θεωρεί πως η χρεοκοπία των ΗΠΑ συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες.

Η «τράπεζα του Θεού», η Goldman Sachs, έδωσε μια διαφορετική διάσταση της κρίσης . Μετά την καταληκτική ημερομηνία της 17ης Οκτωβρίου, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει διαθέσιμα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πραγματική προθεσμία, λοιπόν, για το ταβάνι του δημοσιονομικού χρέους αφορά στο πότε θα εξαντληθούν και αυτά τα ταμειακά αποθέματα. 

Η Goldman πιστεύει ότι το αμερικανικό Δημόσιο θα μπορεί να αποπληρώνει τις προγραμματισμένες πληρωμές του έως τα τέλη Οκτωβρίου, αλλά μετά τις 25 Οκτωβρίου αυξάνονται οι πιθανότητες να μείνει το κράτος χωρίς ρευστό από μέρα σε μέρα. Εάν δεν αυξηθεί το όριο για το χρέος, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θα μπορεί να εκδίδει νέα ομόλογα μετά τις 17 Οκτωβρίου αλλά θα μπορεί να συνεχίσει τις δημοπρασίες των ομολόγων, που έχουν λήξει.

Πάντως στη σύνοδο κορυφής του APEC ο Βλαδίμηρος είπε ότι «ο κόσμος χρειάζεται ένα νέο μακροπρόθεσμο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα πρέπει να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του «πραγματικού τομέα», τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Στο Πεκίνο, που αγόραζαν με μανία «αμερικανικά κωλόχαρτα» για… σιγουριά έχουν κατουρηθεί πάνω τους. 


«Ελπίζουμε ότι ως τις 17 Οκτωβρίου οι ΗΠΑ θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να ανταποκριθούν στο πάγωμα του ορίου του χρέους, ώστε να αποφύγουν μια στάση πληρωμών και να εγγυηθούν την ασφάλεια των κινεζικών επενδύσεων στις ΗΠΑ. Είναι σημαντικό η Ουάσινγκτον να διατηρήσει την εμπιστοσύνη που υπάρχει στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου», είπε (κλαίγοντας;) ο υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας Τσου Γκουαντζιάο. 


Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα σε δολάρια στον κόσμο, καθώς οι εξαγωγείς καταθέτουν στην πλειονότητά τους τα έσοδά τους σε συνάλλαγμα σε αυτήν. Με βάση το δολάριο η κεντρική τράπεζα τροφοδοτεί με γιουάν την κινεζική οικονομία, ενώ παράλληλα τοποθετεί ένα μέρος του συναλλάγματός της σε ομόλογα αμερικανικού δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου