Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

"H Ιταλία θα φύγει από το ευρώ, εάν η Γερμανία δεν αλλάξει την ευρωπαϊκή πολιτική της".

 Τον κίνδυνο εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ εάν η Γερμανία δεν αλλάξει την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής της Ευρωζώνης, επισημαίνει έκθεση της Mediobanca, αναφέροντας ότι η χώρα έχει εισέλθει σε ένα «αρνητικό σπιράλ παραγωγικότητας» από τότε που συνέδεσε την συναλλαγματική της ισοτιμία με το ενιαίο νόμισμα.
Στο ίδιο μήκος κύματος με το αμερικανικό υπουργείο... Οικονομικών και το ΔΝΤ, η Mediobanca κάνει λόγο για το εμπορικό πλεονέκτημα της Γερμανίας και το κόστος που επωμίσθηκε ο Νότος μετά την κρίση του 2008.

Οπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ιταλία επισημαίνει ότι ...

....η νομισματική ένωση επέτρεψε στην Γερμανία να εξασφαλίσει εμπορικό πλεονέκτημα, συσσωρεύοντας πλεόνασμα 1,4 τρισ. Ευρώ ή 50% του γερμανικού ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η διασφάλιση του πλεονεκτήματος της Γερμανίας οδηγεί την Ευρωζώνη σε ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος.

Η Mediobanca επισημαίνει ότι η Ευρωζώνη δεν ικανοποιεί κανέναν από τους τέσσερις όρους μιας βέλτιστης νομισματικής περιοχής, την εργασιακή κινητικότητα, την ευελιξία σε μισθούς και σε τιμές, τη μεταφορά πλεονασμάτων και την ευθυγράμμιση των επιχειρηματικών κύκλων.

Η ιταλική τράπεζα κατηγορεί τις αρχές της ΕΕ ότι μετέφεραν ολόκληρο το βάρος της προσαρμογής μετά την κρίση του 2008 στα αδύναμα κράτη μέλη της Μεσογείου, ενώ αρνήθηκαν να δουν τον κίνδυνο “ενός αρνητικού υφεσιακού σπιράλ” στο Νότο ή να συνειδητοποιήσουν ότι όλες αυτές οι χώρες δεν μπορούν να σταθεροποιήσουν την τροχιά του χρέους τους με ένα μίνιμουμ ανάπτυξης.

Ο Βοράς πρέπει “να συναντήσει την περιφέρεια στη μέση”, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση. κλείνοντας τα μάτια στο αρνητικό σπιράλ ύφεσης που προκλήθηκε στο Νότο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου