Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Τα spreads ανεβαίνουν ξανά και οι ''οίκοι ανοχής''...συνεχίζουν το παιχνίδι τους...

Μια ματιά στα spreads των ελληνικών ομολόγων καταδεικνύει ότι τελευταία παρακολουθούν σχεδόν κατά πόδας τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα…

 Ήδη είναι και πάλι 80 μονάδες πάνω από τα πρόσφατα ...χαμηλά τους από την στιγμή που άρχισε να καταγράφεται η δυσκολία συνεννόησης με την τρόικα και ο χρόνος της τελευταίας αξιολόγησης αισίως κλείνει τρεις μήνες…

Και από ό,τι φαίνεται ίσως κλείσει και άλλους τρεις, αφού κάποια στελέχη της τρόικας σχολιάζοντας τις διαδικασίες που «τρέχουν» υπενθυμίζουν ότι και οι δόσεις στο τέλος του 2012, μετά την πολιτική απόφαση του Νοεμβρίου, είχαν δοθεί τμηματικά ακολουθώντας την πρόοδο (δηλαδή την καθυστέρηση) στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Τα spreads κατά συνέπεια, φαίνεται....... -και λέγεται- ότι θα αρχίσουν να είναι περισσότερο “δεμένα” με την ταχύτητα που προχωρούν οι διαπραγματεύσεις, καθυστερώντας έτσι και το εγχείρημα μικρών δοκιμαστικών εκδόσεων πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα και την προσφυγή για δανεισμό στις αγορές κεφαλαίου.

Υπάρχει όμως και μία διαφορετική εξήγηση που υποδεικνύεται κυρίως από τεχνικούς του EFSF, οι οποίοι αν και αναγνωρίζουν την πίεση που δέχονται τα -λίγα- ελληνικά ομόλογα που εξακολουθούν να κυκλοφορούν στις αγορές, από την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εν τούτοις αποδίδουν την αύξηση των ελληνικών spreads στις μεταβολές των τιμών των γερμανικών ομολόγων.

Σύμφωνα με την ερμηνεία αυτή “πέφτουν τα γερμανικά bunds και έτσι ανεβαίνουν οι αποδόσεις”…. Και αυτή η εξήγηση έχει επίσης τα… δίκια της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου