Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Το έθνος παράγει πολιτισμό. Παράγει διαφορετικότητα. Και ο εθνικός πολιτισμός είναι πρώτα από όλα ένας λαϊκός πολιτισμός.

Το έθνος παράγει πολιτισμό. Παράγει διαφορετικότητα.
Αυτή η διαφορετικότητα στα πολιτισμικά στοιχεία, και επιπλέον η ιστορική συγγένεια της καταγωγής των μελών (το μεγάλο σόϊ), είναι το περιεχόμενο της εθνικής ταυτότητας.
Ο εθνικός πολιτισμός είναι πρώτα από όλα ένας λαϊκός πολιτισμός.
Από τα τραγούδια, τις διηγήσεις και τις παροιμίες, μέχρι την αρχιτεκτονική σπιτιών, ναών, καραβιών και γεφυριών.
Και από τα ζώα που εκτρέφει, τα δέντρα και τα φυτά που καλλιεργεί, μέχρι τα υλικά, -όπως η πέτρα, ο ασβέστης, ο πηλός, το ....
....γυαλί και ο μπρούντζος- που χρησιμοποιεί για τα τεχνουργήματα, τα δοχεία, τα εργαλεία και τα καλλιτεχνήματά του.
Από τα χρώματα που διαλέγει για να βάψει τα σπίτια, τους ναούς και τα πλεούμενά του, μέχρι τα πλεκτά του, τα υφαντά του και τις συνταγές των φαγητών και των γλυκισμάτων του.
Και από τον σιδερά, τον μεταλλοτεχνίτη, τον χτίστη και τον ναυπηγό, μέχρι τον καπετάνιο, τον λαϊκό ποιητή, την μαία και τον θεραπευτή του.
Και ακόμα, ένα από τα πιο σημαντικά, ο εθνικός λαϊκός πολιτισμός περιλαμβάνει τις παραδόσεις, τις ΑΞΙΕΣ και τα ΗΘΗ, τα κοινωνικά ιδανικά εκείνα, που συγκροτούν τους ανθρώπινους χαρακτήρες και τον συλλογικό χαρακτήρα του λαού και του έθνους.
Ολα αυτά τα καθαρά ΛΑΪΚΑ στοιχεία τα παράγει το έθνος-λαός, πολύ πολύ πριν αναπτύξει λόγιο πολιτισμό και επιστήμες.
Και όλα αυτά, τα καθαρά ΛΑΪΚΑ στοιχεία, είναι τα ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ εκείνα στοιχεία που συνθέτουν την εθνική του ταυτότητα και την εθνική του διαφορετικότητα.
Είναι τα θεμελιώδη εκείνα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίζεται η συνειδητοποίηση μιας εθνικής κοινωνίας πως αποτελεί ένα διακριτό και ξεχωριστό σύνολο ανθρώπων. Είναι τα θεμελιώδη εκείνα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίζεται αυτό που λέμε ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.
Το έθνος παράγει πολιτισμό. Λαϊκό πολιτισμό.
Είναι ο διαφορετικός του πολιτισμός που κάνει το κάθε έθνος διακριτό από τα άλλα. Είναι αυτός ο διαφορετικός πολιτισμός, μαζί με την ιστορική συγγένεια της καταγωγής των μελών (το μεγάλο σόϊ), που μας δίνει την εθνική ταυτότητα και την εθνική συνείδηση.
Ενα έθνος λοιπόν συγκροτείται από την στιγμή εκείνη που θα αρχίσει να παράγει τον δικό του διαφορετικό πολιτισμό και τα μέλη του θα αποκτήσουν την ιδέα της ιστορικής συγγένειας και της κοινής καταγωγής.
Είναι αυτή η εθνική διαφορετικότητα που μάχεται ο διαχρονικός παγκόσμιος εξουσιαστής, ο ιμπεριαλισμός, από την εποχή ακόμα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Και θέλει να κάνει όλα τα έθνη ένα έθνος. Και που βρήκε στις μέρες μας, στην πανάρχαιη και λυσσαλέα μάχη του αυτή έναντι του έθνους, ανέλπιστο σύμμαχό του την εθνομηδενιστική αριστερά.
Διότι έθνη υπάρχουν από την αυγή του χρόνου.
Και είναι αυτή η εθνική διαφορετικότητα, η κοινωνική διαφορετικότητα, το στοιχείο εκείνο που τελικά παράγει την αξίωση του έθνους για αυτο-νομία και αυτο-κυβέρνηση. Δηλαδή για ελευθερία. Και για συμμετοχή ΟΛΩΝ των μελών του έθνους στην διακυβέρνησή του. Δηλαδή την αξίωση για δημοκρατία.
Θραξ Αναρμόδιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου