Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Το παιχνίδι των εταίρων μας με τα 10 δισ. ευρώ... που μάς χρωστούν !

Σε μία άκρως ενδιαφέρουσα αποκάλυψη προβαίνει σήμερα το site reporter.gr. Αναφέρει πως κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης μας χρωστούν 10 δισ ευρώ και πως  αυτή είναι η "ευχάριστη έκπληξη" του κ. Στουρνάρα...
Οι Γερμανοί ωστόσο τα εμφανίζουν ως δώρο από τον Σόιμπλε- δηλαδή ως χρηματοδότηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις- ενώ είναι υποχρέωση τους…
Όπως αναφέρει το reporter.gr, αυτά τα 10 δισ. ευρώ, τα οποία θα είναι το "λουκούμι" για να γλυκάνουν την επόμενη δανειακή σύμβαση που δεν θα ονομάζεται μνημόνιο μεν, αλλά θα είναι μια δανειακή σύμβαση που θα τρέχει σε αντάλλαγμα με τις διαρθρωτικές αλλαγές, δεν είναι δώρο, αλλά συμβατική υποχρέωση των ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών που δεν τηρήθηκε εκ μέρους τους.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν κάποια ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, αξίας περίπου 5,5 δισ ευρώ (τα οποία ονομάζονται ομόλογα ANFAS) που δεν περιλαμβάνονταν ....
....στο κούρεμα, έμειναν δηλαδή ακούρευτα στα χέρια των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, οι οποίες είχαν δεσμευθεί ότι θα τα διατηρήσουν μέχρι τη λήξη τους και θα τα ανανεώσουν, δηλαδή δεν θα τα εισπράξουν.
Η λήξη αυτών των ομολόγων είναι φέτος, αλλά οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να τα ανανεώσουν διότι θεωρείται νομισματική χρηματοδότηση (που απαγορεύεται) και θα πρέπει να τα εισπράξουν.
Φυσικά η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει αυτά τα ομόλογα, οπότε η Ευρώπη θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να δώσει στην Ελλάδα τα 10 δισ. για να τηρηθεί η συμφωνία που η ίδια δεν τηρεί. Αυτά είναι τα 10 δισ που εμφανίζονται τώρα από το Spiegel ως δώρο προς την Ελλάδα από τον Σόιμπλε.
Η διαπραγμάτευση του Γ.Στουρνάρα με την τρόικα τις τελευταίες εβδομάδες, αφορά αυτό ακριβώς το σημείο και σε αυτά τα ομόλογα οφείλεται το μεγαλύτερο μέρος της διαφορετικής εκτίμησης που έχει η ελληνική πλευρά με τους πιστωτές για το χρηματοδοτικό κενό των ετών 2014 και 2015.
Επιπλέον αυτών υπάρχουν και τα ομόλογα που είχαν αγοράσει οι τράπεζες επί υπουργίας Αλογοσκούφη, τα οποία επίσης δεν μας επιτρέπουν οι Ευρωπαίοι να ανανεώσουμε (τα θεωρούν και αυτά νομισματική χρηματοδότηση και καθώς ελέγχουν το σύνολο των ελληνικών τραπεζών ως μέτοχοι, δεν δέχονται την ανανέωση τους).
Η Ευρώπη δεν δέχεται καν να ανανεώσουμε ούτε τα ομόλογα που μας είχε επιτρέψει να αγοράσουμε μέσα στην κρίση από τη δευτερογενή αγορά. Συνολικά, τα ομόλογα των κεντρικών τραπεζών, τα ομόλογα Αλογοσκούφη και αυτά που είχε αγοράσει δευτερογενώς ο Οργανισμός διαχείρισης χρέους, ανέρχονται σε 20 δισ και φυσικά αν μπορούσαν να ανανεωθούν θα έφερναν την Ελλάδα σε ιδιαίτερα ευνοϊκή θέση. Όλα αυτά θα συζητηθούν στα επόμενα Eurogroup στις 17 Φεβρουαρίου και στις 10 Μαρτίου, οπότε θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.
Καθώς οι ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να καλύψουν το κενό των 10 δισ που αφήνει η μη τηρηθείσα συμφωνία, γίνονται σαφώς ελαστικότεροι και με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Διότι αν δεχθούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο από ότι αρχικώς είχε υπολογισθεί, οι ίδιοι θα χρειασθεί να βάλουν λιγότερα λεφτά για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. 
Και επειδή τα 10 δισ που θα βάλουν εκτάκτως για την κάλυψη των ομολόγων τους πέφτουν βαριά, δέχονται αιφνιδίως νέες σημαντικές βελτιωμένες εκτιμήσεις για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Έτσι λοιπόν, εμφανίζονται οι ίδιοι να προσφέρουν δώρα, ενώ απλώς τα χρωστάνε ως όρο της παλιότερης συμφωνίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου