Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Μηδέν σωτήρες. Ζώνη θραύσης η Ελλάδα.

Η Ελλάδα και οι Έλληνες πάλι ψάχνουν για σωτήρες ανά την  υφήλιο. Πάλι κοιτούν προς δύση και ανατολή με το χέρι απλωμένο.Δυστυχώς δεν έχουμε μάθει από την ιστορία μας, αλλά δεν παρακολουθούμε ακόμα και το σήμερα, εθελοτυφλώντας στα τεκταινόμενα γύρω μας. 

Πιο κάτω παραθέτω μόνο μερικές από τις δηλώσεις των "φίλων και συμμάχων μας" για να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα και από κανέναν, παρά  μόνο απο τους εαυτούς μας.....

1. Alexander Dugin. Κορυφαίος γεωπολιτικός της Ρωσίας όσον αφορά την Ελλάδα σε συνέντευξη του στα Επίκαιρα τον Απρίλιο του 2013.

" Ο Πούτιν θέλει να υπερασπίζεται ...

....χώρες απέναντι στην μονοπωλιακή πολιτική της ελίτ της Δύσης, όμως γνωρίζει πότε να μην προχωράει όταν θεωρεί σίγουρη την ήττα."
" Η Ελλάδα θα έχει βοήθεια απο την Ρωσία στις κατάλληλες συνθήκες και χρόνο , βάση των δεδομένων που υπάρχουν στην περιφέρεια της Μ.Ανατολής και των γύρω χωρών"

2. Barak Obama. Πρόεδρος των ΗΠΑ σε δήλωση σε συνάντηση με τον Σαμαρά τον Αύγουστο του 2013 στον Λ.Οίκο.

"Θέλουμε να είμαστε όσο πιο χρήσιμοι μπορούμε σε αυτούς τους καιρούς γεμάτους προκλήσεις και είμαστε σίγουροι πως ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος αναγνωρίζει τι πρέπει να γίνει και πως θα δουλέψει πολύ σκληρά για να γίνει αυτό πραγματικότητα"

3. Α. Merkel. Καγκελάριος της Γερμανία σε συνάντηση με τον Σαμαρά τον Νοέμβριο του 2013.

" Η Ελλάδα έχει κάνει εντυπωσιακή πρόοδο και έχει καταφέρει σημαντικά πράγματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει και κανενός είδους ελάφρυνση στις προκαθορισμένες υποχρεώσεις της" (σ.σ. Μνημόνιο)

4. ο Han Bingchen στην κινεζική People’s Daily, αναφέρει πως η Ελλάδα είναι ενα πεδίο επενδύσεων πολύ καλό για την Κίνα και τις εθνικές επιχειρήσεις , καθώς έχει αλλάξει το φορολογικό πλαίσιο και δίνει μέχρι και νόμιμες άδειες 5ετους διαμονής, βάση μόνο νομικών προϋποθέσεων.

Ο λόγος που παρατέθηκαν τα παραπάνω, είναι για να διευκρινιστεί ότι δεν υπάρχει πουθενά αυτό που αναφέρουμε στη καθημερινότητα ώς "φίλος" , αφού στο διεθνές επίπεδο κάθε συμμαχία γίνεται στο πλαίσιο του "δούναι & λαβείν". 


Δεν υπάρχει ούτε θέμα "ομοίων χαρακτηριστικών και πίστεων" , ούτε "πολιτισμικό χρέος". 

Η κάθε χώρα για να υπάρξει πρέπει να έχει μια σταθερή υπόσταση και δυναμική που μπορεί να προσελκύσει με ειδικό τρόπο κάθε συμφωνία χωρίς να μπεί στο πλαίσιο της λογικής  "δώστα όλα/δεχόμαστε τα πάντα".

Η Ελλάδα αυτή την στιγμή έχει ανάγκη να σταθεί ΜΟΝΗ ΤΗΣ , στα πόδια της , στηριζόμενη σε δυνάμεις εκ των έσω. Από τους δικούς της πολίτες και επιχειρήσεις με ένα ειδικό διπλωματικό τρόπο απέναντι σε δανειστές που ναι μεν, δίνουν το χρήμα τους, αλλά αυτό δεν πρέπει να σημαίνει πως αγοράζουν και το έθνος  και τον πλούτο του σε υλικό και άυλο δυναμικό.

Η ανάπτυξη ενός εθνικού πόρου που θα ενισχύει την πίστη του πολίτη στους ηγέτες του, θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα. Είναι θέμα αρχικά λοιπόν πολιτικής βούλησης. Δυστυχώς μέχρι τώρα, δεν έχει υπάρξει ούτε στο ελάχιστο τέτοια προσπάθεια. Αντίθετα, ο πολίτης αντιμετωπίζεται ως μονάδα παραγωγής και κοιτάνε πως θα εξαντλήσουν κάθε ικμάδα δυνατότητας του, να αποδίδει τα μέγιστα και να απορροφά τα ελάχιστα  ή και τίποτα.

Όσο λοιπόν διαρκεί αυτό το πλαίσιο πολιτικής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας , πάντα θα υπάρχει κίνδυνος , η Ελλάδα χαρακτηριζόμενη και ως "σημείο θραύσης της γεωγραφικής ζώνης" να ανοίξει ένα πρόβλημα που ούτε καν μπορεί να φανταστεί κανείς. 


Αν η Ελλάδα χαθεί με την έννοια που λένε και φαντάζονται πολλοί, τα απόνερα θα είναι τέτοια που θα επιφέρουν τρομερές αλλαγές. 

Κάτι που καλό είναι να είμαστε και να είναι σίγουροι πως είναι ΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΟ γεγονός.

Για το Geopolitics.com.gr

Αλέξανδρος Νίκλαν


Σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου