Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Συμφωνία (!) στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων - Οι δανειστές επιμένουν να εγκριθεί το καυτό θέμα από τη Βουλή, αλλά η κυβέρνηση φοβάται καταψήφιση!

Υπουργείο Εργασίας και τρόικα συμφώνησαν να προχωρήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας μέσω περαιτέρω απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, αλλά ψάχνουν τρόπο για να μην περάσουν τις αλλαγές από τη Βουλή, καθώς είναι πιθανό αυτές να καταψηφιστούν.

Στη χθεσινή τρίωρη συνάντηση των δύο πλευρών που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών η τρόικα επέμεινε οι όποιες θεσμικές αλλαγές -με κυριότερη την κατάργηση της υποχρέωσης του εκάστοτε υπουργού Εργασίας να εγκρίνει ή να απορρίπτει τα σχέδια ομαδικών απολύσεων- να εγκριθούν με νόμο από το Κοινοβούλιο. 


Ομως η ελληνική πλευρά, γνωρίζοντας....
... τους κινδύνους που έχει ένα τέτοιο εγχείρημα, αντέτεινε να επικυρωθούν οι όποιες αλλαγές με απλή υπουργική απόφαση. 

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης σημασία έχει ότι «οι αλλαγές θα κατοχυρωθούν με νόμιμο τρόπο»...

Το δεύτερο μεγάλο ανοιχτό θέμα της διαπραγμάτευσης είναι η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, η μείωση είναι πιθανό να εφαρμοστεί άμεσα, ίσως και από το καλοκαίρι. Τ


ο χρηματοδοτικό κενό που πρόκειται να δημιουργηθεί για τα ασφαλιστικά ταμεία και το οποίο υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 700.000.000 ευρώ συμφωνήθηκε να καλυφθεί από κονδύλια του υπουργείου Οικονομικών. 

Αν και δεν έγινε γνωστός ο τρόπος κάλυψης του κενού, εντούτοις στελέχη του οικονομικού επιτελείου επέμεναν χθες ότι η μαύρη τρύπα στα Ταμεία θα είναι μικρότερη, άρα θα είναι και πιο εύκολο να καλυφθεί. 

Υπουργείο Εργασίας και τρόικα έχουν συμφωνήσει να γίνει η συγκεκριμένη περικοπή εφάπαξ, καθώς θεωρούν ότι έτσι θα στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Επίσης, είναι πιθανό να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, που στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν ότι μπορεί να φτάσουν το λιγότερο τις 30.000. 


Ομως παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο η μείωση να μην αφορά μόνο τις εργοδοτικές εισφορές. 

Η πρόταση που έχει κατατεθεί στην τρόικα είναι η περικοπή να αφορά τόσο εργοδοτικές (2,9 ποσοστιαίες μονάδες) όσο και εισφορές εργαζομένων (1 ποσοστιαία μονάδα). 

Εάν από την επεξεργασία που θα γίνει τις επόμενες ημέρες ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας φανεί ότι δεν είναι εφικτή η άμεση περικοπή, τότε αναμένεται να προκριθεί η λύση για μείωση 2,6 ποσοστιαίων μονάδων φέτος και 1,3 ποσοστιαίας μονάδας το 2015 ή το αντίστροφο.

Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου