Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Η επόμενη αμερικανορωσική αντιπαράθεση θα είναι η Συρία;

Φαίνεται πως το συριακό έδαφος ίσως προτιμηθεί για την επόμενη αναμέτρηση Αμερικανών και Ρώσων

Μπορεί η παγκόσμια κοινή γνώμη να λησμόνησε ότι στην Συρία συμπληρώθηκαν τρία χρόνια χωρίς να σταματήσουν οι συγκρούσεις μεταξύ του συριακού στρατού και των φονταμενταλιστών ισλαμιστών, η κατάσταση όμως εξακολουθεί να είναι κρίσιμη, αν και σημειώθηκε μεγάλη εξασθένιση της ισχύος των μισθοφόρων.

Ήδη κατά τις τελευταίες ημέρες, ένα οχυρό μεγάλης ιστορικής σημασίας, το κάστρο Κράκ των Ιπποτών, ανακατέλαβε ο στρατός της Συρίας έπειτα από πολιορκία τριών μηνών. 


Το οχυρό αυτό -της εποχής των Σταυροφόρων- συμπεριλαμβάνεται από το 2006 στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας ιστορικής κληρονομιάς της Ουνέσκο. Οι Σύροι στρατιωτικοί προχώρησαν σε έπαρση της συριακής σημαίας στις πολεμίστρες του.

Κατά το ίδιο διάστημα, ο συριακός στρατός κατέλαβε την πόλη Ρας αλ Άιν, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, κερδίζοντας έδαφος στην ορεινή περιοχή της Κάλαμουν, ενώ προηγουμένως είχαν προβεί στην κατάληψη της Γιάμπρουντ, του τελευταίου προπυργίου των μισθοφόρων στην περιοχή.

Αν αφεθούν τα πράγματα ως έχουν, και....

.... οι μεγάλες δυνάμεις τα αφήσουν να εξελιχθούν χωρίς να αναμιχθούν, ο συριακός στρατός θα ανακαταλάβει πολλές από τις περιοχές που κατέχουν σήμερα οι μισθοφόροι. 

Αυτό βέβαια, με κανένα τρόπο δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει Συρία όπως την γνωρίζαμε. Τουλάχιστον, τρεις θα είναι οι ανεξάρτητες περιοχές, κι αυτό με απίστευτες απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό.

Στα τρία χρόνια πολέμου στη Συρία αναγκάσθηκαν περισσότεροι από εννέα εκατομμύρια πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και η έξοδος αυτή έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισμένων στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο αριθμός των προσφύγων τείνει να ξεπεράσει και αυτόν των Αφγανών προσφύγων, που θεωρείται ο μεγαλύτερος παγκοσμίως.

Μετά την απόσχιση της Κριμαίας, οι Δυτικοί δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά να «χτυπήσουν» σε σημεία που μπορούν να βλάψουν την Ρωσία. Αν δεν το πράξουν, το κύρος τους θα καταρρακωθεί -ακόμη περισσότερο- με απρόβλεπτες αλλαγές στο γεωπολιτικό πεδίο. Ήδη, άρχισαν τα «στοιχήματα» ως προς τον στόχο που θα επιλεγεί.

Η μεν Ρωσία διεξάγει γυμνάσια στο έδαφος της Υπερδνειστερίας -που υποτίθεται ότι αποτελεί τμήμα της επικράτειας της Μολδαβίας, αλλ’ εδώ και 24 χρόνια έχει αποσχισθεί, χωρίς όμως να αναγνωρισθεί από την διεθνή κοινότητα ως κράτος-, και παράλληλα διεξάγει μεγάλης έκταση ασκήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία, της οποίας οι Αρχές τις θεωρούν ως προετοιμασία ρωσικής επέμβασης.

Από πλευράς της Δύσης, η Ε.Ε. δεν φαίνεται διατεθειμένη -δεν μπορεί άλλωστε- να αντιπαρατεθεί δυναμικά με την Ρωσία, και ως εκ τούτου το βάρος πέφτει στις ΗΠΑ, οι οποίες όμως εξαπλώθηκαν σε τόσες περιοχές του κόσμου, ώστε είναι δύσκολο και γι’ αυτές να παίξουν καταλυτικό ρόλο. Αυτό δεν σημαίνει πως θα μείνουν άπραγες, με τους πολιτικούς αναλυτές να προβαίνουν σε προβλέψεις.
Κρίσιμο θα είναι το διάστημα του καλοκαιριού, μετά την απόφαση του ΝΑΤΟ να επισπεύσει την διεξαγωγή της συνόδου του Σεπτεμβρίου και να την μεταθέτει τον Ιούνιο, με πρόθεση να εντάξει σ’ αυτό την Γεωργία, Μολδαβία και Σκόπια (με ερωτηματικό την Ουκρανία). Η πιθανή ένταξη της Γεωργίας αποτελεί κόκκινο πανί για τους Ρώσους.

Το ίδιο όμως σοβαρό είναι και το ενδεχόμενο να διαρραγεί η μέχρι σήμερα κοινή πορεία Ρώσων και Αμερικανών στην Συρία. Φαίνεται πάντως, πως και το συριακό έδαφος ίσως προτιμηθεί για την επόμενη αναμέτρηση Αμερικανών και Ρώσων, όπως δείχνουν τα πρώτα σημάδια. Αιφνιδίως, οι ΗΠΑ θυμήθηκαν την Συρία, και χωρίς να συμβεί κάτι συνταρακτικό, απέλασαν τους Σύρους διπλωμάτες από την Ουάσιγκτον!

Διέταξαν όλους τους Σύρους οι οποίοι υπηρετούν στην πρεσβεία της Δαμασκού στην Ουάσιγκτον, καθώς και στα προξενεία σε Μίσιγκαν και Τέξας, να εγκαταλείψουν τη χώρα. 


Στις ΗΠΑ μπορούν να παραμείνουν μόνον οι Αμερικανοί πολίτες ή οι Σύροι μόνιμοι κάτοικοι Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίοι εργάζονται για τη συριακή διπλωματική αποστολή, σημειώνει το πρακτορείο Reuters. Πρόκειται για απώλεια ψυχραιμίας, μετά τις επιτυχίες της Μόσχας στην Ουκρανία, ή για καλά μελετημένο σχέδιο;

Πάντως ο κ. Ρούμπινσταϊν -ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ για τη Συρία- διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία ως έκφραση των μακροχρόνιων δεσμών τους με τον συριακό λαό, κάτι που «θα συνεχιστεί και μετά την αποχώρηση του Μπασάρ Αλ Άσσαντ απ’ την εξουσία».

Αλλ’ ενώ λέγουν αυτά, εκθέσεις δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών, αναφέρουν ότι η Δύση έχει πεισθεί πως η συριακή ηγεσία είναι σε θέση να δώσει το τελευταίο χτύπημα κατά των ανταρτών, υπέρ του συριακού κράτους και του λαού. 


Αρκετά σύντομα θα εξαλειφθούν οι τρομοκρατικές συμμορίες, οι οποίες έχουν διαπράξει θηριωδίες στο συριακό έδαφος στην διάρκεια των τριών τελευταίων ετών.

Αυτό το καλοκαίρι θα είναι θερμό, όχι μόνο από την άνοδο του υδραργύρου.

Ο Μακεδών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου