Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Η δίκη και η φυλάκιση του Κολοκοτρώνη ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ..ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ( ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ )

Η σκευωρία που εξυφάνθη εναντίον του κατέληξε στο να κατηγορηθεί για εσχάτη προδοσία και να συλληφθεί στις 6 Σεπτεμβρίου 1833 μαζί με τον Πλαπούτα, το γιο του Γενναίο, τον Τζαβέλα, τον Νικηταρά και άλλους στρατιωτικούς με την κατηγορία ότι ετοίμαζαν συνομωσία εναντίον του ανήλικου βασιλιά Όθωνα και της κυβέρνησης.
Ο Γέρος, ρωτήθηκε στο δικαστήριο «Τι επάγγελμα έχεις;» και έδωσε την ιστορική απάντηση «Στρατιωτικός! Κρατάω σαράντα εννιά χρόνους στο χέρι το ντουφέκι και πολεμώ για την πατρίδα!», ρίγος και δέος κατέλαβε ακόμη και τους εχθρούς του στρατηλάτη.

Επί είκοσι ημέρες παρέλαυναν προ του δικαστηρίου οι μάρτυρες και ήταν σαν να παρέλαυναν όλα ....
....τα κομματικά πάθη που είχαν έως τότε συγκλονίσει τη μαχόμενη Ελλάδα.

Πίσω από την ατελείωτη αυτή σειρά των κατηγορουμένων διαγράφονταν οι άλλοι, οι μεγαλύτεροι ίσως ένοχοι, οι αρχηγοί των ξένων ανακτοβουλίων και οι μακιαβελλίσκοι της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Παρά τη γενναία στάση των δύο δικαστών εκ των πέντε δικαστών, Αναστάσιου Πολυζωϊδη και Γεώργιου Τερτσέτη, που μεταφέρθηκαν βιαίως και σηκωτοί(!) στην έδρα για την απαγγελία της ετυμηγορίας, ο Κολοκοτρώνης καταδικάσθηκε μαζί με τον Πλαπούτα σε θάνατο και φυλακίσθηκε στο Παλαμήδι σε ηλικία 64 ετών.
Λίγο αργότερα η ποινή του μετατράπηκε σε 20ετή κάθειρξη.
Τον Μάιο του 1835 μετά την ενηλικίωση του Όθωνα, ο Κολοκοτρώνης έλαβε χάρη και αποφυλακίσθηκε, εξουθενωμένος από τις άθλιες συνθήκες της φυλακής και τις ταπεινώσεις και σχεδόν τυφλός, ρακένδυτος και ρυπαρός.
Από τότε ο λαός του Ναυπλίου σκάρωσε τη φράση: «Χάλια Κολοκοτρωνέικα».
Απόσπασμα από την ταινία "Η δίκη των Δικαστών" (1974) του Πάνου Γλυκοφρύδη. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης συλλαμβάνεται και καταδικάζεται με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας... Ο Μάνος Κατράκης ενσαρκώνει για τον κινηματογράφο την σημαντική αυτή σκηνή για την Ελληνική Ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου