Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ας μιλήσουμε για την «κομπίνα» των δημοσκοπήσεων, να ξέρετε πώς στήνονται.

Οι εταιρείες που κάνουν τις δημοσκοπήσεις δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα ούτε ανεξάρτητες αρχές στην υπηρεσία του πολιτεύματος και των πολιτών.

Είναι ιδιωτικές εταιρείες κι από τις δημοσκοπήσεις βγάζουν το παντεσπάνι τους. Κατανοητό; 
Κατανοητό…

Όταν γίνεται μια δημοσκόπηση για το ποιο κόμμα θα ψηφίζατε, από κάποια από αυτές τις εταιρείες, φτιάχνεται μια λίστα με τα ονόματα κομμάτων και εσείς καλείστε να απαντήσετε.

Προσέξτε, όμως, πώς λειτουργεί το σύστημα. Για να γίνει μια δημοσκόπηση είτε το κάποιο κόμμα πρέπει να πληρώσει την εταιρεία, από 5.000 ευρώ μέχρι 20.000 ευρώ, είτε εκείνος που παραγγέλνει τη δημοσκόπηση, ο όποιος πελάτης, είναι κι εκείνος που ορίζει ποιος θα μπει στη λίστα. 


Εάν δεν πληρωθεί από κόμμα ή αν δεν διαταχθεί από τον πελάτη ο δημοσκόπος, που μπορεί να είναι για παράδειγμα κάποιο ΜΜΕ, το κόμμα απλά… εξαφανίζεται κι έτσι, όταν φτάνει η ώρα να σας πάρουν τηλέφωνο, είτε οι περισσότεροι απαντάτε κάτι άλλο, ή δεν απαντάτε καθόλου, ή προκύπτουν αναποφάσιστοι, ή η απάντησή σας μπαίνει στα… «άλλα κόμματα», λες κι αυτά δεν υπάρχουν.

Μέσα από αυτό το μηχανισμό, κερδισμένο είναι πάντα το σύστημα που μετράει μόνο όσους έχουν να πληρώσουν ή φαίνονται τα κόμματα που θέλει εκείνος που παραγγέλνει τη δημοσκόπηση, χειραγωγείται βεβαίως η κοινή γνώμη και φυσικά θάβονται εντελώς οι άλλοι, οι «λοιποί».

Παραθέτουμε ένα παράδειγμα, από δύο δημοσκοπήσεις που είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας και στις οποίες μας προκύπτουν τα εξής ποσοστά:

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της ALCO για το Πρώτο θέμα, έχουμε: Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 5,2% ενώ λευκό, αποχή και αναποφάσιστοι φθάνουν στο 23,8%. 


Δηλαδή, ένας στους τρεις Έλληνες είναι στην απέξω! Σωστά; Σωστά… Και γιατί δεν μας λένε αυτό το 5,2% ποια κόμματα είναι; Μπορεί να είναι κάποιο με 2%, γιατί δεν το λένε; Μα, είπαμε γιατί…

Σε επίσης πρόσφατη δημοσκόπηση της Public Issue, έχουμε: Τα «λοιπά» κόμματα συγκεντρώνουν 4%, η «αδιευκρίνιστη» πρόθεση ψήφου 19,5%, 5,5% επιλέγει «Δεν γνωρίζω/δεν απαντώ» (που να γνωρίζουν οι άνθρωποι, τι να απαντήσουν, αφού το κόμμα τους δεν υπάρχει στη λίστα), ένα 12,5% δηλώνει ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει, το 3,5% επιλέγει «Λευκό/άκυρο».

Λοιπόν, για να τελειώνει η πλάκα. Κάντε για μια φορά μια πραγματική δημοσκόπηση, με όλα τα κόμματα που υπάρχουν στη χώρα και πείτε μας την αλήθεια… Τι λέμε τώρα; Ό,τι θέλουμε λέμε, όπως και ό,τι θέλουν μας λένε οι δημοσκόποι και οι πελάτες τους…


tribune

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου