Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ρήγμα στην Ε.Ε. για τις κυρώσεις στη Ρωσία - Βουλγαρία: "Προέχουν τα εθνικά συμφέροντα"

Αυξάνονται οι φωνές αξιωματούχων Ευρωπαικών χωρών που διαχωρίζουν εμφανώς τη θέση τους από την τακτική της Ε.Ε. για το θέμα της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία και την απόφαση προσάρτησης της στον ρωσικό κορμό.

Είναι ξεκάθαρο πώς υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την επιβολή κυρώσεων, αφού η Μόσχα, έχοντας τη στήριξη και του Πεκίνου μπορεί να απαντήσει με «αντίμετρα». 


Οι δύο χώρες έχουν προειδοποιήσει με οικονομικό και νομισματικό «Αρμαγεδώνα» ΗΠΑ και Ε.Ε. σε περίπτωση που επιμείνουν στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Ακόμη και στη Γερμανία υπάρχουν....

... ισχυρές φωνές, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας που λένε πώς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υιοθετηθεί μία «σκληρή» στάση της Ε.Ε. προς τη Ρωσία γιατί κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στο Βερολίνο.

 Η χώρα τους εισάγει το 40% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Μόνο και μόνο αυτό αρκεί.

Επίσης ο Boύλγαρος ΥΠΕΞ Kristian Vigenin, δήλωσε σήμερα «να μην βιαστούμε να πάρουμε σκληρά μέτρα κατά της Ρωσίας» αμέσως μετά το Κριμαϊκό δημοψήφισμα».

Ο αρχηγός του στο Σοσιαλιστικό κόμμα Sergei Stanishev είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «η Βουλγαρία δεν πρέπει να είναι μέσα στα γεράκια που θα επιτεθούν στην Μόσχα», και συνέχισε λέγοντας «εκτός από τις κοινές ευρωπαϊκές θέσεις έχουμε και τα εθνικά μας συμφέροντα».

Κι αυτό από μία χώρα η οποία πρόσφατα πραγματοποίησε κοινή άσκηση με τις ΗΠΑ και τη Ρουμανία στη Μαύρη Θάλασσα, ως απάντηση στην ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Είναι προφανές πώς η Ευρώπη «τρέμει» τα αντίποινα της Ρωσίας ως απάντηση στην επιβολή κυρώσεων. Πόσο μάλλον όταν αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Καλό είναι επίσης, δεδομένου ότι απαιτείται συμφωνία όλων των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, να θυμίσει κάποιος στον κύριο Βενιζελο πώς περιμένουμε 2.000.000 Ρώσους τουρίστες το καλοκαίρι και υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από πλευράς Μόσχας. Είναι η μόνη χώρα που μπορεί να προσφέρει «ζεστό» χρήμα αυτή την περίοδο.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου