Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία – επιστράτευση στην Ουκρανία.

Το κοινοβούλιο της Κριμαίας κήρυξε σήμερα την ανεξαρτησία της χερσονήσου της ανατολικής Ουκρανίας και ζήτησε την ένωσή της με τη Ρωσία.
Και οι 85 βουλευτές ενέκριναν ομόφωνα τις αποφάσεις αυτές, οι οποίες ήταν αναμενόμενες, την επομένη του δημοψηφίσματος στο οποίο το 97% των εκλογέων ψήφισε υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της ένωσης με την Ομοσπονδία της Ρωσίας. 
Το κοινοβούλιο κήρυξε την εθνικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του ουκρανικού κράτους επί του εδάφους της Κριμαίας.
“Η δημοκρατία της Κριμαίας ζητεί από τον ΟΗΕ και όλες τις χώρες του κόσμου να την αναγνωρίσουν ως ανεξάρτητο κράτος”, αναφέρει το κείμενο που ενέκρινε το κοινοβούλιο στη Συμφερούπολη.”Και ζητεί από την Ομοσπονδία της Ρωσίας να τη δεχτεί ως ένα από τα μέλη της”.
Στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου....
.. ανακοινώθηκε ότι το ρούβλι θα είναι πλέον επίσημο νόμισμα της Κριμαίας μαζί με το γρίβνα.
Αντιπροσωπεία του κοινοβουλίου της Κριμαίας υπό τον πρωθυπουργό Σέργκι Αξιόνοφ μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα, όπου η Δούμα (κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) αναμένεται να ψηφίσει την Παρασκευή υπέρ της ένταξης της Κριμαίας στην Ομοσπονδία της Ρωσίας.
Ο Αξιόνοφ δήλωσε ότι στη χερσόνησο θα ισχύει από τις 30 Μαρτίου η ώρα Μόσχας. Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η μετάβαση όλων των θεσμικών οργάνων της Κριμαίας προς τη Ρωσία θα διαρκέσει τουλάχιστον έναν χρόνο.
Η εθνικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων στην Κριμαία του ουκρανικού κράτους αφορούν επίσης στρατιωτικές βάσεις τις οποίες έχουν περικυκλώσει από τα τέλη Φεβρουαρίου φιλορώσοι πολίτες και στρατιώτες που εστάλησαν από τη Μόσχα.
Οι αρχές της Συμφερουπόλης έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι στρατιώτες που θέλουν να μείνουν πιστοί στο Κίεβο θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χερσόνησο. Όσοι κατάγονται από την Κριμαία και δεχτούν να δώσουν όρκο στις νέες αρχές θα μπορούν να μείνουν και να ενταχθούν στο ρωσικό στρατό.
Σύμφωνα με τον Αξιόνοφ, 500 ουκρανοί στρατιώτες φέρεται να έχουν ήδη εγκαταλείψει τις βάσεις τους στη Σεβαστούπολη. 
Από την άλλη πλευρά, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία είναι “μια μεγάλη φάρσα”. ”Η Ρωσία προσπαθεί να καλύψει την επίθεσή της στην Κριμαία με μια μεγάλη φάρσα που αποκαλεί δημοψήφισμα, το οποίο ουδέποτε θα αναγνωριστεί ούτε από την Ουκρανία ούτε από τον πολιτισμένο κόσμο”, δήλωσε ο Τουρτσίνοφ ενώπιον των βουλευτών του ουκρανικού κοινοβουλίου.
ΜΕΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση 40.000 εφέδρων, προκειμένου να αντιμετωπίσει “την ανάμιξη της Ρωσίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας” και ν’ αυξήσει τη στρατιωτική δύναμη της χώρας ενώπιον της ανάληψης του ελέγχου της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Ο Αντρέι Παρούμπι, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι 20.000 έφεδροι θα αναπτυχθούν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και οι άλλοι 20.000 θα ενισχύσουν τη νεοσυσταθείσα Εθνική Φρουρά.
Συνολικά 275 βουλευτές ενέκριναν τη μερική αυτή επιστράτευση την οποία είχε εισηγηθεί ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ λαμβάνοντας υπόψη “την επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης στη χώρα και την ανάμιξη της Ρωσίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας”, ενώ 33 βουλευτές δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία. Κανένας βουλευτής δεν ψήφισε κατά.
ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Κριμαίας δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες που εδρεύουν στην περιοχή θα διαλυθούν παρότι τα μέλη τους θα μπορέσουν να παραμείνουν στην κριμαϊκή χερσόνησο, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ.
“Φυσικά και θα εθνικοποιήσουμε όλες (τις μονάδες) στο έδαφος (της Κριμαίας)”, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ από τη Συμφερόπολη ύστερα από το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος υπέρ της ένωσης της περιοχής με τη Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο.
Πηγή: ANA – MPA – Γαλλικό Πρακτορείο – Reuters, Φωτογραφία: Ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου