Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Συνωστισμός για να δανείσουν την Ελλάδα με 5%....

Π
άνω από 12 δισ. οι προσφορές. Στο 4,90% έως 5,25% το κουπόνι – Πανηγυρικές εξαγγελίες γράφονται για το ότι η Ελλάδα καταφέρνει να δανειστεί χρήματα που δεν χρειάζεται με 50πλάσιο επιτόκιο σε σχέση με τη Γερμανία.

Τέσσερα χρόνια μετά την είσοδο στο μνημόνιο και την απόφαση «να μη ζούμε με δανεικά», η κυβέρνηση βγαίνει στις αγορές... για δανεισμό, όταν μάλιστα με βάση...
τα οικονομικά στοιχεία αυτά τα χρήματα δεν τα έχει άμεση ανάγκη.

Ο δανεισμός με υπερδιπλάσιο επιτόκιο του μνημονιακού θα επιβαρύνει περαιτέρω το δημόσιο χρέος, ενώ για τις αγορές, το καθετώς του αγγλικού Δικαίου εξασφαλίζει σίγουρη επένδυση και απόδοση, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη τοποθέτηση σε κρατικά ομόλογα, την ώρα που η Γερμανία δανείζεται με περίπου 0,2% για ίδια περίοδο.

Με δήλωση του επικεφαλής της .......Αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τομσεν, καλωσορίζεται η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η επιστροφή στις αγορές «ήταν ένας οικονομικός στόχος του ελληνικού προγράμματος».

Ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι «είναι ένας σημαντικός σταθμός για την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «αποτελεί δείγμα της επιτυχίας του προγράμματος».

Οπως ήδη έχει γίνει γνωστό, η έκδοση ελληνικού ομολόγου πενταετούς διάρκειας η οποία απευθύνεται στους διεθνείς επενδυτές επισημοποιήθηκε λίγο μετά τις 14.00 την Τετάρτη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι προεγγραφές ξεκινούν από τώρα και η αποδοχή των προσφορών θα εκκαθαριστεί την Πέμπτη.

Ανάδοχοι θα είναι η Bank of America Merill Lynch, η Goldman Sachs, η HSBC, η Deutsche Banκ, η JP Morgan και Morgan Stanley.

Την αισιοδοξία που εκφράζεται από ομοβροντία δημοσιευμάτων του εγχωριου και διεθνούς Τύπου δεν συμμερίζεται ωστόσο η έγκριτη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

«Η σχεδιαζόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές εορτάζεται ως επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι» σχολιάζει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στις Βρυξέλλες Σέρστιν Γκάμελιν.

Το άρθρο μιλά καθαρά για μια απόφαση χωρίς σοβαρή οικονομική βάση η οποία λαμβάνεται με καθαρά πολιτικό σκεπτικό: να στηριχθεί η κυβέρνηση Σαμαρά και να αποφευχθεί τυχόν νέα κρίση στην ευρωζώνη. «Αν η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές παρά το υπέρογκο χρέος της και έχοντας υπόψη ότι εκεί την αναμένουν επιτόκια της τάξης του 5% και ειδική περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή, τότε δεν μιλάμε για επιστροφή στην ομαλότητα, αλλά για εξαιρετικές συνθήκες».

«Η κυβερνητική πλειοψηφία του συντηρητικού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά» συνεχίζει η γερμανίδα ανταποκρίτρια «κρέμεται από δύο μόλις βουλευτές. Αυτό δεν διαφεύγει από τους δανειστές. Διότι αν το κόμμα του χάσει στις αυτοδιοικητικές ή και στις ευρωεκλογές τον Μάιο, τότε δύσκολα θα εμποδίσει κανείς τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα ίσως επιστρέψει στην ακυβερνησία, βυθιστεί στην κρίση και θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωζώνη».

«Στην περίπτωση της Ελλάδας προτάσσεται η άγνοια και η ελπίδα έναντι της ειλικρίνειας» σχολιάζει η εφημερίδα, η οποία τονίζει ότι «το ρεαλιστικό σενάριο για την Ελλάδα βρίσκεται στην έκθεση της τρόικας: η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο ύψους 16-17 εκατομμυρίων ευρώ ως το 2016 το οποίο θα επιφέρει και νέο πακέτο βοήθειας»


» (...) Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορα αισιόδοξα σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας και όλα έχουν διαψευσθεί» γράφει η Suddeutsce Zeitung. «Οι πολίτες νιώθουν αυτό το χάσμα ανάμεσα στις υποσχέσεις και στην πραγματικότητα. Γι' αυτό, έστω και τώρα, απαιτείται μια ελάχιστη δόση ειλικρίνειας εκ μέρους των ευρωπαίων πολιτικών: να εξηγήσουν ότι τα πράγματα στην Ελλάδα είναι κάθε άλλο παρά ομαλά και ότι η χώρα θα χρειαστεί, κατά πάσα πιθανότητα και νέο πακέτο βοήθειας. Η επίσκεψη της καγκελαρίου Ανγκέλα Μέρκελ στον έλληνα πρωθυπουργό Σαμαρά την Παρασκευή αποτελεί μια καλή ευκαιρία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου