Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Πούτιν σε Σαμαρά: «Πληρώστε για την Ουκρανία αλλιώς σας κόβω το φυσικό αέριο»

Πούτιν σε Σαμαρά: «Πληρώστε για την Ουκρανία αλλιώς σας κόβω το φυσικό αέριο»
Επιστολή με την οποία προειδοποιεί για πιθανούς κινδύνους στην ομαλή παροχή φυσικού αερίου με αφορμή την «κρίσιμη», όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση με το χρέος της Ουκρανίας προς τη Ρωσία απέστειλε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και σε άλλους 17 Ευρωπαίους ηγέτες ο Ρώσος πρόεδρος Βαλντιμίρ Πούτιν.
Στην επιστολή του προς τον Ελληνα πρωθυπουργό ο Β.Πούτιν εκφράζει «τη βαθιά του ανησυχία για την....
... κατάσταση γύρω από το χρέος της Ουκρανίας για το φυσικό αέριο καθώς το συσσωρευμένο χρέος φτάνει τα 2.200.000.000 δολαρία οφείλονται από Naftogas Ουκρανίας, κάτι που θα δημιουργήσει προβλήματα στις παραδόσεις αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα στην Ελλάδα».
Στην επιστολή του ο πρόεδρος της Ρωσίας τονίζει στον Α.Σαμαρά ότι δεν μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην επίλυση του προβλήματος του χρέους της Ουκρανίας και ότι αυτού η Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ έχει λάβει πρωτοβουλίες για την σταθεροποίηση της κυβέρνησης του Κιέβου (σ.σ.: την οποία η Μόσχα θεωρεί παράνομη και προϊόν πραξικοπήματος) θα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη για να λυθεί το πρόβλημα με το τεράστιο ουκρανικό χρέος.
Σύμφωνα με την ρωσική κρατική επιχείρηση αερίου Gazprom, οι ανείσπρακτες οφειλές της Ουκρανίας ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ και η προθεσμία για την εξόφληση των οφειλών της για τον Μάρτιο παραβιάστηκε.
Ο Β.Πούτιν καλεί τον Α.Σαμαρά σε επείγουσα διαβούλευση η οποία θα πρέπει να δώσει λύση στο πρόβλημα του χρέους της Ουκρανίας (βασικά να πληρώσει η ΕΕ το ουκρανικό χρέος) σε διαφορετική περίπτωση θα επέλθει διακοπή της ροής φυσικού αερίου αφού η Ουκρανία θα θα εμποδίσει την διέλευσή του από το έδαφός της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου