Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Τεράστιες επιβαρύνσεις στα οικιακά τιμολόγια για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας από 1ης Ιουλίου!

Νέες επιβαρύνσεις φέρνει στα νοικοκυριά η αύξηση των ποσών που χρηματοδοτούν Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. 

Σύμφωνα με επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ...
(εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες) προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), το κόστος των ΥΚΩ θα εκτοξευθεί φέτος στα 900.000.000 ευρώ από περίπου 680.000.000 ευρώ το 2013.

Η αύξηση συνδέεται με .....

....την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, με το υψηλό κόστος λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ στα νησιά, επειδή εδώ και δεκαετίες δεν προχώρησε η διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα, αλλά και με το γεγονός ότι αυξήθηκαν σημαντικά τα νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Φορολόγηση της ενέργειας

Τις καθυστερήσεις της διασύνδεσης αλλά και την ανελέητη φορολόγηση της ενέργειας, που οδήγησε πολλές οικογένειες στο κοινωνικό τιμολόγιο, καλούνται να πληρώσουν φέτος τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, που θα επιβαρυνθούν συνολικά με περίπου 280.000.000 ευρώ.

Οι αυξήσεις στο μη ανταγωνιστικό τμήμα των λογαριασμών της ΔΕΗ (που περιλαμβάνει τις ΥΚΩ, φόρους, δημοτικά τέλη κ.λπ.) έρχονται να προστεθούν στις δυσάρεστες εκπλήξεις που επιφυλάσσει π.χ. στους ιδιοκτήτες εξοχικών η κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων. 

Οι αλλαγές στις ΥΚΩ, έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα γίνουν με νομοθετική ρύθμιση -και όχι με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας- που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιουνίου, προκειμένου να εφαρμοστούν από 1ης Ιουλίου, μαζί με τις υπόλοιπες αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Στην επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ αναφέρεται ότι τυχόν επιβάρυνση από τις ΥΚΩ οδηγεί σε περιορισμό του όποιου οφέλους θα έχουν οι επιχειρήσεις από τα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους που είχε εξαγγείλει προ διμήνου η κυβέρνηση. 

Στην περίπτωση που γίνουν δεκτά τα αιτήματα της βιομηχανίας, τότε τα νοικοκυριά θα πληρώσουν τη μερίδα του λέοντος από την αύξηση. 

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο, από 1ης Ιουλίου 2014 η ΔΕΗ πρέπει να εφαρμόσει νέα δομή στα τιμόλογιά της, με κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων. 

Σταυροειδής επιδότηση θεωρείται η διατήρηση χαμηλών τιμολογίων για καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο και για αγρότες έναντι επιβάρυνσης για τις εμπορικές καταναλώσεις (μικρά και μεσαία καταστήματα). 

Ετσι όσοι δεν χρησιμοποιούν τα εξοχικά τους ως πρώτη κατοικία θα επιβαρυνθούν μέχρι και κατά 25%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου