Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Κόλαση από τον Ιούλιο έως το τέλος του χρόνου...

Πρόσωπο με πρόσωπο με την πολύ σκληρή πραγματικότητα που ακούει στο όνομα «πληρωμή φόρων», που αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ, θα βρεθούν οι φορολογούμενοι όλο το β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους. 

Από τον Ιούλιο...
θα αρχίσουν να τρέχουν οι προθεσμίες πληρωμής για τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων, το νέο χαράτσι του ενιαίου φόρου ακίνητων, που συμπεριλαμβάνει και τα αγροτεμάχια και τα τέλη κυκλοφορίας.

Η φοροκαταιγίδα περιλαμβάνει επίσης ....

...έκτακτους ελέγχους και ειδοποιητήρια για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Αναλυτικά: μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και έως τέλος του χρόνου θα καταφθάσουν στους φορολογουμένους:

*Τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων, που θα ενσωματώνουν έως και τέσσερις διαφορετικούς φόρους: 


α) τον φόρο για τα εισοδήματα του έτους 2013, 

β) την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται με συντελεστές 1% έως 4% στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, 

γ) το τέλος επιτηδεύματος, δ) τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται στους έχοντες αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνες και αεροσκάφη. 

Οι φόροι αυτοί θα πληρωθούν σε τρεις διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο).

*Το εκκαθαριστικό του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που θα πληρώσουν περίπου 5.000.000 νοικοκυριά. Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη έχει προγραμματιστεί να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου. 


Υπενθυμίζεται ότι με τον νέο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων φορολογούνται για πρώτη φορά τα αγροτεμάχια, οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι, ενώ αντίθετα απαλλάσσονται τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (αποθήκες, μαντριά κ.λπ.). Η εκκαθάριση όλων των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τον υπολογισμό του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2014 (από την 1η έως την 30ή Ιουνίου 2014) και τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που θα προκύψουν θα πρέπει να εξοφληθούν σε έξι μηνιαίες δόσεις.

Ειδοποιητήρια

*Τα τέλη κυκλοφορίας του 2015. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν θα ταχυδρομήσει και εφέτος τα σχετικά ειδοποιητήρια, καθώς θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο.

*Οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να ανατρέξουν στην ειδική εφαρμογή στο TAXISnet, όπου θα πληκτρολογούν τον αριθμό κυκλοφορίας οχήματος και θα λαμβάνουν έναν κωδικό πληρωμής. Με αυτόν τον κωδικό θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας.

Τα συνολικά έσοδα που προσδοκά να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών από τις παραπάνω φορολογικές υποχρεώσεις υπολογίζονται περίπου σε 10 δισ., ευρώ όταν τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο δείχνουν ότι κάθε μήνα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αφήνουν απλήρωτους φόρους 1 δισ. ευρώ.

Επίσης έως το τέλος του έτους έχουν προγραμματιστεί περίπου 300.000 φορολογικοί έλεγχοι αλλά και η αποστολή ειδοποιητηρίων e-mails για την εξόφληση οφειλών. 

Αμεσα ξεκινούν και οι «ηλεκτρονικές» δεσμεύσεις ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών του Δημοσίου, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στους 2.500.000.
Στέλιος Κράλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου