Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Σύνοδος κορυφής ΕΕ: Αρχισε η μάχη για την προεδρία της ΕΕ, ως εδώ με τη λιτότητα....

Σύνοδος κορυφής ΕΕ: Αρχισε η μάχη για την προεδρία της ΕΕ, ως εδώ με τη λιτότητα
Η Διάσκεψη των Προέδρων πριν από την άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δώσουν σαφή εντολή στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ του ΕΛΚ, της πρώτης δύναμης, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, στη νέα Ευρωβουλή να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τις άλλες πολιτικές ομάδες.
«Η Διάσκεψη των Προέδρων καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δώσει στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον υποψήφιο με την μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σαφή εντολή να ...
....αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με άλλες πολιτικές ομάδες» δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερούν οι διαδικασίες» τόνισε ο Σβόμποντα, υπογραμμίζοντας ότι είναι ώρα οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να απαντήσουν στις ανησυχίες των ψηφοφόρων μετά την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών και των ακροδεξιών δυνάμεων.
«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα – παρά τις σημαντικές απώλειες – εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει ως εκ τούτου το σαφές δικαίωμα να αρχίσει διαπραγματεύσεις για να αναζητήσει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» αναφέρει.
«Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρέπει να προτείνει ένα πρόγραμμα εργασίας με το οποίο θα καθορίσει σαφείς προτεραιότητες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων, πρόταση για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ενσωμάτωσης και πρόταση για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» προσθέτει.
Ωστόσο, τόνισε οτι οι σοσιαλιστές θα στηρίξουν τον Γιούνκερ μόνο εάν το πρόγραμμά του «ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών της ΕΕ».
Σε δηλώσεις του ο Μάρτιν Σούλτς, είπε θα μπορούσε να στηρίξει τον Γιούνκερ ώς πρόεδρο της ΕΕ φθάνει να λάμβανε γραπτές διαβεβαιώσεις, όπου σε αυτές θα δεσμευόταν για το τέλος της λιτότητας στην Ευρώπη.
Στην ατζέντα των ηγετών η άνοδος της ακροδεξιάς και το μέλλον της Ευρώπης
Η επικράτηση της ακροδεξιάς στη Γαλλία δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τη Γαλλία αλλά για την Ευρώπη συνολικά, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει στροφή προς την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, είναι επείγουσα η ανάγκη να προσδιοριστεί ξανά η ευρωπαϊκή οικοδόμηση με επίλυση των προβλημάτων της ανεργίας. Η Ευρώπη πρέπει να ακούσει τι συνέβη στη Γαλλία, είπε και προειδοποίησε ότι αν δεν αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες που να απαντούν στις προσδοκίες των πολιτών θα υπάρξουν νέα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία και αλλού κατά της Ευρώπης. «Είμαι Ευρωπαίος και θέλω να αλλάξει η Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φ. Ολάντ, ο οποίος υποστήριξε ακόμη ότι χωρίς τη Γαλλία η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει.
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ακόμη ότι στη Σύνοδο θα προβάλει με απαιτητικό τρόπο το αίτημα του για αλλαγή κατεύθυνσης της Ευρώπης.
«Η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει και να επικεντρωθεί στα ουσιώδη, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίες και όχι να προσπαθεί να κάνει όλο και περισσότερα», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον. 
«Οι Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να είναι υπέρμετρα μεγάλες και να μην παρεμβαίνουν σε υπερβολικό βαθμό», τόνισε και είπε ότι η σκυτάλη θα πρέπει να περάσει στα κυρίαρχα κράτη μέλη με περιορισμένο το ρόλο της Ευρώπης στα απολύτως απαραίτητα. Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ανταγωνιστικότητα και την ευελιξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου