Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Όταν τα ΜΜΕ καθοδηγούν τη σκέψη μας, τότε οι αποφάσεις μας είναι υπέρ των συμφερόντων τους!

Υποτίθεται ότι τα ΜΜΕ πρέπει να είναι ελεύθερα, δηλαδή να μην ποδηγετούνται από κάποια εξουσία ή κάποια συμφέροντα, έτσι ώστε να μπορούν να μεταφέρουν αντικειμενικά τις πληροφορίες στους πολίτες που πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις. 

Όταν όμως...

αυτή η βασική αρχή παραβιάζεται ασύστολα σε βάρος μας, όταν δηλαδή η ελευθερία γίνεται ασυδοσία, τότε έχουμε υποχρέωση να επέμβουμε.

Ο άνθρωπος είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ένα βιολογικό σύστημα εισροών και εκροών, δράσεων και αντιδράσεων. 

Όπως η πρόσληψη της τροφής και αέρα δίνει ζωή στον οργανισμό, έτσι και η πρόσληψη πληροφορίας από τον εγκέφαλο, είναι η αναγκαία τροφοδοσία για τις αποφάσεις και τις κινήσεις, που είναι απαραίτητες για τη ζωή και τα συμφέροντα του οργανισμού. 

Εάν ο οργανισμός προσλάβει δηλητηριασμένη τροφή ή αέρα θα πεθάνει, εάν ο εγκέφαλος προσλάβει δηλητηριασμένη πληροφορία, θα πάρει αποφάσεις ή θα κάνει κινήσεις σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν των συμφερόντων του οργανισμού.

Εάν για παράδειγμα υπάρχουν πληροφορίες ότι σε συγκεκριμένο μέρος επικρατεί μόλυνση ή κρύβονται ληστές ή υπάρχει ναρκοπέδιο, προφανώς δεν θα μεταβούμε στο μέρος αυτό, έστω και αν οι πληροφορίες είναι ψεύτικες. 


Όταν αντίστοιχα υπάρχει πληροφορία ότι αν πάρουμε μια συγκεκριμένη απόφαση, αυτή θα μας καταστρέψει, τότε, σύμφωνα με τη λογική, δεν θα πάρουμε αυτή την απόφαση, έστω και αν η πληροφορία δεν είναι αληθινή, πράγμα φυσικά που αγνοούμε. 

Αυτά τα απλά παραδείγματα δείχνουν ότι, τελικά η σκέψη μας και οι αποφάσεις μας, εξαρτώνται απόλυτα από την πληροφόρηση.

Σύμφωνα με βασικό ηθικό, αλλά και συνταγματικό κανόνα, τα ΜΜΕ πρέπει να μεταφέρουν σωστές και αντικειμενικές πληροφορίες, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να πάρουν σωστές αποφάσεις. 

Όταν όμως ένα ΜΜΕ μεταφέρει εσκεμμένα ψεύτικες ή παραποιημένες πληροφορίες για να καθοδηγήσει τους ανθρώπινους εγκεφάλους να πάρουν τις αποφάσεις εκείνες που θέλει το συγκεκριμένο ΜΜΕ, τότε υπάρχει ανηθικότητα και σοβαρότατη παράβαση και το ΜΜΕ αυτό θα πρέπει να τιμωρηθεί και να κλείσει.

Όσο εμείς ανεχόμαστε να μας τροφοδοτούν τα ΜΜΕ με εσφαλμένες ή παραποιημένες πληροφορίες, που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι τα δικά μας, τόσο και γινόμαστε συνένοχοι της καταστροφής μας και της καταστροφής της κοινωνίας μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου