Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα… «υψηλής ποιότητας» ζητά το ΔΝΤ από την Ελλάδα!


*Τα θεωρεί αναγκαία για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους 
 *Απούσης της Κρ. Λανγκάρντ, η οποία παρίσταται στη συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, ο διεθνής οργανισμός ενέκρινε την εκταμίευση άλλων 3,41 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.
Την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα… «υψηλής ποιότητας» για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της χώρας μας, την οποία ενέκρινε χθες το διοικητικό του συμβούλιο.
Η έκθεση, η οποία κρατήθηκε ως «επτασφράγιστο μυστικό» πριν τις Ευρωεκλογές για να μην γίνει γνωστή στον Ελληνικό λαό και να αποφευχθεί περαιτέρω πανωλεθρία των κομμάτων της συγκυβέρνησης, είναι αποκαλυπτική για το τι πρέπει να περιμένουμε από δω.....
....και στο εξής: συνέχιση μιας ακόμη πιο αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που θα οδηγήσει σε πλήρη οικονομική κατάρρευση τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της χώρας μας.
Απούσης της Κριστίν Λανγκάρντ, η οποία συμμετέχει στη συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, η εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ ολοκλήρωσε χθες και τυπικά την 5η αξιολόγηση του ελληνικού Μνημονίου και ενέκρινε την εκταμίευση μιας ακόμη δόσης ύψους 3,41 δισ. ευρώ από την «Μακροπρόθεσμη Ταμειακή Διευκόλυνση» (Extended Fund Facility - EFF) που έχει συνάψει η Ελλάδα με τον διεθνή οργανισμό από τον Μάρτιο του 2012. 
Το συνολικό ποσό που έχει εκταμιεύσει το ΔΝΤ προς την Ελλάδα στο πλαίσιο της «Μακροπρόθεσμης Ταμειακής Διευκόλυνσης» ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 11,58 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε και την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος οικονομικής πολιτικής, με την οποία δίδονται μεν τα εύσημα στην συγκυβέρνηση για την «επιτυχία» του «πρωτογενούς πλεονάσματος» ένα χρόνο νωρίτερα από αυτόν που προέβλεπε το πρόγραμμα, επισημαίνεται ωστόσο η ανάγκη για «επιπρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, μέσα από μόνιμα και υψηλής ποιότητας μέτρα…»!
Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής του ΔΝΤ, ο Ναογιούκι Σινοχάρα, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΝΤ παρουσίασε τα βασικότερα σημεία της έκθεσης αξιολόγησης του διεθνούς οργανισμού, δηλώνοντας τα εξής:
«Οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει πρόοδο στην σταθεροποίηση της δημοσιονομικής θέσης και στην εξισορρόπηση της οικονομίας. Το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα είναι υψηλότερο από τον στόχο και η Ελλάδα έχει προχωρήσει από το πιο αδύναμο στο πιο ισχυρό κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο στην ευρωζώνη, μόλις σε τέσσερα χρόνια.
Ωστόσο πρέπει να ξεπεραστούν ακόμα μια σειρά από προκλήσεις για να επιτευχθεί οριστικά η σταθεροποίηση και να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια πορεία βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης.
Είναι αναγκαία επιπρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, μέσα από μόνιμα και υψηλής ποιότητας μέτρα, με ταυτόχρονη ενίσχυση του κοινωνικού διχτυού ασφαλείας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι αρχές να συνεχίσουν την βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών. Πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση.
Οι αρχές λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.
Παρά την σημαντική προσαρμογή των μισθών, η απόδοση του εξαγωγικού τομέα παραμένει συγκριτικά αδύναμη. Ως εκ τούτου είναι ευπρόσδεκτη μια εντατικοποίηση των προσπαθειών για την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών. Είναι αναγκαία περαιτέρω μέτρα για την απομάκρυνση των ρυθμιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό σε τομείς κλειδιά και στην μεταρρύθμιση της έκδοσης αδειών για επενδύσεις.
Οι αρχές έχουν δεσμευτεί στην αναζωογόνηση των προσπαθειών για την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.
Η αντιμετώπιση των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει μια σημαντική προτεραιότητα. Αν και δεν υπάρχει οξύ ρίσκο για την σταθερότητα, είναι κρίσιμο για την οικονομική ανάκαμψη οι τράπεζες να είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες και εκ των προτέρων ώστε να αναγνωρίσουν τις ζημιές με βάση ρεαλιστικά σενάρια για την ανάκτηση δανείων.
Πραγματοποιούνται προσπάθειες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την χρησιμοποίηση του «μαξιλαριού» του ΤΧΣ για να αντιμετωπιστούν απρόοπτα κατά την εφαρμογή του προγράμματος.
Παράλληλα το πλαίσιο για την ρύθμιση δανείων πρέπει να ενισχυθεί ταχέως.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να παραμείνει υψηλό κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, παρά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Οι διαβεβαιώσεις των ευρωπαίων εταίρων ότι θα εξετάσουν περαιτέρω πιθανά μέτρα για την μείωση του χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022 (υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα) είναι καλοδεχούμενες».
Συμπεράσματα και σημεία της έκθεσης του ΔΝΤ που είναι ευνοϊκά για την κυβέρνηση παρουσίασε εξάλλου χθες επιλεκτικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σε εκτεταμένη ανακοίνωση που εξέδωσε, σε μια ύστατη προσπάθεια να διασκεδάσει τις σε βάρος της αρνητικές εντυπώσεις για το γεγονός ότι παρά την καταιγίδα καταστροφικών μέτρων λιτότητας που επέβαλε στον Ελληνικό λαό τα 2 τελευταία χρόνια, οι δανειστές του ΔΝΤ ζητούν «επιπρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή»!
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ισχυρίζεται ότι:
«Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που συζητήθηκε στο πλαίσιο της έγκρισης της δόσης των 3,5 δισ. ευρώ επισημαίνει την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία με την επίτευξη πλεονασμάτων που θέτουν τη βάση για επενδύσεις και ανάπτυξη.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η εξυγίανση στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακή για τα παγκόσμια δεδομένα και αντανακλά την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση το συντομότερο δυνατόν.
Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των άλλων εταίρων αλλά και της Κυβέρνησης ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης (μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης) και σε αύξηση της απασχόλησης.
Η έκθεση αναφέρει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια με την βοήθεια του σαφώς βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος προς την Ελλάδα που επέτρεψε την πρόσφατη έξοδο στις αγορές και που θα οδηγήσει στην όλο και αυξανόμενη παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
Προϋπόθεση για την πραγματοποίηση αυτών των προβλέψεων είναι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.
Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα την ανάγκη να συνεχιστεί η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών που έχει επιταχυνθεί από την Κυβέρνηση επειδή θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα προσελκύσει επενδύσεις, οδηγώντας στην δημιουργία πάνω από 100.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από το 2015 και μετά.
Ταυτόχρονα, αναφέρει ρητά ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι σε καλό δρόμο και ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα, όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση.
Τέλος, η έκθεση καλεί του Ευρωπαίους εταίρους τα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του».
Είναι προφανές, αν συγκρίνει κανείς το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου με τα όσα ανακοινώθηκαν από το ΔΝΤ, ότι ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας αποσιωπά σκόπιμα την επισήμανση του διεθνούς οργανισμού ότι χρειάζεται «επιπρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή» και υπερτονίζει μόνο όσες άλλες επισημάνσεις της έκθεσης θεωρεί ότι συμπίπτουν με τους δικούς του ισχυρισμούς. 
Η επιλεκτική παρουσίαση των συμπερασμάτων της έκθεσης ενός διεθνούς οργανισμού είναι προσφιλής τακτική του κ. Στουρνάρα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών δεν εννοεί να παραδεχτεί ότι η αυστηρή και κοινωνικά άδικη δημοσιονομική και διαρθρωτική πολιτική που εφάρμοσε απέτυχε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου