Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

«Η Κίνα έχει χρήματα για επενδύσεις και εμπειρία...», το μήνυμα προς την Ελλάδα.

Με μία βαλίτσα στο χέρι θα είναι τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγ, καθώς έχει προγραμματίσει δύο σημαντικά ταξίδια στην Ευρώπη. Το πρώτο είναι στο Λονδίνο. Το δεύτερο -και ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας- είναι στην Αθήνα.
Αυτό, καθώς ο Κινέζος πρωθυπουργός θα αναπτύξει τα στρατηγικά πλάνα του για το μέλλον και θα μιλήσει για επενδύσεις, με την κυβέρνηση να αφήνει να εννοηθεί ότι ....
...έρχεται για να προετοιμάσει το έδαφος για στρατηγικές συμφωνίες. 
Πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε ότι βάρος στην επικείμενη επίσκεψη δεν ρίχνει μόνο η ελληνική πλευρά.
Μιλώντας στο China Daily, o εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Κίνας, Χούα Τσουνγίνγκ, σημείωσε τη σημασία του ταξιδιού στην Αθήνα ως εξής: «Η Κίνα έχει χρήματα για επενδύσεις, χαμηλό εργατικό κόστος και την εμπειρία στα logistics. 
Η Βρετανία έχει τις τεχνολογίες και την εμπειρία. Και η Ελλάδα έχει μια στρατηγική θέση και υποδομή που χρειάζεται βελτίωση και αυτό αναμένεται να προσφέρει μια άκρως παραγωγική συνεργασία».
Από την πλευρά, του ο ειδικός σε θέματα ευρωπαϊκών σπουδών της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, Ζιάο Ζουνγιέ, αναφέρει πως οι τομείς που μπορεί να είναι προσοδοφόροι για την Ελλάδα και την Κίνα είναι ο χρηματοπιστωτικός, η θαλάσσια ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος και η οικολογική αστικοποίηση. 
Κάτω από τη σκιά μιας παρακμάζουσας οικονομίας και μια παρατεταμένη οικονομική κρίση στην Ευρώπη, η Κίνα έρχεται ως μια αναδυόμενη οικονομία για να βρει συνεργάτες».
Τέλος, να σημειώσουμε πως Ελληνες αξιωματούχοι τονίζουν πως στην ατζέντα των συζητήσεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Κίνας και της Ελλάδας θα είναι η συμμετοχή κινεζικών επιχειρήσεων στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά και το διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου