Για να φύγει η Ελλάδα από το μνημόνιο απαιτούνται 65 δισ. έως το 2020 ως απόθεμα για να πληρώνεται το χρέος.
Η Ελλάδα δύσκολα θα ξεφύγει από τα «νύχια» των δανειστών. Ενεργοποίηση μιας «ρήτρας» για την δημιουργία ειδικού «κουμπαρά» για την αποπληρωμή του χρέους,θέτει ως προϋπόθεση η τρόικα για την έξοδο της Ελλάδας από τον μηχανισμό στήριξης.
Πρόκειται για μία από τις πολλές ρήτρες που ....
...βαραίνουν από τα προηγούμενα μνημόνια την κυβέρνηση η οποία τότε βρισκόμενη στο καναβάτσο της κρίσης υπέγραφε «εν λευκώ» τα οικονομικά προγράμματα των δανειστών και ότι τις έριχναν μπροστα της με ότι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες και τα νοικοκυριά. Κατόπιν τούτων θα πρέπει η χώρας μας με την έξοδο της από μνημόνιο να αποταμιεύει σε ετήσια βάσηένα ποσό το οποίο θα φθάνει τα 9 με 10 δις. ευρώ ή το 5% του ΑΕΠ. Το «πώς» θα γεμίζει αυτός ο «κουμπαράς» θα πρέπει να συμφωνηθεί με την τρόικα…
Σύμφωνα με το μνημόνιο του 2010 η αποταμίευση θα διαρκέσει μέχρι το 2020 και το «μαξιλάρι» των εσόδων που θα πρέπει δημιουργήσει η Ελλάδα στη διάρκεια της εξαετίας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 με 65 δισ. ευρώ. Έτσι θα διασφαλιστεί η συνέχεια της ιδιωτικής χρηματοδότησης με αποδεκτούς όρους, και η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να ξαναπεράσει τον «εφιάλτη» των spread που έζησε πριν καταφύγει στο πρόγραμμα στήριξης.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η τρόικα στις επαφές που έχει με τους αξιωματούχους του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους και οι οποίες πολύ σύντομα δεν θα είναι μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e – mail) αλλά δια ζώσης.
Όπως εκτιμούν τα ίδια στελέχη η Ελλάδα δύσκολα θα ξεφύγει από τα «νύχια» των δανειστών οι οποίοι καταφθάνουν στην χώρα μας με την εξής αποστολή: Να εντείνουν τις πιέσεις για να ένα τρίτο δάνειο αλλά και να παίξουν το «χαρτί» των κινδύνων που συνεπάγονται για την Αθήνα εφόσον κλωτσήσει τα δανεικά κεφάλαια των 15,6 δισ. ευρώ που τις απομένει να πάρει από το πρόγραμμα. Οι δανειστές θα ισχυριστούν ότι αν η Ελλάδα διακόψει το μνημόνιο θα πρέπει πάση θυσία να βρει εκτός από τα 15,6 δισ. ευρώ της χρηματοδότησης και άλλα 9 δισ. ευρώ που θα πληρώσει μόνο μέσα στο 2105 και στο ΔΝΤ για την αποπληρωμή παλιών μνημονιακών χρεών και τόκων.
Αυτό σημαίνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως το τέλος του επόμενου χρόνου φθάνουν τουλάχιστον στα 25 δισ. ευρώ ή στα 34 δισ. ευρώ μαζί με το «μαξιλάρι» του κουμπαρά, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν άλλες ανάγκες ,όπως για παράδειγμα ομόλογα που λήγουν εκείνη την περίοδο. Μέρος από τα αυτά τα κεφάλαια θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να τα βρει από τις αγορές πληρώνοντας «αλμυρά» επιτόκια στους «λύκους» των κεφαλαιογαρών που με την σειρά τους θα εντείνουν το κλίμα «ασφυξίας» στον προϋπολογισμό που πιέζεται από την κάλυψη των εσωτερικών του αναγκών.
Με την ρευστότητα να απειλεί τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου που κινούνται στην περιοχή των 4 δισ. ευρώ ο ελληνικός Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει σχεδιάσει τα επόμενα βήματα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση 7ετούς ομολόγου και 18μηνων εντόκων γραμματίων.
Ειδικά τα εν λόγω 18μηνα έντοκα γραμμάτια θα επιτρέψουν στο δημόσιο να αντλήσει κεφάλαια με επιτόκιο χαμηλότερο του 3,8% που μας δανείζει σήμερα το ΔΝΤ, οδηγώντας σε νέα μείωση των επιτοκίων των 3μηνων (έχει σήμερα επιτόκιο 1,70%) και 6μηνων γραμματίων (έχει σήμερα επιτόκιο 2%) και κατ’ επέκταση θα δημιουργήσει όφελος τόσο στο σκέλος της χρηματοδότησης όσο και στο σκέλος των δαπανών για τόκους. Παράλληλα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετά το πράσινο φως της τρόικας σκοπεύει να «ρουφήξει» όλα τα αποθεματικά των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα σκοπεύει να δανεισθεί ενδοκυβερνητικά ποσό τουλάχιστον 5- 6 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις των φορέων προκειμένου να καλύψει χρηματοδοτικά «κενά». Πάντως, οι κινήσεις του οικονομικού επιτελείου δεν «ακυρώνουν» σε καμία περίπτωση τη σημασία της επικείμενης αξιολόγησης της Ελλάδας από την τρόικα, στην οποία μάλιστα θα επιχειρηθεί να διευθετηθούν όλα τα ακανθώδη ζητήματα.
Η τρόικα θα επικεντρώσει στον υπό κατάρτιση Προϋπολογισμό του 2015 και ειδικά στο δημοσιονομικό κενό του 2015 το οποίο τοποθετεί στα 2 δισ. ευρώ έναντι 700 εκατ. ευρώ που υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά και στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά, στο νέο μισθολόγιο και τις απολύσεις στο δημόσιο, στις ρυθμίσεις για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και στα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών.
Σε εκκρεμότητα παραμένει και το θέμα στους πλειστηριασμούς των ακινήτων με την τρόικα να επιμένει ότι αυτοί θα πρέπει να γίνονται στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας τους προκαλώντας δυσφορία στην κυβέρνηση, που αντιπρότεινε πλειστηριασμούς στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας και νομοθετική ρύθμιση που θα επισπεύσει την εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων.
Στην επικείμενη διαπραγμάτευση αναμένεται να επιδιωχθεί η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς υπό αυστηρούς όρους, όμως. Όλα αυτά τα θέματα θα αποτελέσουν το πρώτο πιάτο της τηλεδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα μεταξύ στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας, στο πλαίσιο του προγραμματισμού των δύο πλευρών, εν όψει της άφιξης των επικεφαλής στην Αθήνα και της 5ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
πληροφορίες : bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου