Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΟΠΥΥ: Τι αλλάζει στις παροχές των ασφαλισμένων!

Το νέο «πρόσωπο» του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή το προσχέδιο του Κανονισμού Παροχών προς τους ασφαλισμένους, έδωσε χθες στη δημοσιότητα το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας. 

Σε αυτό φαίνεται ξεκάθαρα η...

πρόθεσή του να εντείνει τους ελέγχους για τις διαγνωστικές εξετάσεις -ελέγχοντας τα πάντα ηλεκτρονικά, ως άλλος «μεγάλος αδελφός»-, με στόχο να μην υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού του για φέτος.

Με το προσχέδιο (που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα), το Ταμείο αποζημιώνει μόνο τις ηλεκτρονικές συνταγές, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κατόπιν συνεννόησης με τη διοίκηση θα δέχεται χειρόγραφες.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του κανονισμού, οι ανασφάλιστοι δικαιούνται φαρμακευτική περίθαλψη από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ στους δικαιούχους παρέχονται (όπως και τώρα) χωρίς συμμετοχή οι προληπτικές εξετάσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (σε συμβεβλημένο γιατρό). 

Το πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει με τις διαγνωστικές εξετάσεις (αξονικές, μαγνητικές κ.λπ.), που είναι και οι ακριβότερες, αφού εξαιτίας της υποστελέχωσης του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) οι ασθενείς αναγκαστικά απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας συμμετοχή 15%. 

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι όσοι δεν έχουν χρήματα περιμένουν έως και πέντε μήνες στη λίστα αναμονής του ΕΣΥ για να κάνουν τις εξετάσεις δωρεάν!

Επιπλέον, οι ασφαλισμένοι θα έχουν οδοντιατρική κάλυψη με συμβεβλημένους οδοντιάτρους, όμως φαίνεται ότι θα εξακολουθήσουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς για το απλό σφράγισμα -που κοστίζει έως 50 ευρώ- ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μόνο τα 20 ευρώ. 

Για τη θεραπεία ουλίτιδας και την εξαγωγή δοντιού αποζημιώνει με 25 ευρώ, όταν αυτές οι ιατρικές πράξεις κοστίζουν τα διπλάσια. 

Επίσης, ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει αποκλειστικές νοσοκόμες (μόνο πτυχιούχους) για 8-12 βράδια (28 ευρώ τις καθημερινές και 35 ευρώ Σαββατοκύριακα και αργίες).

Παράλληλα, προτείνεται η αύξηση του ποσοστού αποζημίωσης τεχνητών οφθαλμών και ακουστικών βαρηκοΐας, ενώ δεν καταβάλλουν συμμετοχή στα αναλώσιμα υλικά οι παραπληγικοί και οι χρόνια πάσχοντες, όπως τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Όσον αφορά τις προληπτικές εξετάσεις, πρόκειται για τις εξής:

  • Εμβολιασμοί παιδιών και ενηλίκων, και εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου σε γυναίκες και άνδρες.
  • Μαστογραφία κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες ηλικίας 40-50 ετών και ετησίως σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών ή άνω των 35 ετών, εφόσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου
  • Τεστ Παπανικολάου ετησίως στις γυναίκες, από την έναρξη της σεξουαλικά ενεργούς ζωής
  • Τεστ PSA (προστάτης) κάθε δύο χρόνια σε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών και κάθε χρόνο σε άνδρες άνω των 60 ετών.
  • Εξετάσεις για την καρδιά (χοληστερόλη, τριγλυκεριδία) κάθε πέντε χρόνια σε άνδρες και γυναίκες 15-30 ετών και κάθε τρία χρόνια σε άνδρες και γυναίκες άνω των 30 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου