Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το πιστεύουν, αλλά είμαστε σωστοί στο σχέδιο για την επόμενη οικονομική συντριβή!

Οι άνθρωποι έχουν τόσο σύντομο μνημονικό. 

Παρόλο που επαναλαμβάνουμε πολλά από τα ίδια μοτίβα που βιώσαμε το 2000-2001 και το 2007-2008, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται ότι μια άλλη οικονομική συντριβή έρχεται. 

Στην πραγματικότητα...

με τη χρηματιστική αγορά να ανυψώνει περισσότερο το ρεκόρ,ύστερα από το ήδη υψηλό ρεκόρ, έχω πάρει αρκετή κριτική για τις ανηλεείς προειδοποιήσεις μου σχετικά με την ερχόμενη οικονομική θύελλα.

Πολλά από τα σχόλια έλεγαν κάτι σαν αυτό: 

«Snyder είσαι ένας διανοητικά καθυστερημένος!
Τίποτα απ’ο,τι έχεις πεί δεν έχει πραγματοποιηθεί. 
 Η χρηματιστική αγορά πρόκειται να κορυφώνεται και ο Obama πρόκειται να οδηγήσει αυτήν την χώρα πίσω στο μεγαλείο της. 
 Ελπίζω να πνιγείς ολοκληρωτικά στην μοίρα και την κατάθλιψή σου».
Φυσικά καμία απο αυτές τις κριτικές δεν εξέδωσε ποτέ κάποια σκληρά στοιχεία για το ότι έχω κάνει λάθος για κάτι. 

Απλώς υποθέτουν ότι αφού η χρηματιστική αγορά έχει φτάσει στα πρωτοφανή ύψη,τότε όλοι εμείς οι επονομαζόμενου «απαισιόδοξοι» πρέπει να έχουμε κάνει λάθος.

Αλλά η αλήθεια είναι οτι αυτό που παρατηρούμε αυτή την στιγμή ειναι η κλασσική συμπεριφορά της φυσαλίδας.

Οι συντριβές της χρηματιστικής αγοράς του 1929, του 1987 και του 2008 είχαν όλες τους προηγηθεί πριν τις παράλογες συναθροίσεις της αγοράς την άνοιξη ή το καλοκαίρι.

Οι χρηματιστικές αγορές είχαν ξεφύγει εντελώς απο την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και μια τέτοια παρούσα κατάσταση δεν θα μπορούσε να κρατήσει για πάντα.

Είναι ακριβώς θέμα χρόνου,πριν να έρθει μια διόρθωση.

Αλλά κάθε φορά που υπάρχει μια “φούσκα”, οι περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν να αιχμαλωτίζονται σε όλη την ευφορία. 

Στην πραγματικότητα, το CNBC έχει αναφέρει ότι η απαισιοδοξία μεταξύ της αγοράς των συγγραφέων για ενημερωτικά δελτία ήταν χαμηλότερη απο αυτη που είχε προηγηθεί το 1987.

Και φυσικά όλοι θυμόμαστε τι συνέβη το 1987…

Οι επαγγελματικοί επενδυτές δεν είχαν αυτόν τον μικρό φόβο για τα αποθέματα,δεδομένου ότι ο Ronald Reagan ήταν Πρόεδρος.

Ήταν το ίδιο έτος οταν ο Michael Τζάκσον μας είπε σε ένα τραγούδι του οτι ήταν «κακός.» 

Οι γίγαντες της Νέας Υόρκης κέρδισαν το έξοχο κύπελλο.

Και ….οοοο ναι!….. επι της ευκαιρίας…. η χρηματιστική αγορά συνετρίβη.

Όπως μετρήθηκε από την εβδομαδιαία έκθεση νοημοσύνης των επενδυτών, η «απαισιοδοξία» μεταξύ της αγοράς των συγγραφέων για ενημερωτικά δελτία έχει μειωθεί σε 13.3% σ' ένα επίπεδο που δεν είχε φανεί από το 1987 δεδομένου ότι η αγορά συνέχιζε να θέτει νέους υψηλούς στόχους παρά την φαινομενικά ατελείωτη κλήση για μια μακριά-ληξιπρόθεσμη διόρθωση.

Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι ακριβώς επειδή κάτι δεν έχει συμβεί ακόμα δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ.

Σε αυτήν την εποχή, έχουμε εξαιρετικά περιορισμένη προσοχή και δεν έχουμε την υπομονή για να περιμένουμε κάτι καλύτερο.

Αλλά ο κόσμος της οικονομίας δεν είναι ένα παιχνίδι απο ελεγκτές. 

Είναι μια παρτίδα σκακιού όπου τα πράγματα μπορούν να χρειαστούν μια εκτεταμένη χρονική περίοδο μέχρι την λήξη του παιχνιδιού.

Εκείνοι που χλευάζουν όσους από εμάς είμαστε απαισιόδοξοι πρέπει να εξετάσουν που βρισκόμαστε οικονομικά σε σύγκριση με τις προηγούμενες περιόδους συντριβής.

Παραδείγματος χάριν, τα παράγωγα της <> είναι 20% μεγαλύτερη από ήταν πίσω το 2008, η λεγόμενη «η τόσο καλή για να αποτύχει τράπεζα» είναι 37% σπουδαιότερη από ήταν το 2008 και τα διεθνή επίπεδα χρέους είναι 40% περισσότερα από ήταν το 2008.

Με άλλα λόγια, πολλά από τα μακροπρόθεσμα οικονομικά μας προβλήματα είναι πολύ χειρότερα από ήταν ακριβώς πριν από την τελευταία σημαντική οικονομική ρευστοποίηση.

Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δίνουν τόσο λίγη προσοχή στα τεκταινόμενα αυτής της εποχής.

Το μόνο που μπορούν να δούν είναι αυτόν τον μικρό τηλέτυπο της χρηματιστικής αγοράς να πηγαίνει όλο και πιο πάνω.

Άλλοι αναλυτές πολύ πιο αξιόπιστοι από μένα εξέδιδαν παρόμοιες,δυσοίωνες προειδοποιήσεις για αυτό που βρίσκεται μπροστά σχετικά τις χρηματιστικές αγορές.

Παραδείγματος χάριν, ο βραβευμένος με Nobel οικονομολόγος Robert Shiller προειδοποιεί ότι οι αξιολογήσεις της αγοράς είναι παρά πολύ φουσκωμένες αυτή την στιγμή.

Ο Shiller, καθηγητής του Πανεπιστημίου Yale, που αναφέρεται συχνά ως ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στον χώρο της Οικονομίας στον κόσμο, δημιούργησαν μια μετρική που συγκρίνει τις τιμές των μετοχών με τα εταιρικά κέρδη. 

Η μετρική ανέβηκε πρόσφατα πάνω από 25. 

Το επίπεδο αυτό έχει ξεπεραστεί μόνο τρεις φορές από το 1881: τα έτη 1929, 1999 και 2007.

Απότομες μειώσεις της αγοράς ακολουθείται σε κάθε περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και του σκασίματος της φούσκας των dotcom στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Αλλά δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιοφυΐα για να το δει αυτό.

Απλά κοιτάξτε το διάγραμμα του NASDAQ που έχω τοποθετήσει παρακάτω. 

Η «φούσκα των dotcom» του 2000 είναι πραγματικά ευδιάκριτη. 

Οπότε γιατί να μην μπορούν να περισσότεροι άνθρωποι να αναγνωρίζουν την φούσκα που συμβαίνει τώρα; …

Αυτή η φούσκα θυμίζει με πολλούς τρόπους την «φούσκα των dotcom» πριν από 14 χρόνια. 

Εξετάστε τους ακόλουθους αριθμούς από ένα πρόσφατο άρθρο του Brett Arends …
Αυτό που βιώνουμε δεν είναι φυσιολογικό.
Και αυτό ισχύει πραγματικά, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η συνολική οικονομική απόδοση μας είναι μέτρια στην καλύτερη περίπτωση.

Μια διόρθωση στη χρηματιστηριακή αγορά εΙναι στα σκαριά.

Αλλά δεν έχετε να πάρετε τη λέξη μου για αυτό. Μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα στον οικονομικό κόσμο προειδοποιούν για την επερχόμενη διόρθωση. Δύο από αυτούς είχαν πρόσφατα συνέντευξη με το CNBC …

Ένα τράνταγμα στην διεθνή εμπιστοσύνη στις κεντρικές τράπεζες, θα οδηγήσει σε μια πτώση της αγοράς από 30 έως 60%,είπε ο David Tice, ο πρόεδρος της Tice Capital και ο ιδρυτής της Prudent Bear Fund, σ το»Power Lunch του CNBC.» 

Όταν συμβαίνει αυτό, είπε, οι αγορές θα έχουν νααντιμετωπίσουν μια «περίοδο ακραίας αναταραχής.»

Αυτή η συντριβή θα επισπευσθεί, είπε, από μια απογοήτευση «προς το παιχνίδι της εμπιστοσύνη” του Federal Reserve, που θα δει στη συνέχεια αύξηση του πληθωρισμού, και τον αγώνα να αυξηθούν τα επιτόκια. 

Σε εκείνο το σημείο, ο Tice πρόσθεσε, «η Fed αρχίζει να χάνει τον έλεγχο.»

Ένας άλλος παρατηρητής της αγοράς μιλά επίσης για μια επικείμενη πτώση.

Τα χαμηλά επιτόκια της Fed θα μπορούσαν να φέρουν μια»τρομακτικη» διόρθωση της αγοράς 50-60%, δήλωσε ο τεχνικός αναλυτής, Abigail Doolittle.

«Δυστυχώς, νομίζω ότι θα μπορούσε να επέλθει σύγκρουση παρόμοια με ό, τι συνέβη το 2007,»ο Doolittle, ο ιδρυτής τν καλύτερων Θεωριών Ερευνών, δήλωσε στο «Squawk Box» μια μέρα μετά το κλείσιμο της S & P 500 πάνω από το επίπεδο 2.000 για πρώτη φορά. 

«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιός θα είναι ακριβώς ο καταλύτης. Αλλά αυτή είναι η ίδια η φύση αυτού του είδους ρευστοποιήσεων. Ξεκινούν σιγά-σιγά και στη συνέχεια συμβαίνουν πολύ ξαφνικά.»

Και όπως ο Zero Hedge έχει επισημάνει, δισεκατομμυριούχοι, όπως ο Sam Zell, ο George Soros, ο Stan Druckenmiller και ο Carl Icahn φαίνεται να προετοιμάζονται ήσυχ για την επόμενη κρίση.

Ναι, η επόμενη οικονομική κατάρρευση έχει πάρει περισσότερο χρόνο για να καρποφορήσει απ’ όσο πολλοί είχαν προβλέψει. Αλλά όπως έχω πει τόσες πολλές φορές στο παρελθόν, αυτό είναι ένα πολύ καλό πράγμα. 

Θα πρέπει να θέλουμε αυτή η περίοδος σχετικής σταθερότητας να διαρκέσει για όσο το δυνατόν περισσότερο.Διότι όσο τα πράγματα παραμένουν σχετικά σταθερά, τόσο περισσότερο χρόνο έχουμε να προετοιμαστούμε και να τοποθετούμε τους εαυτούς μας για το οικονομικό χάος που έρχεται.

Σε αυτό το σημείο, το γεγονός ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας τεράστιας χρηματοπιστωτικής φούσκας έχει γίνει τόσο προφανές που ακόμη και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών μιλά πλέον δημοσίως γι΄αυτό…

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν αυξηθεί κατά πολύ στο παρελθόν έτος, χορεύοντας κυρίως στο ρυθμό των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών.

Η μεταβλητότητα στις αγορές των μετοχών,τα σταθερού εισοδήματα, και τα ξένα συναλλάγματα έχουν οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 

Προφανώς, οι παράγοντες της αγοράς δεν τιμολογούν σχεδόν καθόλου τους κινδύνους.

Πολλοί αναμένουν να «αλλάξω τη στάση μου» για την επερχόμενη κατάρρευση, λόγω του πόσο καλά η χρηματιστηριακή αγορά αποδίδει.

Λοιπόν, αυτό απλά δεν πρόκειται να συμβεί.

Η οικονομική μας κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται, και το οικονομικό μας σύστημα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό, τι ήταν μόλις πριν από την οικονομική κατάρρευση του 2008.

Η αλήθεια είναι ότι βαίνομαι ορθώς για το επόμενο μεγάλο οικονομικό κραχ.

Μπορείτε να επιλέξετε να αγνοήσετε τις προειδοποιήσεις εάν θέλετε, αλλά τελικά ο χρόνος θα αποκαλύψει ποιος είχε δίκιο και ποιος ήταν λάθος.

Michael Snyder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου