Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Θερινά τμήματα ολόκληρο το χρόνο εφαρμόζει η βουλή

«Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα, κρύο δεν έκανε ποτέ» και «Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα» τραγουδούν από σήμερα το πρωί όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, καθώς έπειτα από εντολή Σαμαρά το ελληνικό κοινοβούλιο θα λειτουργεί με το σύστημα των θερινών τμημάτων ολόκληρο το χρόνο.

Αφορμή για την απόφαση αυτή στάθηκε...
η μαζική αντικατάσταση βουλευτών λίγο πριν την ψήφιση της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ. Οκτώ Εννιά βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δεν ήθελαν να περάσει η εν λόγω τροπολογία κάθισαν στον πάγκο, ούτως ώστε να μην υπάρξει ζήτημα της τελευταίας στιγμής κι εμποδιστεί η σωτηρία της χώρας.

Στη βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι όλοι οι βουλευτές της ΝΔ λένε «ναι» στο νομοσχέδιο, όμως εκεί δεν είναι τηλεοπτικό πάνελ, οπότε κανείς δεν υπήρχε δίπλα του για να τον ρωτήσει γιατί το κόμμα του αντικατέστησε πέντε άτομα πριν την ψηφοφορία.

Τα θερινά τμήματα της βουλής έχουν πολύ πλάκα, αφού χρειάζονται μόλις 51 άτομα για να περάσουν τα νομοσχέδια, ενώ αν κάποιος έχει ζητήματα τότε γίνεται αλλαγή σαν το μπάσκετ και τη θέση του παίρνει ο πιο πρόθυμος – ή αυτός που έχει κάνει το καλύτερο ντηλ.

Η πλειοψηφία των 151 αποτελεί τροχοπέδη στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, οπότε η σκέψη να καταργήσουμε για πάντα τις ολομέλειες των 300 και να μαζεύονται 100 νοματαίοι για να ψηφίζουν, είναι εξαιρετικά ωφέλιμη κι επιτρέπει στους βουλευτές να περνούν ακόμη περισσότερες ώρες στα τηλεοπτικά πάνελ χωρίς να ανησυχούν μη στραβώσει κάτι στην πορεία κι αναγκαστούν να τρέξουν γρήγορα πίσω στη βουλή.

Άλλωστε δεν έχει καμία σημασία το άρθρο του Συντάγματος που αναφέρει ότι οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση, αφού από την πρώτη μέρα της δημιουργίας του κοινοβουλευτικού συστήματος όλοι συμπεριφέρονται σαν πρόβατα και κάνουν ότι τους λέει το κόμμα.


Φυσικά, δεν έχω καμία αυταπάτη. Ακόμη κι αν ήταν 300 σήμερα στη βουλή, πάλι θα πέρναγε η τροπολογία, όπως πέρασαν τα χίλια μύρια μέχρι σήμερα. Πιστεύω, όμως, ότι η εφαρμογή του θερινού κοινοβουλευτικού συστήματος όλο το έτος, δίνει άλλη αίγλη στον δημοκρατικό μας ξεπεσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου