Έχουμε μια αλματώδη αύξηση των Spreads η οποία τα καθιστά πλέον στο επίπεδο των 570 περίπου μονάδων, πράγμα που έχει ως επακόλουθο τα επιτόκια δανεισμού των δεκαετών ομολόγων να τείνουν στο 7%.
Έτσι, λοιπόν, όπως είναι διαμορφωμένα τα Spreads, η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από τις Χρηματαγορές χωρίς να μπορεί να δανειστεί ούτε ένα ευρώ.
Για να μπορεί η οποιαδήποτε χώρα του κόσμου να δανειστεί από τις Χρηματαγορές θα πρέπει τα Spreads της να είναι κάτω από τις 400 μονάδες ώστε το διαμορφούμενο επιτόκιο δανεισμού να μην υπερβαίνει το 4,5%.
Τα Spreads κατά κύριο λόγο προσδιορίζονται από το μακροοικονομικό πλαίσιο της οικονομίας και αυτή τη στιγμή που μιλάμε το μακροοικονομικό πλαίσιο της Ελληνικής οικονομίας είναι άθλιο. Έχουμε σημαντική αύξηση του ……
….Δημοσίου χρέους και σχεδόν διπλασιασμό του δανεισμού κατά το 2014 σε σχέση με το 2013, ενώ παράλληλα σημειώνεται ταυτόχρονη μείωση των Δημοσίων εσόδων στο -6%.
Η Ελλάδα κατά τη περίοδο Ιαν-Αυγ. 2014 κατέβαλλε μόνο για τόκους και χρεολύσια το τρομακτικό ποσό των 91δις ευρώ και κατά την ίδια περίοδο προέβη σε επιπλέον δανεισμό με την μορφή κυρίως έντοκων γραμματίων ύψους 81 δις ευρώ.
Δηλαδή η χώρα δανείζεται 11δις κάθε μήνα!
Υπάρχει, λοιπόν, μια τεράστια παραπληροφόρηση ως προς την Δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Υπάρχει, λοιπόν, μια τεράστια παραπληροφόρηση ως προς την Δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Δεν είναι λίγες οι φορές που εμπαίζουν τους πολίτες συγκρίνοντας την Οικονομία μας με αυτήν της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, όταν το μακροοικονομικό πλαίσιο των χωρών αυτών είναι τόσο καλλίτερο από το δικό μας που επιτρέπει σε όλες αυτές τις χώρες δανεισμό δεκαετών ομολόγων με επιτόκια γύρω στο 2,2%, ενώ μάλιστα συγκεκριμένα η Ιρλανδία μπορεί να δανείζεται με 0,55% όταν η Γερμανία δανείζεται με 0,98%.
Όλα αυτά δεν οφείλονται σε χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Το πρόβλημα της χώρας είναι ενδογενές.
Το Δημόσιο χρέος της χώρας το οποίο συνθλίβει σήμερα την Εθνική Οικονομία είναι ένα χρέος διαφθοράς, είναι ένα χρέος το οποίο δημιουργήθηκε διότι επί σειρά ετών τα κρατικά έσοδα ήταν μικρότερα από τις κρατικές δαπάνες.
Δεν φταίει ούτε η ΕΚΤ για αυτό, ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Ομπάμα, φταίει το δικομματικό καθεστώς. Έτσι όπως είναι τα ενδογενή προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας, όσα κουρέματα και να γίνουν το χρέος θα αυξάνει, δηλαδή, αν έρθει κάποιος αύριο και πει «σου μηδενίζω ο χρέος», πάλι το χρέος θα αυξηθεί και απόδειξη αυτού αποτελεί το ότι ενώ το 2012 τα δύο κουρέματα μείωσαν το χρέος κατά 138δις ευρώ, το Δημόσιο χρέος αυξήθηκε και εξακολουθεί αυξάνεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου