Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Οικειοθελής -και όχι υποχρεωτική- «οικονομική παροχή» των εφοπλιστών «για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης»!

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;;
Τροπολογία με την οποία κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου το συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ναυτιλιακής κοινότητας (από 18 Ιουλίου 2013, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε στις 31 Ιουλίου 2014) με το οποίο προβλέπεται...
η οικειοθελής -και όχι υποχρεωτική- «οικονομική παροχή» του ναυτιλιακού κόσμου «για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης», κατατέθηκε στην Βουλή και συγκεκριμένα στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις θρησκευτικές κοινότητες και ενώσεις στην χώρα μας.

Μεταξύ των κύριων σημείων του πλαισίου συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ της κυβέρνησης και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την οικειοθελή παροχή ενός εκάστου των μελών της ναυτιλιακής κοινότητας προς το Ελληνικό Δημόσιο, είναι ότι ο υπολογισμός της οικειοθελούς παροχής γίνεται με βάση τα πλοία τα οποία εκμεταλλεύεται κατά κυριότητα ή μη ή διαχειρίζεται έκαστος των συμβαλλομένων ως εξής:

* Για τα πλοία με Eλληνική σημαία καταβάλλεται κατ’ έτος επί τετραετία (2014-2017) ποσό ίσο με το τελικό ποσό του φόρου που υπολογίστηκε και βεβαιώθηκε από την αρμόδια φορολογική αρχή για κάθε πλοίο κατά την προηγούμενη φορολογική χρήση.

*Το ίδιο ισχύει και για τα πλοία με αλλοδαπή σημαία των οποίων η διαχείριση γίνεται από ημεδαπές ή αλλοδαπές επιχειρήσεις εγκατεστημένες στην Ελλάδα, χωρίς μάλιστα να αφαιρούνται οι τυχόν μειώσεις ή εκπτώσεις.

Για τον υπολογισμό του ποσού της οικειοθελούς παροχής λαμβάνεται υπ’ όψιν το ποσό που καταβάλλεται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των φυσικών προσώπων (από το φορολογικό έτος 2013) επί των εισαγομένων εισοδημάτων των μετόχων των πλοιοκτητριών εταιρειών και μέχρι την λήξη ισχύος του συνυποσχετικού, ενώ μαζί με την φορολογική υποχρέωση που επιβλήθηκε στις πλοιοκτήτριες εταιρείες πλοίων υπό ξένη σημαία συν την έκτακτη εισφορά εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 105 εκ. ευρώ ετησίως.

Το ποσό της οικειοθελούς οικονομικής παροχής είχε συμφωνηθεί να ανέλθει ενδεικτικά στο ποσό των 140 εκ. ευρώ ετησίως για την τριετία 2014-2016, δηλαδή συνολικά υπολογιζόταν στα 420 εκ. ευρώ. 

Με την πρόσθετη πράξη που τροποποίηση το συνυποσχετικό συμφωνήθηκε η καταβολή του ποσού των 105 εκ. ευρώ για την τετραετία 2014-2017 και άρα το συνολικό καταβλητέο ποσό θα είναι το ίδιο, δηλαδή 420 εκ. ευρώ. 

Για το τελευταίο έτος συμφωνήθηκε να διενεργηθεί νωρίτερα η καταβολή και έτσι η καταβολή του έτους 2017 θα υπολογιστεί στο έτος 2016. 

Όσον αφορά το 2014 η καταβολή της οικειοθελούς οικονομικής παροχής προς το δημόσιο θα πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Παράλληλα, έχει συμφωνηθεί ότι το ισχύον κατά τον χρόνο υπογραφής του συνυποσχετικού νομοθετικό πλαίσιο για την φορολογία πλοίων «συνιστά διαρκές δικαιοπρακτικό θεμέλιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου