Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Καταστροφικοί και επικίνδυνοι Σαμαροβενιζέλοι - Κλείνουν την πόρτα στην Gazprom, η οποία την ανοίγει στην Τουρκία!

Η καταστροφική και ανθελληνική πολιτική των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου διαλύει την χώρα… 

Και την ίδια ώρα ευνοείται η Τουρκία, οι προκλήσεις της οποίας προς την Ελλάδα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο… 

Και οι πολιτικάντηδες πανηγυρίζουν κι από πάνω γι” αυτές τους τις κινήσεις… 

Πόσο πιο κάτω πια…

Έκλεισε...

τελικά η συμφωνία της Gazprom με την Τουρκία για την αύξηση δυναμικότητας του αγωγού φυσικού αερίου Blue Stream από τη Ρωσία, υποθαλάσσια από τη Μαύρη Θάλασσα, από 16 έως 19 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως (αύξηση 19%).

Κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών, ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ συμφώνησαν να εκσυγχρονιστούν ο σταθμός συμπίεσης «Μπερεγκοβάγια» στη Ρωσία και ο τερματικός σταθμός «Ντουροσού». 

Το θέμα είχε συζητηθεί σε συνάντηση στα τέλη του περασμένου Απριλίου, όμως η Gazprom είχε δώσει αναβολή έξι μηνών. 

Όπως υπογράμμισε χθες ο Αλεξέι Μίλερ, η απόφαση για αύξηση εξαγωγών «θα δημιουργήσει νέα σύνορα για την οικονομία».

Σύμφωνα με την Gazprom, το 2014 η Τουρκία θα λάβει ποσότητα-ρεκόρ ρωσικού φυσικού αερίου, συγκεκριμένα 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (12,8% περισσότερο από ό,τι το 2013), και στις δύο κατευθύνσεις (εκτός από τον Blue Stream λαμβάνει το αέριο μέσω του αγωγού Trans-Balkan, που διέρχεται από την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Βουλγαρία). 

Πάντως ενημερωμένη πηγή επισήμανε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνικές εργασίες στον σταθμό συμπίεσης και την παράδοση του αναγκαίου εξοπλισμού, η Gazprom θα είναι σε θέση να αυξήσει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του Blue Stream μόνο έπειτα από ένα ή δύο χρόνια.

Η Τουρκία θα λάβει επιπλέον 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2018 από το Αζερμπαϊτζάν, βάσει του σχεδίου Shah Deniz, όμως μέχρι στιγμής δεν είναι βέβαιο πότε θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του εν λόγω σχεδίου. 

Στην περίπτωση αυτή, από το 2016 οι τοπικές εισαγωγείς προβλέπουν έλλειμμα φυσικού αερίου 2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Κύρια απειλή για την Τουρκία σε αυτήν την κατάσταση μπορεί να αποτελέσει η μείωση ή η διακοπή της διαμετακόμισης φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας, σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, δήλωσε ο Βαλέρι Νέστεροφ από το Sberbank CIB. 

Η Gazprom ήδη προμηθεύει φυσικό αέριο στους Ευρωπαίους καταναλωτές σε χαμηλότερες προσφορές, ώστε να εξαλειφθεί η δυνατότητα επανεξαγωγής του προς την Ουκρανία, αλλά οι περιορισμοί αυτοί δεν έχουν ακόμα αγγίξει την Τουρκία.

Σε περίπτωση μείωσης ή διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, η κατάσταση στη Τουρκία μπορεί να γίνει κρίσιμη: ο όγκος των υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου δεν υπερβαίνει τα 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και δεν υπάρχουν άλλες πηγές προμήθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου