Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Η παγίδα...

Παγίδα εκλογών στο EurogroupΝέα σκληρότερη διαπραγματευτική γραμμή απέναντι στην Αθήνα χαράσσουν οι Βρυξέλλες, υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, κάνοντας ένα βήμα και θέτοντας πλέον υπό διαπραγμάτευση ακόμα και τη συμφωνηθείσα από το 2012 ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 

Το σχέδιο, του οποίου αρχιτέκτονας είναι ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ άρχισε να αποκαλύπτεται χθες το βράδυ με δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων στο Reuters. 
Τα νέα δεδομένα αποκαλύπτονται ενώ ο Γκίκας Χαρδούβελης έχει εντολή από τον πρωθυπουργό να ……
….δεχθεί την προληπτική γραμμή πίστωσης με αντάλλαγμα να εξαιρεθούν εργασιακά και ασφαλιστικό από την τελευταία αξιολόγηση.
Του Χρήστου Φράγκου
Τα νέα δεδομένα περιπλέκουν το ήδη πολυπαραγωγικό και σκηνικό διαπραγμάτευσης και δείχνουν την πρόθεση των εταίρων να καθυστερήσουν τις εξελίξεις επιδιώκοντας να διαπραγματευτούν για την επόμενη μέρα με την κυβέρνηση της… επόμενης ημέρας.
Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές αυτό που επιχειρούν να πετύχουν οι Ευρωπαίοι με την επανεξέταση της ρήτρας ελάφρυνσης του χρέους είναι η μετάθεση της συζήτησης για τα σχετικά μέτρα σε δεύτερη φάση, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση του Μνημονίου. Εν συνεχεία και αφού συμφωνηθεί η προληπτική γραμμή πίστωσης (standby credit line) και μετά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι θα επαναδιαπραγματευτούν.
Η παγίδα
Το σχέδιο όμως και παγίδα καθώς η ελληνική κυβέρνηση θα πειθαναγκαστεί να το αποδεχτεί καθώς έτσι –και μόνο έτσι- θα διακοπεί ο ενεργός ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα διακόψει τη χρηματοδότηση του προγράμματος λόγω της διαφωνίας για το χρέος.
Ετσι η Αθήνα, έχοντας επενδύσει πολιτικά, στην αποχώρηση του ΔΝΤ, θα αναγκαστεί να δεχθεί μια εκδοχή αυτού του σχεδίου, πέφτοντας όμως στην παγίδα της μετάθεσης των διαπραγματεύσεων για τη μείωσή του.
Οι Ευρωπαίοι με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουν να αλλάξουν την ατζέντα των διαπραγματεύσεων και μπλοκάροντας οποιεσδήποτε άλλες συζητήσεις μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Οι ελληνικές θέσεις
Στο σημερινό Eurogroup ο Γκίκας Χαρδούβελης θα υποβάλει τις ελληνικές προτάσεις για τη διάρθρωση της προληπτικής γραμμής πίστωσης, που θα περιλαμβάνει τη χρήση των κεφαλαίων των 11,5 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που ανέρχονται σε 6 δισ. και πρέπει να επιστραφούν από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης στην Ελληνική. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο μετατροπής των προγραμματισμένων δόσεων του ΔΝΤ σε κεφάλαια για τον μηχανισμό.
Κάτι τέτοιο θα απαιτηθεί στην περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα ώστε να παραμείνουν κεφάλαια ύψους 4 δισ. στο ΤΧΣ, ως δίχτυ ασφαλείας για τις τράπεζες, ώστε να μην επαναληφθεί το πορτογαλικό ατύχημα, που μετά την έξοδο από το Μνημόνιο χρεοκόπησε η BES.
Το οικονομικό επιτελείο από την πλευρά του έχει και εναλλακτικό σχέδιο βάσει του οποίου θα δημιουργηθεί Εθνικό Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης το οποίο θα προικοδοτηθεί αρχικά με 11,5+6 δισ., ποσό που είναι ίσο με το 10% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το plan B το Ταμείο αυτό θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα κεφάλαια είτε για κάλυψη χρηματοδοτικών δημοσιονομικών αναγκών του Δημοσίου είτε για τη στήριξη των τραπεζών και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων.
Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό επιτελείο στο σημερινό Eurogroup θα δοκιμάσει τα νερά,υποβάλλοντας τα σχέδια και κρατώντας τις εναλλακτικές καθώς και τα ισχυρά όπλα για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών τον Δεκέμβριο.
Όπως αποκάλυψε χθες το Sofokleousin.gr στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος έδωσαν σαφείς «κανόνες εμπλοκής» στον Γκίκα Χαρδούβελη ώστε να διαπραγματευτεί την επιστροφή της τρόικας και την εξαίρεση από την ατζέντα της αξιολόγησης του ασφαλιστικού και των εργασιακών.
Τα ζητήματα εκτιμούν στο Μαξίμου ότι μπορεί να αποτελέσουν την θρυαλλίδα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που θα οδηγήσουν σε εκλογές.
Τα νέα δεδομένα που μπαίνουν πλέον στο τραπέζι από την αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων στο ζήτημα του χρέους δείχνει ότι δεν θα είχαν ενστάσεις στην επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου