Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Ασφαλιστικό-απολύσεις και τρόικα κρίνουν τις εκλογές...

Ασφαλιστικό-απολύσεις και τρόικα κρίνουν τις εκλογέςΣτη διακριτική ευχέρεια των δανειστών βρίσκεται πλέον η πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης καθώς όπως εκτιμούν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές καθώς από τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων, αν ανοίξουν στην τρέχουσ διαπραγμάτευση τα καυτά ζητήματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών τότε οι πολιτικές εξελίξεις θα επιταχυνθούν, ενώ ο κίνδυνος ατυχήματος ακόμα και πριν τις Προεδρικές εκλογές αυξάνεται επικίνδυνα. 
Το Μαξίμου δεν θέλει σε καμία περίπτωση να τεθεί το θέμα των ομαδικών απολύσεων καθώς και …
η νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων ή αύξηση των ορίων ηλικίας.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση προσπαθώντας να ετεροχρονήσει τη βραδυφλεγή βόμβα του Ασφαλιστικού προσπαθεί επικοινωνιακά να καθησυχάσει τους πολίτες και να πείσει στην τρόικα ότι προχωρά σε ουσιώδεις αλλαγές, οι οποίες θέλουν χρόνο και πολιτική σταθερότητα. 
Όπως τονίζεται από το υπουργείο Εργασίας δε θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ οι αλλαγές που πρόκειται να εφαρμοστούν από το 2015 αφορούν -μεταξύ άλλων-  θα αφορούν το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, την αύξηση ημερών ασφάλισης για κατώτατη σύνταξη, την εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και τις εφάπαξ παροχές.
Τα βασικά στοιχεία του νέου ασφαλιστικού που 
σχεδιάζει η κυβέρνηση
- Αύξηση του ορίου χορήγησης της κατώτατης σύνταξης από την 15ετία (4.500 ημέρες ασφάλισης) που ισχύει σήμερα στην 20ετία (6.000 ημέρες ασφάλισης). Επίσης, θα καταργηθούν ή θα περιοριστούν τα πάσης φύσης μπόνους που χορηγούνται στην κατώτατη σύνταξη.
- Κατάργηση ή περιορισμός των πάσης φύσεως μπόνους που χορηγούνται στην κατώτατη σύνταξη και τα οποία προκαλούν έως και 30% αύξηση στις τελικές αποδοχές που λαμβάνει ο συνταξιούχος.
- Νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων.  Στα ταμεία κύριας σύνταξης ο τρόπος υπολογισμού αλλάζει από το 2015 και υιοθετείται μεικτό σύστημα το οποίο θα οδηγήσει σε μείωση αποδοχών. Το ύψος της θα είναι 360 ευρώ, όσα είναι η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ. Θα χορηγείται κατά το χρόνο συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου, ωστόσο μετά το 2015 θα υπάρξει μεταβατικό διάστημα για όσους θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα έτη.
- Λειτουργική ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων. Το ΙΚΑ θα περιλαμβάνει όλους τους μισθωτούς ιδιωτικού/δημόσιου τομέα, ο ΟΑΕΕ όλους τρους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και ο ΟΓΑ τους αγρότες
- Ενσωμάτωση επικουρικών Ταμείων στο ΙΚΑ από το 2015: συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης.
- Ενιαίο σύστημα είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών. Τον κρίσιμο ρόλο αναλαμβάνει το Κέντρο είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Μέσα στο 2015 υα υπάρξει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πιθανότατα κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
- Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων. Η στελέχωση θα γίνει από υπαλλήλους όλων των ασφαλιστικών Ταμείων και εκεί θα κατευθύνεται το σύνολο των συντάξεων.  
Οι αλλαγές θα συνδυαστούν με την καθιέρωση του λεγόμενου «ασφαλιστικού βιογραφικού» με στόχο την ηλεκτρονική καταγραφή των ενσήμων.
- Ενιαίο δίκτυο εξυπηρέτησης ασφαλισμένων. Οι υπηρεσίες όλων των Ταμείων θα στεγάζονται σε ένα μόνο κτήριο σε επίπεδο δήμων ή νομών.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών μέχρι τώρα διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι θα έλθουν αποφασισμένοι να «λύσουν» ή έστω να κουκουλώσουν για μερικά χρόνια ακόμα το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας, το ασφαλιστικό.
Το θετικό σενάριο για το Μαξίμου είναι η τρόικα να δεχθεί το «κουκούλωμα» του ασφαλιστικού καθώς έτσι η κυβέρνηση θα μπορέσει να πορευτεί μέχρι την Προεδρική εκλογή ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να δρέψει οφέλη από την επίτευξη συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Εάν ωστόσο η τρόικα επιμείνει στις θέσεις της να ανοίξει το θέμα αλλαγών στο Ασφαλιστικό, που συνεπάγονται νέο «κούρεμα» των συντάξεων, κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και του εφάπαξ και ψαλίδισμα στις ασφαλιστικές εισφορές τότε το πολιτικό σκηνικό αλλάζει άρδην. 
Το Μαξίμου έχει διαμηνύσει ήδη ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί πολιτικά μια τέτοια εξέλιξη. Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στον χειρότερο εφιάλτη της και πρέπει να επιλέξει.
Ή ακολουθεί γραμμή ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους δανειστές ή παραδίδει την διακυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι στιγμής το δεύτερο φαίνεται να κερδίζει έδαφος, με τους πρωθυπουργικούς συμβούλους να επιμένουν ότι είναι το μοναδικό σενάριο που αφήνει ανοιχτό παράθυρο επιστροφής στην εξουσία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου