Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Το ΝΑΤΟ κλιμακώνει την ένταση: Προ των πυλών ο πόλεμος με τη Ρωσία (βίντεο).

νατο

Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε την ανάπτυξη της «Αιχμής του Δόρατος» ως απάντηση στη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα που σημειώνεται«γύρω και μέσα στην Ουκρανία, αλλά και πέριξ αυτής».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, το ΝΑΤΟ με την ανάπτυξη της συγκεκριμένης δύναμης απαντά στις «επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία»

«Προστατεύουμε τους συμμάχους μας και υποστηρίζουμε τους.......... εταίρους μας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Ο Στόλτενμπεργκ είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας. Μετά τον διορισμό του τον Μάρτιο, είχε δηλώσει ότι η ρωσική «εισβολή» στην Ουκρανία αποτέλεσε μια «βίαιη υπενθύμιση της αναγκαιότητας του ΝΑΤΟ».

Η «Αιχμή του Δόρατος» θα επανδρωθεί από γερμανικά, ολλανδικά και νορβηγικά στρατεύματα και θα είναι σε μια διαρκή κατάσταση ετοιμότητας, σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ.


Στις αρχές Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, είχε αποφασιστεί η ανάπτυξη στρατευμάτων στην Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Λετονία, στις χώρες δηλαδή που μοιράζονται κοινά σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Επιπλέον, οι σύμμαχοι είχαν συμφωνήσει και στην αύξηση των αεροπορικών περιπολιών πάνω από τη Βαλτική.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι υιοθέτησε την εξοργιστική αυτή απόφαση. Προέτρεψε μάλιστα τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ να συνεισφέρουν στην Ατλαντική Συμμαχία με «το μερίδιο που τους αναλογεί», τονίζοντας ότι «η ασφάλεια τον 21ο αιώνα σχετικά δεν παρέχεται δωρεάν».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι ενώ το ΝΑΤΟ δεν θα παράσχει πολεμικό υλικό προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας, θα παροτρύνει τα κράτη-μέλη του να ενισχύσουν το Κίεβο σε διμερή βάση.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ITAR TASS ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ αποφάσισε να παράσχει κεφάλαια για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού στρατού, όσον αφορά στον εξοπλισμό, τη διοίκηση και τον έλεγχο, την άμυνα στον κυβερνοχώρο, τη στρατιωτική ιατρική και την αποκατάσταση των τραυματιών.

Την Τρίτη, ο διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη δήλωσε ότι θα προστεθούν 100 τανκς τύπου Abrams M1 και άρματα μάχης Bradley στις δυνάμεις που βρίσκονται στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ατλαντική Συμμαχία Alexander Grushko δήλωσε ότι η απόφαση για κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία θα επιδεινώσει την κατάσταση στην περιοχή, ενώ πρόσθεσε ότι η αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για «στρατιωτικά επεισόδια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου