Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Πάνε για ελεγχόμενη έκρηξη με τρόικα....

Πάνε για ελεγχόμενη έκρηξη με τρόικαΟ οδικός χάρτης για συμφωνία με την τρόικα και παράταση του Μνημονίου και το σενάριο παντρέματος με την προεδρική εκλογή.
Με τη συμφωνία να είναι τόσο κοντά όσο και μακριά και το κλίμα στα ευρωπαϊκά όργανα παγωμένο, η Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπη με τις αγορές από τώρα και μέχρι την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων τεχνικών και πολιτικών διαδικασιών για την διαμόρφωση της επόμενης ημέρας. Οι διαρκείς καθυστερήσεις στο πρόγραμμα, η πολιτική απομόνωση από τη Γερμανία και η επιφυλακτική στάση του ΔΝΤ είναι ……
……οι παράγοντες που καλούνται να αποτιμήσουν τώρα οι αγορές στο πλαίσιο του πολιτικού και οικονομικού κινδύνου. Το sofokleousin έχει από χθες επισημάνει τις πολιτικές επιπλοκές που προκαλούν οι καθυστερήσεις εστιάζοντας στο σενάριο για σύνδεση της παράτασης του Μνημονίου με τη διαδικαία εκλογής προέδρου, ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν σε νέα βάση με σταθερή κυβέρνηση. 
Σε αυτή τη φάση στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι η πολιτική και επικοινωνιακή διαχειρισης της εμπλοκής με την τρόικα ώστε να καρπωθούν τα οφέλη των σκληρών διαπραγματεύσεων και να αποφευχθεί αναστάτωση των αγορών και νέο ρήγμα πολιτικών συμμαχιών στην Ευρώπη.
Αν και η οικονομική σταθερότητα δεν αμφισβητείται –σε αυτή τη φάση- εν τούτοις οι σκοτεινές διαπραγματεύσεις, τα θολά δημοσιονομικά και τα πολιτικά παιχνίδια στην Ευρώπη και την Ελλάδα φαίνεται να προβληματίζουν επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων.
Με την 14η Δεκεμβρίου να αποτελεί κυριολεκτικά το deadline για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα και τον κίνδυνο η Ελλάδα να μείνει στον αέρα, καθώς χωρίς την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης δεν υπάρχει η δυνατότητα παράτασης του προγράμματος. 
Επίσης δεν μπορούν να  εκταμιευθούν οι δόσεις των 7,1 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην αξιολόγηση και να ληφθεί απόφαση για την προληπτική γραμμή στήριξης του ESM.
Εάν η χώρα λοιπόν βρεθεί την 1η Ιανουαρίου 2015 χωρίς τα παραπάνω θα είναι σε μια «άβολη» κατάσταση δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αντλούν ακριβότερα ρευστότητα από το ευρωσύστημα, τα ταμειακά διαθέσιμα θα επαρκούν για μόλις τρεις μήνες και ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός της Ελλάδος θα έχει υψηλότερο κόστος. 
Συν τοις άλλοις θα εκκρεμεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που θεσμικά θα πρέπει να εκκινήσει στις 12 Φεβρουαρίου, με αμφίβολο αποτέλεσμα ως προς την κατάληξη της διαδικασίας.
Αν και το Μαξίμου διαχειρίζεται πληροφοριακά το ζήτημα επιχειρώντας να παρουσιάσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και καλό κλίμα με τους ευρωπαίους, εν τούτοις οι πληροφορίες από το μέτωπο αναφέρουν ότι η ευθυγραμμισμένη τρόικα χαρακτηρίζει «τοξικές» τις ελληνικές προτάσεις στα δημοσιονομικά επισημαίνοντας ότι δημιουργούν περισσότερους κινδύνους και προβλήματα από αυτά που λύνουν.
Στην Ελλάδα τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και το οικονομικό επιτελείο επιμένουν να καταλογίζουν λανθασμένους υπολογισμούς στην τρόικα τα προηγούμενα έτη, κάτι που παρατηρείται και στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Στα διεθνή φόρα όμως η Ελλάδα έχει κατεβάσει τους τόνους επιχειρεί να προσεγγίσει τεχνικά τις διαπραγματεύσεις εγκαταλείποντας στη στρατηγική παράκαμψης ευρωπαϊκών θεσμών που είχε εξοργίσει και τους πολιτικούς ηγέτες.
Ο οδικός χάρτης
Εάν η τρόικα κάνει στροφή από τις σκληρές θέσεις που εκφράζει σήμερα και τελικά επιτευχτεί συμφωνία με την τρόικα έως τις 14 Δεκεμβρίου τότε θα ακολουθήσουν τα εξής:
1) Θα ληφθεί απόφαση για την χορήγηση τεχνικής παράτασης του προγράμματος για λίγες εβδομάδες, ώστε να μην χαθούν τα 1,8 δισ. ευρώ που έχει να λάβει η Ελλάδα από τον EFSF.
2) Η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει μέσα στον Ιανουάριο στην νομοθέτηση των μέτρων για τα οποία θα δεσμευθεί έναντι της τρόικας. Εάν η διαδικασία αυτή εξελιχθεί ομαλά τότε θα λάβει τις δόσεις.
3) Ενδιάμεσα η Ευρωζώνη θα προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης (ECCL) που θα λάβει η Ελλάδα από τον ESM και από κοινού από τη χώρα μας θα καθορίσει τα μέτρα που θα συνοδεύουν τη μονοετή προληπτική πιστωτική γραμμή.
4) Η Ελλάδα θα έλθει σε συνεννόηση με το ΔΝΤ αναφορικά με το ρόλο του και τη χρηματοδοτική του συνδρομή έως τις αρχές του 2016.
5) Θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου