Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Σύγκρουση της ΕΚΤ με τη γερμανική επιχειρηματική και πολιτική ελίτ.

Σε δήλωση που θα εντάσσει την απόφαση της ΕΚΤ στο πολιτικό διακύβευμα της κάλπης της Κυριακής αναμένεται να προβεί με τηλεοπτικό μήνυμά του ο Αντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της μετά τις 3 το απόγευμα της Πέμπτης και σύμφωνα με πληροφορίες
που δημοσίευσε πρώτη η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal, αναμένεται να παρουσιάσει πρόταση για αγορές ομολόγων ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ κάθε μήνα για τουλάχιστον ένα χρόνο, ενδεχομένως και για δύο χρόνια.

Ολα δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει, αν και με καθυστέρηση πολλών ετών, τον δρόμο της ποσοτικής χαλάρωσης που ακολούθησαν ήδη από το 2008 η αμερικανική και η βρετανική κεντρική τράπεζα στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν την οικονομία τους. 


Αν επαληθευθούν...
......σήμερα οι πληροφορίες για αγορές ομολόγων ύψους 50 δισ. ευρώ τον μήνα, τότε το συνολικό ποσό θα μπορούσε να ανέλθει μεταξύ 600 δισ. ευρώ και 1,1 τρισ. ευρώ σε διάστημα 12-24 μηνών. 

Η σταθερή υποχώρηση του πληθωρισμού τους τελευταίους 18 μήνες αναγκάζει τον Μάριο Ντράγκι και τους υπόλοιπους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωζώνης να συγκρουστούν με τη γερμανική επιχειρηματική και πολιτική ελίτ, που ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να αντιστέκεται λυσσαλέα στην ιδέα της κεντρικής αγοράς ομολόγων, παρ’ όλο που ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Δεκέμβριο κατά 0,2%, ενώ η ανεργία στην Ευρωζώνη παραμένει στο 11,5%.

Μια δεύτερη πολύ σημαντική εξέλιξη είναι η αντίδραση που σημειώθηκε στους κόλπους της ΕΚΤ μετά τη διαρροή της πληροφορίας προ δύο εβδομάδων ότι η Κεντρική Τράπεζα για πρώτη φορά στην ιστορία της εξέτασε το ενδεχόμενο να μη μοιράσει το (λογιστικό και μόνο) ρίσκο από την αγορά ομολόγων, αλλά να πραγματοποιήσει τις αγορές ομολόγων μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών. 


Η ιδέα έχει στόχο να κάμψει την αντίσταση της Γερμανίας στις αγορές κρατικών ομολόγων. Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, η τύχη της συγκεκριμένης πρότασης θα κριθεί την τελευταία στιγμή, με πολλούς κεντρικούς τραπεζίτες να επιμένουν ότι οι αγορές πρέπει να γίνουν κεντρικά από την ΕΚΤ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η «Κ» την Τετάρτη, η Ελλάδα αναμένεται να εξαιρεθεί από τις αγορές ομολόγων μέχρι να συμφωνήσει στην εφαρμογή νέου προγράμματος με την Ευρωζώνη. 

Πάντως, ακόμη και χθες η Γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει με τις ενέργειές της να υπονομεύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των κρατών-μελών, παρέμβαση που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι υπονομεύει την ανεξαρτησία της ΕΚΤ.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου