Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Μα πόσο αρρωστημένα αρχομανής είναι – Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και την συμμετοχή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προτείνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του.

Menelaos Myrillas / SOOC
Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και την συμμετοχή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προτείνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο iefimerida.gr.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα πρέπει να εύχεται αυτοδυναμία, προβλέπει ότι «θα χρειαστεί να βάλει νερό στο κρασί του» και εκφράζει την ελπίδα ότι ...
.....δεν θα «σύρει ξανά τη χώρα σε εκλογές γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν συμφορά για την Ελλάδα και τους Έλληνες».
Παραδέχεται ότι το ΠΑΣΟΚ απογοήτευσε τους πολίτες, αλλά δεν γινόταν αλλιώς. Οπως αφηγείται «αν είχαμε αφήσει τη χώρα να σκάσει σαν καρπούζι το 2010 καταγγέλλοντας τους προηγούμενους και ζητώντας να στηθούν κρεμάλες στο Σύνταγμα, θα είχαμε σώσει τη δημοφιλία μας και ο λαός θα ζητωκραύγαζε ενθουσιασμένος επειδή δεν θα φταίγαμε εμείς, αλλά οι άλλοι», Αλλά όπως σημειώνει «η χώρα βέβαια θα γινόταν τριτοκοσμική μέσα σε λίγες εβδομάδες, θα γυρνούσε πολλές δεκαετίες πίσω και αρκετές γενιές Ελλήνων θα έμεναν καταδικασμένες στη φτώχεια».
Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να στηρίξει άλλο πρόσωπο από τον Σταύρο Δήμα για πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακόμη και από την Αριστερά, ενώ επιμένει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν τον ενημέρωσε ότι θα ιδρύσει κόμμα. Επιμένει ακόμη ότι είναι αλήθεια ότι ο Γ. Παπανδρέου τον πρότεινε για Πρωθυπουργό το 2011, επικαλούμενος τον Κ. Σκανδαλίδη, τον Γ. Καρατζαφέρη και τον Γ. Πεταλωτή.
Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξή του Ευάγγελου Βενιζέλου στο iefimerida.gr
Ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ του 44% απογοήτευσε την κοινή γνώμη. Η κυβέρνηση Σαμαρά με εσάς αντιπρόεδρο, την απογοητεύει πάλι όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Γιατί να σας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός ξανά;
Έχετε δίκιο. Έπρεπε να έχουμε αφήσει τη χώρα να σκάσει σαν καρπούζι το 2010 καταγγέλλοντας τους προηγούμενους και ζητώντας να στηθούν κρεμάλες στο Σύνταγμα. Έτσι, θα είχαμε σώσει τη δημοφιλία μας και ο λαός θα ζητωκραύγαζε ενθουσιασμένος επειδή δεν θα φταίγαμε εμείς, αλλά οι άλλοι. Η χώρα βέβαια θα γινόταν τριτοκοσμική μέσα σε λίγες εβδομάδες, θα γυρνούσε πολλές δεκαετίες πίσω και αρκετές γενιές Ελλήνων θα έμεναν καταδικασμένες στη φτώχια.
Αλλά τουλάχιστον εμείς δεν θα απογοητεύαμε τους πολίτες, έχετε δίκιο.
Αντίθετα εμείς κάναμε το τεράστιο λάθος να πάρουμε πάνω μας, μόνοι μας στην αρχή, την προσπάθεια να κρατηθεί η πατρίδα όρθια. Και η χώρα έμεινε όρθια. Και την Κυριακή των εκλογών θα είναι μια ακέραιη χώρα, με την οικονομία σε ανάκαμψη, τις τράπεζες υγιείς, την διαπραγμάτευση σχεδόν ολοκληρωμένη, με νόμισμά της το ευρώ. Για να γίνουν όλα αυτά όμως, πικράναμε πολλούς ανθρώπους, που είδαν τις ζωές τους να πηγαίνουν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες πίσω και όχι μπροστά.
Τους απογοητεύσαμε, αλλά δεν γινόταν αλλιώς. Το καλύτερο που μπορούσε να γίνει ήταν να θυσιαστεί ένα 25-30 % του ΑΕΠ και των εισοδημάτων για να διασωθεί το υπόλοιπο.
Ελπίζουμε μόνο να μη λυγίσουν τώρα, στο παρά πέντε και να σκεφτούν όχι απλά τι έχασαν αλλά τι θα έχαναν αν εμείς δεν είχαμε μπει στη φωτιά. Και τους ζητάμε να μας στηρίξουν νια να αναδειχθούμε τρίτο κόμμα για να έχουμε την τρίτη εντολή, ώστε να μπορέσουμε να παίξουμε πιο αποφασιστικά το ρόλο του εγγυητή της εθνικής προοδευτικής σταθερότητας.
Τι έχετε να πείτε σε απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που όμως φοβούνται την έλευση ΣΥΡΙΖΑ και προτίθενται να επιλέξουν Σαμαρά;
Τους λέω να νικήσουν τον φόβο με τον οποίο τους βομβαρδίζει η προπαγάνδα της ΝΔ και να σκεφτούν με ψυχραιμία και λογική. Αν η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον παγιωθεί με τάσεις διεύρυνσης, τότε η ψήφος που σκέφτονται να δώσουν στην Δεξιά είναι ούτως ή άλλως μια χαμένη ψήφος. Ας μη την χαραμίσουν χωρίς λόγο. Ας γυρίσουν στο σπίτι τους για να δυναμώσουν το ΠΑΣΟΚ, τη μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ότι δεν θα γίνει το ατύχημα.
Άλλωστε και στις ευρωεκλογές η ΝΔ ήταν δεύτερη. Την κυβέρνηση την κράτησε το ποσοστό που πήραμε εμείς.
Έχετε κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι υπονομεύει την εθνική προσπάθεια. Πώς δηλώνετε ότι μετεκλογικά μπορεί να τον στηρίξετε;
Δεν στηρίζουμε τον κ. Τσίπρα, αλλά τη χώρα. Εμείς ζητάμε ό,τι και το 2012. Όλοι όσοι θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν πρέπει να μοιραστούν την ευθύνη, φτάνει να ανήκουν στις δημοκρατικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου. Και φυσικά, η πρώτη δύναμη πρέπει να αποτελέσει τον κορμό αυτού του σχήματος, στο οποίο θα έπρεπε κανονικά να ενταχθεί και το δεύτερο κόμμα προκειμένου να πάρει πραγματικά εθνικά χαρακτηριστικά αυτή η προσπάθεια.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί μαζί σας είτε με όποιον έχει ψηφίσει τα μνημόνια. Πώς μπορεί να γίνει αυτή η συνεργασία; Θα παράσχετε ψήφο εμπιστοσύνης στις προγραμματικές δηλώσεις τυχόν κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Θα στηρίξετε με ψήφο ανοχής;
Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι εφόσον δεν θα έχει αυτοδυναμία -κάτι που δεν θα έπρεπε να εύχεται ούτε ο ίδιος- θα χρειαστεί να βάλει νερό στο κρασί του και να κάτσει κάτω να μιλήσει με τα κόμματα με δεδομένους τους συσχετισμούς που θα έχουν διαμορφωθεί στη Βουλή. Ο ίδιος έχει πει ότι θέλει συνεργασία με το ΚΚΕ και τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δύο κατ’ εξοχήν αντιευρωπαϊκά κόμματα, στα οποία όμως δεν μπορεί να υπολογίζει μια και το πρώτο αρνείται κάθε σχέση μαζί του, ενώ το δεύτερο δεν πρόκειται να εκλεγεί στη Βουλή.
Άρα, θα πρέπει να μιλήσει κυρίως με το δεύτερο και το τρίτο κόμμα, αλλά και με τα άλλα κόμματα. Ελπίζω μόνο να μην σκέφτεται να σύρει ξανά τη χώρα σε εκλογές γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν συμφορά για την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Μετά τις εκλογές θα επιμείνετε στον Σταύρο Δήμα; Ή θα προτείνετε άλλο πρόσωπο για πρόεδρο της Δημοκρατίας; Και ποιον; Θα μπορούσατε να στηρίξετε πρόεδρο προερχόμενο από την Αριστερά; Και ποιον;
Κάθε πράγμα στον καιρό του. Τώρα έχουμε τις εκλογές.
Στην κατ’ ιδίαν τελευταία συνάντησή σας ο Παπανδρέου δεν σας ενημέρωσε ότι θα ιδρύσει κόμμα; Τι σας είπε;
Όχι δεν με ενημέρωσε. Διαβάστε την ανακοίνωση που εκδώσαμε εκείνη την ημέρα.
Ο Παπανδρέου διέψευσε ότι σας πρότεινε για Πρωθυπουργό, τον Νοέμβριο του 2011, υποστηρίζοντας ότι σας είχαν προτείνει άλλα στελέχη όχι όμως ο ίδιος. Πού είναι η αλήθεια;
Απάντησε ο κ. Σκανδαλίδης που έτυχε να είναι παρών. Αλλά και ο κ. Καρατζαφέρης. Για να μην αναφέρω τον κ. Πεταλωτή! Αφήστε τα καλύτερα.
Γίνατε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χωρίς αντίπαλο. Τι σας εμπόδισε να κάνετε τις αλλαγές που θα έφερναν την ανανέωση στο κόμμα;
Το ΠΑΣΟΚ έχει το νεώτερο γραμματέα, δυο νέους ευρωβουλευτές, εξαιρετικά νέα στελέχη στους συνδυασμούς του και στα συλλογικά του όργανα. Σε ποιες αλλαγές αναφέρεστε; Στην αναπαλαίωση που επιχείρησαν κάποιοι;
Λέτε συχνά ότι θα κάνετε χώρο στη νέα γενιά στελεχών στο Συνέδριο μετά τις εκλογές. Επίσης ότι θα προχωρήσετε σε Συνέδριο μετά τις εκλογές όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα. Θα υπάρξει και θέμα ηγεσίας;
Έχω μιλήσει και γι’ αυτό. Θα συζητηθούν τα πάντα. Δεν είμαι ούτε ιδιοκτήτης, ούτε κληρονόμος του ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν είναι. Επιτελώ βαρύ παραταξιακό και εθνικό καθήκον. Αλλά αυτό είναι αναγκαίο να γίνει σε όλους τους χώρους. Όχι μόνον ή ειδικά στο ΠΑΣΟΚ.
Έχετε μια ιδιότυπη σχέση με το ΠΑΣΟΚ: Μπήκατε το 1989, όταν όλοι έφευγαν και τώρα που επίσης δείχνουν όλοι να το εγκαταλείπουν εσείς παραμένετε – πεισματικά θα έλεγε κανείς. Τι σας κάνει να έχετε τέτοια επιμονή;
Έχω μάθει να επιμένω όταν είμαι χρήσιμος. Στα δύσκολα, γιατί στα εύκολα όλοι είναι παρόντες. Στα δύσκολα όμως μετράει κανείς αυτούς που πραγματικά νοιάζονται. Ο καθένας έχει άλλωστε το ήθος του και την συνείδησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου