Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Διαπραγματευτικό όπλο για το χρέος η στροφή της Ελλάδας προς τη Ρωσία;


rosia_705_450

Διεθνείς αναλυτές δεν αποκλείουν την περίπτωση η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης πως δεν συναινεί στη δήλωση της ΕΕ περί επιβολής νέων κυρώσεων, να αποτελεί διαπραγματευτικό όπλο.

Δεν έτυχε κριτικής από τα ξένα ΜΜΕ μόνον η νέα οικονομική πολιτική που επαγγέλλεται η κυβέρνηση, αλλά και η ασαφής τοποθέτησή της στο ζήτημα των ρωσοουκρανικών σχέσεων. 
Όπως μάλιστα δημοσίευσε εχθές η Voria.gr υπάρχουν αναλυτές που δεν αποκλείουν την περίπτωση ότι η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης πως δεν συναινεί στην δήλωση της αρμόδιας Επιτρόπου περί επιβολής νέων κυρώσεων, να αποτελεί διαπραγματευτικό όπλο.
Να θυμίσω, ότι ...
.....έγραψα στο χθεσινό μου σημείωμα, πως υπάρχει μια ασάφεια στην ελληνική θέση, αν δηλαδή η διαφωνία έγκειται στο ότι δεν ρωτήθηκε πριν βγει η ανακοίνωση, ή εάν δεν συμφωνεί επί της ουσίας. Και δεν συμφωνεί καθ’ ολοκληρία, ή μερικώς; Ίσως το αντιληφθούμε αυτό σε λίγες ώρες.
Πάντως, σύμφωνα με τον Αμερικανό αναλυτή και επικεφαλής αναδυόμενων αγορών στην Standard Bank, κ. Τίμοθι Ας, «Ορισμένοι θα υποστήριζαν ακόμη ότι η θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι απλώς ένα διαπραγματευτικό τέχνασμα αναφορικά με την προτεραιότητά της να επαναδιαπραγματευτεί το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας». 
Κατά τον κ. Ας, η υποστήριξη που επέδειξε η Ελλάδα προς τη Ρωσία, θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη. Και αυτό διότι η Μέρκελ και οι λοιποί εταίροι θα εξοργιστούν αν καταλάβουν πως η Ουκρανία χρησιμοποιείται από τους Έλληνες ως διαπραγματευτικό χαρτί»
Στην Ρωσία βλέπουν τα πράγματα υπό άλλο πρίσμα. Η Russia Today (RBTH) γράφει πως έχει βρεθεί στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης – και δη των αμερικανικών «η αναθέρμανση των σχέσεων Ρωσίας-Ελλάδας και η πρώτη σύγκρουση της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες». Για αναθέρμανση μιλούν οι Ρώσοι και για σύγκρουση με την Ε.Ε.
Αναφέρεται: «Εξάλλου, σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, στην κυβέρνηση συζητείται το ενδεχόμενο η Αθήνα να ασκήσει βέτο στην άσκηση πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ, κατά τις ίδιες πηγές, για τις ελληνικές προθέσεις έχει ενημερωθεί από χθες η Μόσχα, που εμφανίζεται διατεθειμένη να εξαιρέσει εφ’ εξής τα ελληνικά προϊόντα από το εμπάργκο κατά των χωρών της Ε.Ε.». Προσθέτει δε, ότι ο κ. Νίκος Κοτζιάς απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση, απάντησε χαρακτηριστικά πως «θα είναι δημοκρατική».
Στην Γερμανία, δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι «Η Ελλάδα τάσσεται κατά νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», και επισημαίνει ότι «μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ έχει ξεσπάσει ο πρώτος καβγάς, και αυτός δεν αφορά καν το χρέος. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας παίρνει αποστάσεις από τις νέες απειλές της ΕΕ κατά της Ρωσίας».
Το Bloomberg υποστηρίζει πως διαφαίνεται μια νέα διάσταση στο status quo στην Ευρώπη. «Οι νέες κυρώσεις απαιτούν ομοφωνία μεταξύ των 28 κυβερνήσεων, ως εκ τούτου, ένα ελληνικό βέτο θα ταρακουνούσε την εύθραυστη ευρωπαϊκή συναίνεση για την αντιμετώπιση της Ρωσίας, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί πιέσεις για ευνοϊκότερους όρους της διάσωσης της Ελλάδας, ενώ θα βαθύνει μια αντιπαράθεση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ».
Το άρθρο του αμερικανικού δικτύου CNBC, δημοσιεύθηκε εχθές στην Voria.gr. Αποσπώ μόνον την παράγραφο: «Η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης αναδεικνύει το χάσμα μεταξύ της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της, και υποδηλώνει ότι οι διαφορές τους μπορεί να εκτείνονται και πέρα από την εγχώρια οικονομική πολιτική και τα μέτρα λιτότητας». Και τονίζει, πως ίσως δεν πρόκειται απλώς για ένα «διαπραγματευτικό χαρτί» της ελληνικής κυβέρνησης.
Ωστόσο στο άρθρο του CNBC επισημαίνει ότι η προφανής υποστήριξη στη Ρωσία δεν έχει απλώς εδραιώσει την προφανή πορεία σύγκρουσης της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά δείχνει ότι θα μπορούσε επίσης να οδηγηθεί σε καλύτερες σχέσεις με την Ρωσία: «Η Ρωσία και η Ελλάδα έχουν ιστορία εγκάρδιων σχέσεων και πολιτιστικών δεσμών, όπως την κοινή ορθόδοξη χριστιανοσύνη» γράφει χαρακτηριστικά.
Σ’ αυτά, μπορεί να προστεθεί και η αντιπαράθεση Βενιζέλου-Κοτζιά στην παράδοση-παραλαβή του ΥΠΕΞ, όπου ο κ. Κοτζιάς είπε πως πρέπει και οφείλουν να αντιληφθούν και οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας ότι δεν μπορούν μέσω του χρέους να οδηγήσουν σε οποιαδήποτε αποσταθεροποίηση την Ελλάδα και τη θέση της στο διεθνές σύστημα. Παρενέβη δε ο απερχόμενος υπουργός κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος σε έντονο ύφος υποστήριξε, ότι στους 19 μήνες που ήταν επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν υπήρξε καμία παρέμβαση.
Ομολογώ πως πιστεύω τον κ. Βενιζέλο, ότι δεν υπήρξε παρέμβαση, εκ του λόγου ότι αποφασίζουμε κατά τις προτιμήσεις των «συμμάχων και εταίρων» μας, πριν μας το ζητήσουν. Είναι η θεωρία «του καλού παιδιού», που κάποτε θα ανταμειφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου