Η Ευρωπαϊκή Ενωση σε ανακοίνωσή της καταδίκασε τη Ρωσία για την υπόθεση της Ουκρανίας και αυτό εξόργισε τον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Αμέσως πήρε τηλέφωνο και έβγαλε ανακοίνωση για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του.
η Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού, αναφορικά με την δήλωση ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία προέβη σε δήλωση «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ», χωρίς να ερωτηθεί η ελληνική πλευρά.
Μάλιστα, η δυσαρέσκεια διατυπώθηκε και σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε με την ίδια, όσο και με τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ.
Σε ανακοίνωσή της η Γ.Γ. του πρωθυπουργού τονίζει:
«Η δήλωση "Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ" που δημοσιεύθηκε σήμερα, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας. Δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση αυτή εκφράστηκε τόσο στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του Πρωθυπουργού με την ΥΕ/ΕΕ κα Mogherini, όσο και στο κατάλληλο επίπεδο, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ».
Η ίδια η κ. Μογκερίνι πριν πέντε ώρες μέσω του Twitter ανέφερε ότι μίλησε με τον Αλέξη Τσιπρα για να τον συγχαρεί και να συζητήσουν για το επόμενο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων.
Η «ένοχη» δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που εξόργισε τον Αλέξη Τσίπρα αφορούσε την Ουκρανία.
Σε αυτή καταδικάζεται η Ρωσία για τη συνεχή και αυξανόμενη υποστήριξη προς τους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας, μετά και από τον θάνατο αμάχων από τις «τυφλές» βολές πυροβολικού στη Μαριούπολη. Παράλληλα, καλούνται οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» να εξετάσουν περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Μόσχας με σκοπό αυτή να κινηθεί προς την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ.
Από iefimerida
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με τις κυρώσεις κατά την
Ρωσίας
«Πιστεύουμε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει η αφετηρία για μεγάλες αλλαγές στη χώρα μας, την Ελλάδα, αλλά μπορεί να γίνει αφορμή και για ένα ντόμινο αλλαγών σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο»
Τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική των κυρώσεων που εφαρμόζει η ΕΕ εξέφρασε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Rio Novosti.
«Η πολιτική των κυρώσεων της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία είναι μια πολύ κακή πολιτική. Είναι μια πολιτική που βλάπτει σοβαρά τις ρωσωευρωενωσιακές σχέσεις, βλάπτει την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωπαϊκό χώρο. Εμείς δεν συμφωνούμε να επιβάλλονται κυρώσεις σε βάρος την Ρωσίας. Θεωρούμαι ότι αυτές οι κυρώσεις δεν υποβοηθούν ούτε την ειρήνη ούτε τη σταθερότητα» ανέφερε.
Όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας υπογράμμισε ότι «εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Γι’ αυτό μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα προσπαθήσει να αναπτύξει αυτές τις σχέσεις , αντί να υποβαθμίζονται και θα προσπαθήσει να τις αναβαθμίσει.
Μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα προσπαθήσει να φέρει τις ελληνορωσικές σχέσεις σε ένα επίπεδο πολύ καλύτερο και πολύ πιο ουσιαστικό. Ο ελληνικός και ο ρωσικός λαός δεν έχουν να χωρίσουν απολύτως τίποτε. Ελλάδα και Ρωσία δεν έχουν προβλήματα που να τις χωρίζουν. Επομένως οι καλές σχέσεις είναι μονόδρομος και για τους δύο λαούς και για τις δύο χώρες.»
Ερωτηθείς εξάλλου για το αποτέλεσμα των εκλογών σημείωσε ότι «είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι έρχεται μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα διασφαλίσει στον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Πιστεύουμε ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι πάρα πολύ θετική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την ευρύτερη περιοχή μας και για την Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει η αφετηρία για μεγάλες αλλαγές στη χώρα μας, την Ελλάδα, αλλά μπορεί να γίνει αφορμή και για ένα ντόμινο αλλαγών σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο.»
«Η ευρωζώνη και η ΕΕ βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο εξαιτίας των ακραίων νεοφιλελεύθερων μονεταριστικών πολιτικών που ακολουθούνται. Πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει αφετηρία για να αλλάξουν αυτές οι πολιτικές, για να πάμε σε μια Ευρώπη η οποία δεν θα είναι Ευρώπη του χρηματιστικού κεφαλαίου και δεν θα κυριαρχείται από τη Γερμανία, αλλά θα είναι μια Ευρώπη κοινωνική. Μια Ευρώπη κοντά στους εργαζόμενους, στις δυνάμεις της εργασίας. Μια Ευρώπη οικολογική, φιλειρηνική και πιο σταθερή» πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου