«Για το τέλος του ελληνικού εφιάλτη» κάνει λόγο σε άρθρο του στους New York Times, ο διεθνούς φήμης Αμερικανός οικονομολόγος, P. Krugman, με αφορμή την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές.
Όπως σημειώνει ο P. Krugman οι Ελληνες περιμένουν από τον νέο Πρωθυπουργό να
Ο αμερικανός οικονομολόγος τονίζει ότι......... τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα βιώνει έναν οικονομικό εφιάλτη, με τη συνολική ανεργία να αγγίζει το 28% ενώ την ανεργία στους νέους να είναι στο 60%.
Εν τω μεταξύ σημειώνει ότι η πορεία της οικονομίας δεν προσφέρει καμία προοπτική για επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα διαβίωσης στο άμεσο μέλλον.
Παράλληλα υπενθυμίζει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέβαλαν άγρια μέτρα που περιλάμβαναν περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες, τους μισθούς των εργαζομένων και των κοινωνικών παροχών.
Την ίδια στιγμή το πρόβλημα του χρέους έχει επιδεινωθεί από την έναρξη του προγράμματος, ενώ το βασικό ερώτημα είναι αν η τρόικα είναι έτοιμη να αναγνωρίσει ότι όσα ζητούσε από την Ελλάδα είναι αδύνατα.
Ο Krugman σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να αποδεχτούν την νίκη του Τσίπρα, ζητώντας του να ενεργήσει υπεύθυνα και να ακολούθησε το πρόγραμμά τους.
Σύμφωνα με τον αμερικανό οικονομολόγο οι δανειστές δεν έχουν καμία αξιοπιστία καθώς το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα δεν είχε κανέναν νόημα.
«Δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να λειτουργήσει» σημειώνει ο P. Krugman και συμπληρώνει: «αν μη τι άλλο, το πρόβλημα με τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν είναι αρκετά ριζοσπαστικά».
«Το κούρεμα του χρέους και η χαλάρωση της λιτότητας θα απαλύνουν τα οικονομικά προβλήματα αλλά είναι αμφίβολο αν θα είναι επαρκή για να ωθήσουν σε μια ισχυρή ανάκαμψη. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι σαφές τι περισσότερο μπορεί να κάνει οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση αν δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει το ευρώ» τονίζει.
Σύμφωνα με τον Krugman, αν η τρόικα ήταν ρεαλιστική, τότε θα αναγνώριζε ότι ζητούσε το αδύνατο.
Δύο χρόνια μετά την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος στην Ελλάδα, το ΔΝΤ προσπάθησε να βρει άλλα ιστορικά παραδείγματα που να αποδείκνυαν πως η αποπληρωμή χρέους μέσω ελληνικού τύπου λιτότητας ήταν επιτυχής, αλλά δεν βρήκε.
Τέλος υπογραμμίζει ότι «οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα ήταν καλό να αφήσουν τη διάλεξη, ζητώντάς του να συμπεριφερθεί υπεύθυνα και να συμμορφωθεί με το πρόγραμμά τους. Η αλήθεια είναι πως έχασαν την αξιοπιστία τους. Το πρόγραμμα που επέβαλαν στην Ελλάδα δεν είχε νόημα. Δεν υπήρχε περίπτωση να λειτουργήσει».
Στην έκκλησή του για μια μεγάλη αλλαγή, ο Τσίπρας είναι πολύ πιο ρεαλιστής από τους αξιωματούχους που θέλουν να συνεχιστεί το "ξυλοκόπημα" έως ότου επιστρέψει η ηθική, καταλήγει ο Krugman.
Πηγή: bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου