Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Λαγκάρντ: Δεν τίθεται θέμα διαγραφής του χρέους.

Κατηγορηματικά αντίθετη προς μια διαγραφή του ελληνικού χρέους, μετά την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, εμφανίζεται η η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει στους κανόνες περί ίσης μεταχείρισης των ευρωπαϊκών χωρών.

Σημειώνει ωστόσο ότι διάφορα άλλα σενάρια είναι υπό εξέταση, ενώ προειδοποιεί ότι
απομένουν μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν και δεν αφορούν αναγκαστικά, νέα μέτρα λιτότητας. , ενώ αποκλείει διαγραφή του χρέους.

Μιλώντας στην γαλλική εφημερίδα «Le Monde», η Κριστίν Λαγκάρντ σημειώνει ότι προτεραιότητά της είναι.......... να ξεκινήσει εκ νέου ο διάλογος με τις ελληνικές αρχές, κυρίως για το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων;

«Θα πρέπει να μπει μπροστά η μεταρρύθμιση της κρατικής μηχανής και του φοροεισπρακτικού συστήματος, η σύντμηση του χρόνου διεκπεραίωσης των δικαστικών υποθέσεων. Συνεπώς δεν πρόκειται για μέτρα λιτότητας, αλλά μεταρρυθμίσεις εις βάθος που μένει να υλοποιηθούν» εξηγεί η Κρ. Λαγκάρντ.

Ερωτηθείσα για την υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα περί αναδιάρθρωσης του χρέους, διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα αποδοχής μιας διαγραφής του ελληνικού χρέους, καθώς αυτό αντίκειται στην αρχή της ίσης μεταχείρισης των ευρωπαϊκών χωρών:

«Υπάρχουν εσωτερικοί κανόνες στην ευρωζώνη που πρέπει να γίνουν σεβαστοί. Δεν μπορούμε να φτιάξουμε ειδικές κατηγορίες για την τάδε ή τη δείνα χώρα» υπογραμμίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ και προσθέτει ότι «στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες υποθέσεις για τις οποίες θα συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους εταίρους».

Αν και η ίδια δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα σενάρια που εξετάζονται, αυτά θα μπορούσαν να αφορούν τα επιτόκια ή την διάρκεια αποπληρωμής του χρέους, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η Monde.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου