Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

«Φωτιές» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ανάβει η συμφωνία του Eurogroup σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο.

Στο επίκεντρο η δήλωση Γλέζου κατά της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης
Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου βρίσκονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία στο Eurogroup αλλά και η πολυαναμενόμενη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις την οποία πρέπει να καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση.

Financial Times

Τη δήλωση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Μανώλη Γλέζου για τη συμφωνία του Eurogroup, φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της η βρετανική εφημερίδα Financial Times. 
Εκτός από τα οικονομικά διλήμματα, υπάρχουν και τα πολιτικά, όπως αυτά εκφράζονται από την αντίδραση του Μ. Γλέζου και τα απόνερα που αφήνει, αναφέρουν οι FT. 
«Η Ελλάδα τρέχει να προλάβει τη διορία, την ώρα που διαφωνίες αναταράσσουν το εσωτερικό της κυβέρνησης», σημειώνει η εφημερίδα.

New York Times
«Οι πολιτικοί αρχηγοί αντιμετωπίζουν ............εξέγερση στο εσωτερικό, ενώ προσπαθούν να κατευνάσουν τους πιστωτές» αναφέρουν οι New York Times. 
Η αμερικανικής εφημερίδα αναφέρεται στα κέρδη και τις απώλειες των δύο πλευρών στο Eurogroup της Παρασκευής, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη δήλωση του Μανώλη Γλέζου, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου, ότι θα παραιτηθεί αν δεν γίνουν σεβαστές οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης. 

Liberation
«Η πρώτη φωτιά από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει το δημοσίευμα της Liberation, σχολιάζοντας τη δήλωση του Μανώλη Γλέζου.
Η δήλωση έπεσε σαν αστραπή, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα. 

Deutsche Welle
Εν αναμονή των τελικών ελληνικών προτάσεων τελεί όχι μόνον η γερμανική κυβέρνηση αλλά και οι γερμανοί βουλευτές, οι οποίοι θα κληθούν στο τέλος της εβδομάδας να δώσουν το τελικό πράσινο φως του Βερολίνου, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle. 

O γερμανός υπ. Οικονομικών Wolfang Schaeuble, ξεκινά ήδη σήμερα Δευτέρα εκστρατεία πειθούς των βουλευτών ενόψει της ψηφοφορίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα Handelsblatt. 
Προκειμένου μάλιστα να έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του, ο κ. Schaeuble ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση με τον βρετανό ομόλογό του George Osborne. 
Εν τω μεταξύ το υπουργείο του συγκέντρωσε χθες Κυριακή όλα τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να αποσταλούν στους βουλευτές και να ενημερωθούν για τα ελληνικά σχέδια πριν οι ίδιοι κληθούν να αποφασίσουν.

Όπως σημειώνει η Handelsblatt μετά από πέντε χρόνια ευρωδιάσωσης ο W. Schaeuble, έχει συνηθίσει να «πουλάει» συμβιβασμούς στους βουλευτές. 

Αυτή τη φορά όμως, όπως εκτιμάται, η αποστολή του δεν είναι τόσο δύσκολη καθώς μαζί με την Angela Merkel κατάφεραν να περάσουν σχεδόν όλα τα σημεία τα οποία οι ίδιοι θεωρούν σημαντικά. 

Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με την εφημερίδα, το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα και να υπάρξει στη συνέχεια αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς.

Επιπλέον η κυβέρνηση Τσίπρα υπόσχεται να μην αναιρέσει μεταρρυθμίσεις ενώ θα λαμβάνει χρήματα «βήμα προς βήμα», όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι. 

Bild
Θα ξεπεράσουν τα επτά δισ. ευρώ τα έσοδα από τις μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Bild. 

Oι μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα παρουσιάσει η Αθήνα, περιλαμβάνουν την πάταξη του λαθρεμπορίου της βενζίνης και των τσιγάρων, απ' όπου το ελληνικό κράτος θα συγκεντρώσει αντίστοιχα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και 800 εκατομμύρια ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να συγκεντρώσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών και των ολιγαρχών.

Άλλα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω της είσπραξης των ανεξόφλητων φορολογικών οφειλών των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής Bild. 
Συνολικά η Αθήνα στοχεύει στη συγκέντρωση περίπου 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έσοδα.
Η Αθήνα πρέπει να υποβάλει μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ έναν κατάλογο για τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα κάνει στη βάση της συμφωνίας που εγκρίθηκε με τους εταίρους της κατά το Eurogroup της Παρασκευής στις Βρυξέλλες.

«Η Αθήνα θέλει να κινηθεί κατά της φορολογικής απάτης», επισημαίνει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung, σχολιάζοντας το περιεχόμενο των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που πρόκειται να καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στους ευρωπαίους εταίρους της, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, «κυβερνητικοί κύκλοι του Βερολίνου λένε ότι την εκταμίευση εκκρεμών δανειακών δόσεων και τη χορήγηση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας μπορεί κανείς να τις φανταστεί μόνο στη βάση των μεταρρυθμιστικών συμφωνιών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα». 

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «όλα εξαρτώνται από τη νέα λίστα μέτρων. ‘Αν πρόκειται για χρηματοδοτήσιμες και έγκυρες ιδέες, μας αρκεί ένα και μόνο φύλλο χαρτιού', λέγεται από κύκλους του Βερολίνου'».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να παρουσιάσει την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους ως νίκη της κυβέρνησής του. 

Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, «το ‘καυτό' ερώτημα στο πεδίο της ελληνικής εσωτερικής πολιτικής τις επόμενες εβδομάδες θα είναι αν θα καταφέρει ο Τσίπρας να πουλήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα, στο κόμμα του (…), αλλά και στους ψηφοφόρους, την αθέτηση σχεδόν όλων των προεκλογικών του υποσχέσεων ως τήρησή τους».

Η αριστερή Tageszeitung (TAZ) του Βερολίνου διερωτάται, «πώς να εφαρμόσει η αριστερή κυβέρνηση τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις; 

Πώς να μικρύνει το βουνό χρέους, που μετά από χρόνια λιτότητας είναι ψηλότερο σε σχέση με την αρχή της κρίσης;

Και από πού να προέλθει η ανάπτυξη;

Ο Σόιμπλε οφείλει μία απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις. 

Υπαγόρευσε στη νέα κυβέρνηση των Αθηνών μία ανέφικτη ατζέντα και της έκλεισε τους ορίζοντες για μία άλλη, καλύτερη πολιτική. 

Γι' αυτό, το δράμα των χρεών θα συνεχιστεί», εκτιμά η εφημερίδα.

«Χωρίς μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, που θα επιφέρει περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη, χωρίς αποφασιστική μάχη κατά της διαφθοράς η Ελλάδα δεν θα βρει διέξοδο από την κρίση παρά τα μέτρα λιτότητας», υπογραμμίζει η Frankfurter Rundschau.

 Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το «μόνο κόμμα στην Ελλάδα» που διαθέτει το αναγκαίο πολιτικό βάρος ώστε να «κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δεδομένου ότι δεν έχει εμπλακεί στις δομές της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου