Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Δημιουργούν Bank Run...Spiegel: Κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων όπως στην Κύπρο μελετά ο W.Schaeuble.

Κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων στα πλαίσια του κυπριακού μοντέλου φαίνεται ότι έχει μελετήσει ο γερμανός υπουργός οικονομικών W. Schaeuble όπως αποκαλύπτει το γερμανικό Spiegel.

Το δημοσίευμα ήρθε ώρες μετά την
δημοσίευση στην ιστοσελίδα του γερμανικού Χρηματιστηρίου «Euroinsight» περί ανορθόδοξων λύσεων, ορισμένες από τις οποίες ακραίες, για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος. 

Σύγκεκριμένα, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η A.Merkel και W. Schaeuble μεταξύ των λύσεων που σκέφτονται για την Ελλάδα ώστε να μη βγει από το ευρώ, είναι και αυτή ...........του κυπριακού μοντέλου.

Δηλαδή, ξαφνικό κούρεμα καταθέσεων.

Συγκεκριμένα το περιοδικό τονίζει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός Grexit και «μπορεί πολύ καλά να διανοηθεί μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα».

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν βρίσκει σύμφωνη την A. Merkel που επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ λόγω της γεωστρατηγικής της θέσεις.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Spiegel, οι σύμβουλοι της καγκελαρίου έχουν εξετάσει την περίπτωση της Κύπρου πριν από δύο χρόνια. Αποτέλεσμα, τότε, της άρνησης της κυπριακής βουλής να ψηφίσει τα μέτρα λιτότητας, ήταν ένα τελεσίγραφο της ΕΚΤ και το κλείσιμο των τραπεζών στην Κύπρο για μερικές ημέρες.

Η καγκελάριος είναι πλέον βέβαιη ότι ένα «Graccident,» ή έξοδος από ατύχημα, δεν είναι πλέον τόσο ένας κίνδυνος.

Οι σύμβουλοι της έχουν ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στην κρίση της Κύπρου, η οποία γλίτωσε στο παρά πέντε την έξοδό της από το ευρώ πριν από δύο χρόνια.
Ίσως, λένε κάποιοι στη γερμανική κυβέρνηση, η Ελλάδα χρειάζεται ακριβώς μια τέτοια τελευταία προειδοποιητική βολή.

«Η Καγκελαρία είναι βέβαιη ότι ενδεχόμενο “ατύχημα” δεν αποτελεί πλέον μεγάλο κίνδυνο.

Οι σύμβουλοι της Merkel βλέποντας το παράδειγμα της Κύπρου και το γεγονός ότι τελικά η Λευκωσία τότε αναγκάστηκε να υποχωρήσει απέναντι στα νέα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Ε.Ε., ίσως να συμμερίζονται στην άποψη ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια προειδοποιητική βολή», καταλήγει το άρθρο.

Στο μεταξύ, ώρες νωρίτερα το «Euroinsight» είχε κάνει λόγο για ανορθόδοξες λύσεις προκειμένου να αποτραπεί την εξάντληση της ρευστότητας.

Αυτές οι λύσεις περιλαμβάνουν αύξηση των ορίων των ομολόγων μικρής διάρκειας που η Αθήνα θα μπορούσε να εκδώσει και να πωλήσει σε ελληνικές τράπεζες, προσωρινό έλεγχο κίνησης κεφαλαίων σε περίπτωση μαζικών αναλήψεων, καταβολή πόρων από το τρέχον πρόγραμμα νωρίτερα από το προβλεπόμενο και καθυστέρηση της καταβολής των δόσεων στο ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι, η σελίδα του πρακτορείου ειδήσεων ΜΝΙ του γερμανικού χρηματιστηρίου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Schaeuble έχει επανειλημμένα μελετήσει την ιδέα του να αναγκαστεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.

Μπορεί ο Schaeuble να είναι ένα από τα πιο φιλο-ενοποιητικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Merkel, αλλά πιστεύει ότι η τήρηση των κανόνων αποτελεί προϋπόθεση για στενότερες σχέσεις στην Ένωση.

Ο Schaeuble πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι σε θέση να λειτουργεί με τρόπο που να είναι συμβατή με τις πολιτικές της οικονομικής ενοποίησης στη ζώνη του ευρώ, σημείωνε το ΜΝΙ.

Πηγή:  bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου