Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Κλίμα τρομοκρατίας από τους εταίρους.

Του Βαγγέλη Δεληπέτρου
Οι τρεις θεσμοί (ΕΚΤ, Ε.Ε. και ΔΝΤ) πυροβολούν στον αέρα, για να δημιουργήσουν κλίμα εκφοβισμού ενόψει του Γιούρογκρουπ της Δευτέρας.

O ένας θεσμός, η ΕΚΤ «πυροβόλησε» δυο φορές: Εκτός του προγράμματος αγοράς ομολόγων η Ελλάδα και
οριακή αύξηση, μόλις 500 εκατ., των κονδυλίων για τις τράπεζες από τον ELA. Γεγονός λοιπόν η πιστοληπτική «ασφυξία» και σαφείς οι όροι των δανειστών: Μέχρι να υπάρξει θετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, είπε ο αρχιτραπεζίτης της Ευρώπης, που τόνισε, κλείνοντας το μάτι στους άλλους δυο θεσμούς, ότι «η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικό ίδρυμα αλλά έχει κανόνες».

Ο δεύτερος θεσμός –η Ευρωπαϊκή Ένωση- δεν πυροβόλησε σήμερα αλλά ετοιμάζεται........... και οπλίζει: πολλαπλασιάζονται οι διαρροές ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι κοστολογημένες και ότι πρέπει να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις. Η νεοφιλελεύθερη γερμανική Ευρώπη ετοιμάζεται να δαγκώσει στο Eurogroup της Δευτέρας που έρχεται, εκτός αν ακούσει τα «ναι» και δει γονυκλισίες, όπως έχει συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.

Ο τρίτος θεσμός –το ΔΝΤ- έχει εδώ και ημέρες προειδοποιήσει, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ έβρισκε, στο ίδιο μήκος με τον Μάριο Ντράγκι, ασαφείς και ελλιπείς τις ελληνικές προτάσεις. Η επιλογή του Σόιμπλε και των παρατρεχάμενών του για δημιουργική ασάφεια μπορεί να θεωρήθηκε χρήσιμη από τον Γ. Βαρουφάκη αλλά, όπως είχαμε τονίσει στο άρθρο «Η δημιουργική ασάφεια και οι πιέσεις πέρα από τα όρια» ήταν φανερός ο κίνδυνος να αποδειχθεί επωφελής μόνο (ή κυρίως) για τους δανειστές.

Τα περιθώρια δηλαδή στενεύουν καθώς οι «εταίροι» μας δεν διανοούνται καν να επιτρέψουν να υπάρξει ανασύνταξη της Ελλάδας και βιάζονται να υπάρξει λύση, προφανώς όπως αυτοί την εννοούν, πολύ πριν από τον Ιούνιο. Γι' αυτούς η νίκη στις εκλογές ενός κόμματος της Αριστεράς είναι πληγή, που θα κάνουν ό,τι μπορούν για να την κλείσουν. 

Επίσης, πληγή θεωρούν και το σχηματισμό «κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» και εταίρο τους ΑΝΕΛ, γιατί είναι εμφανές το αντιμνημονιακό πρόσημο, ενώ αυτοί –όπως μας είπε με όλους τους τρόπους ο Μ. Σουλτς- προτιμούσαν μια απευθείας παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ με το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με το «Ποτάμι».

Η κυβέρνηση πάντως αναζητεί τρόπους επιτυχούς αντίδρασης σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον σχεδιάζοντας –σε συσκέψεις του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο- ειδικά πλάνα για το ματς της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, κάτι που ο αντιπρόεδρός της Γιάννης Δραγασάκης χαρακτηρίζει «φάση εξειδίκευσης» της συμφωνίας στο Eurogroup.

Ο κ. Δραγασάκης επέλεξε να στείλει και ένα μάλλον αισιόδοξο μήνυμα, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, καθώς τόνισε ότι το πρόβλημα ρευστότητας δεν είναι τόσο οξύ όσο παρουσιάζεται. Αισιοδοξία όμως που μένει μετέωρη καθώς τη συνόδευαν και διατυπώσεις όπως «Τιμούμε τη συμφωνία, περιμένουμε να την τιμήσουν και οι εταίροι μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου