Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Αυτό είναι ουσιαστικά το Ρωσικό υπερόπλο της χώρας....Εδώ....;;;;;

Κόσμος-οικονομία-–-οι-χώρες-με-τις-δυσχερέστερες-οικονομικές-θέσεις.

Παρά το ότι η αυτοκρατορία της ενέργειας φαίνεται να κατευθύνεται προς την τέλεια καταιγίδα, ο κ. Putin δεν ανησυχεί – ενώ είναι σίγουρος πως θα κερδίσει τον οικονομικό πόλεμο που του έχει κηρύξει η Δύση, με τη βοήθεια της ομοψυχίας του λαού του
 .
Οι κυρώσεις που επέβαλλε η Ευρώπη κατ’ εντολή των Η.Π.Α. στη Ρωσία, έχουν εξελιχθεί σε μπούμερανγκ εναντίον της – με τις πρώτες χώρες να αντιδρούν, όπως στο παράδειγμα της Γαλλίας, η οποία όμως «τιμωρήθηκε» με το τρομοκρατικό χτύπημα στο σατιρικό περιοδικό της (άρθρο).

Ακολούθησε πρόσφατα η Ιταλία, ο πρωθυπουργός της οποίας συναντήθηκε με το Ρώσο πρόεδρο, καλώντας τον στο Μιλάνο – με αποτέλεσμα να του προταθεί μία προνομιακή συνεργασία, με την ενεργειακή αυτοκρατορία.

Την ίδια στιγμή και ενώ δημιουργείται ένας, παράλληλος στο δυτικό, οικονομικός κόσμος (άρθρο), το ευρώ καταρρέει – όχι τόσο λόγω του νέου πακέτου ποσοτικής διευκόλυνσης της ΕΚΤ, αλλά εξαιτίας της Ελλάδας, η οποία θα αποτελέσει ενδεχομένως την αφετηρία της διάλυσης της Ευρωζώνης, το αργότερο όταν.......... στη Γαλλία κερδίσει τις εκλογές το κόμμα της κυρίας Le Pen (2017).

Με δεδομένο δε το ότι, όλος ο πλανήτης πλέον καταλαβαίνει πως το κοινό νόμισμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο (ανάλυση), πολλές χώρες προσπαθούν να μειώσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα σε αυτό – οπότε το πουλούν σε μεγάλες ποσότητες, εις βάρος της ισοτιμίας του.

Από την άλλη πλευρά, με την Ουκρανία να παραπαίει, αφού χρεοκόπησαν τρεις τράπεζες της, ενώ η οικονομική της κατάσταση επιδεινώνεται σε καθημερινή βάση (τεράστια υποτίμηση του νομίσματος, πληθωρισμός κοκ.), ο γνωστός γεωπολιτικός αναλυτής κ. Z. Brzeziński, στην ομιλία του ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, αναφέρθηκε στον κίνδυνο να επιτεθεί η Ρωσία στην Εσθονία, καθώς επίσης στη Λετονία – ενώ πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ προσεγγίζουν τη Μαύρη Θάλασσα, δήθεν για τη διεξαγωγή πολεμικών ασκήσεων, μαζί με ρουμανικές, τουρκικές και βουλγαρικές δυνάμεις.

Περαιτέρω, εντός της Ρωσίας διευρύνεται η οικονομική κρίση, αφού κλείνουν η μία μετά την άλλη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις – γεγονός που διαπιστώνεται από τις αγγελίες πωλήσεων στην προσφιλή ιστοσελίδα Avito οι οποίες, από 4.687 το 2013, αυξήθηκαν στις 35.626 το 2014. Οι ιδιοκτήτες των εταιριών «συνθηκολογούν» κάτω από το βάρος της υποτίμησης του ρουβλίου, της αύξησης των ενοικίων, καθώς επίσης της πτώσης της ζήτησης – με αποτέλεσμα να επιλέγουν τη χρεοκοπία.

Τα κρατικά ΜΜΕ βέβαια επεξηγούν το πρόβλημα στους Πολίτες, ενοχοποιώντας εξ ολοκλήρου τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα από τη Δύση – κάτι που δεν είναι απόλυτα σωστό, αφού η κυριότερη αιτία είναι η πτώση της τιμής του πετρελαίου, του φυσικού αερίου επίσης, ενδεχομένως λόγω της χειραγώγησης τους από τις Η.Π.Α., σε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία (άρθρο).

Σε κάθε περίπτωση, η οικονομία της Ρωσίας συρρικνώνεται, αφού ο ρυθμός ανάπτυξης μειώθηκε στο 0,24% τελικά του ΑΕΠ το 2014, από 4,8 % στις αρχές του 2012 – ενώ για το 2015 προβλέπεται μεγάλη ύφεση (γράφημα).
 .
Ρωσία, οικονομία – η εξέλιξη του δείκτη ανάπτυξης της χώρας, σε ετήσια βάση.
 .
Η χώρα έχει μία σειρά άλλων προβλημάτων (άρθρο), τα οποία οφείλονται στην αδυναμία της, όσον αφορά τον οικονομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα - κυρίως επειδή το ενδιαφέρον της ηγεσίας επικεντρώνεται στα γεωπολιτικά, τα οποία θεωρεί σημαντικότερα. 

Η Ρωσία καθυστερεί ή αρνείται την υιοθέτηση μίας σειράς μεταρρυθμίσεων, οι οποίες αφορούν το ασφαλιστικό, την υψηλή φορολόγηση, τη διαφθορά του δημοσίου, τη γραφειοκρατία κοκ. – χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να καταπολεμήσει τα οικονομικά της προβλήματα που θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ακόμη και αν αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου.

Εν τούτοις, παρά τα οικονομικά προβλήματα, καθώς επίσης το ότι, στον κατάλογο της μιζέριας ευρίσκεται στην έβδομη θέση παγκοσμίως (γράφημα), αμέσως μετά την Ελλάδα και την Ισπανία, με τον πληθωρισμό να δυσχεραίνει συνεχώς τους Πολίτες της, η δημοτικότητα του προέδρου της αυξήθηκε ξανά τον προηγούμενο μήνα – κατά 1% στο 86%, γεγονός που προξενεί εύλογα μεγάλη εντύπωση.
 .
Κόσμος-οικονομία-–-οι-χώρες-με-τις-δυσχερέστερες-οικονομικές-θέσεις.
Μία από τις αιτίες είναι βέβαια το ότι, η κυβέρνηση ενισχύει τις φτωχές εισοδηματικές ομάδες, επιδοτώντας τες όπου μπορεί από το ειδικό ταμείο που είχε δημιουργήσει στις καλές εποχές – το οποίο έχει μειωθεί στα 77 δις $, από 85 δις $ εντός ενός μόνο μήνα (τα συναλλαγματικά αποθέματα στα 364 δις $, από 500 δις $ ένα έτος πριν).

Παρά το ότι όμως η Ρωσία φαίνεται να κατευθύνεται προς την τέλεια καταιγίδα, ο πρόεδρος Putin δεν ανησυχεί – ενώ είναι σίγουρος πως θα κερδίσει τον πόλεμο που του έχει κηρύξει η Δύση σε όλα τα επίπεδα. Δεν φαίνεται δε να επαληθεύονται οι προσδοκίες των Η.Π.Α., σύμφωνα με τις οποίες θα προκληθούν εσωτερικές αναταραχές στη χώρα, ιδίως μετά τη δολοφονία του αρχηγού της αντιπολίτευσης – με αποτέλεσμα να ανατραπεί ο κ. Putin, όπως συνέβη στο παρελθόν με τον τότε πρόεδρο, όταν εισέβαλλε το ΔΝΤ (άρθρο).

Ο βασικός λόγος είναι το ότι, στηρίζεται από την πλειοψηφία των Ρώσων που διακρίνονταν ανέκαθεν για την εθνική ομοψυχία τους - στην οποία οφείλονται τα συνεχή Βατερλό όσων προσπάθησαν να την κατακτήσουν στο παρελθόν.

Αυτό είναι ουσιαστικά το υπερόπλο της χώρας, οι Πολίτες της οποίας ενώνονται απέναντι στον οποιοδήποτε εχθρό της πατρίδας τους – κάτι που, εάν χαρακτήριζε ανάλογα τους Έλληνες, όπως συνέβη σε ορισμένες εποχές (1940), δεν θα είχαν τίποτα να φοβηθούν και δεν θα έχαναν ποτέ κανέναν πόλεμο. 

Προφανώς ούτε το σημερινό, ο οποίος είναι ίσως ο πλέον σημαντικός στην ιστορία τους.

Analyst Team

http://www.analyst.gr/2015/03/06/to-rosiko-yperoplo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου