Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - Ο δόλιος μοχλός της Κατοχικής διοίκησης που θέλει να συντρίψει την Ελλάδα ...

Σε μία πολύ επικίνδυνη για την Ελλάδα μηχανή μπορεί να εξελιχθεί τελικά το περίφημο «πακέτο Ντράγκι», το οποίο, ας την το ξεχνάμε καθώς έχει σημασία, είχε ανακοινωθεί μόλις μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου... 

Ποιος είναι ο κίνδυνος; 

Είναι το...

να αποτελέσει το μηχανισμό παροχής χρήματος που θα διοχετευθεί απότομα και μαζικά σε χώρες της Ευρωζώνης προς αντιστάθμισμα και καθησυχασμό έπειτα από μια ενδεχόμενη σκληρή εξέλιξη εις βάρος της Ελλάδας. 

Στην ουσία, η ΕΚΤ να λειτουργήσει ως μηχανισμός εναντίον της Ελλάδας, ως μηχανισμός ενίσχυσης της Ευρωζώνης την ώρα του σοκ σε ενδεχόμενο Ελληνικής εξόδου από το κοινό νόμισμα αν οι Γερμανοί φτάσουν ως εκεί. 

Αυτό είναι το πιο σημαντικό, χωρίς βέβαια να ξεχνά κανείς και τον άμεσο πολιτικό εκβιασμό…

Εκείνο που σήμερα εμφανίζεται ξαφνικά ως ένα σχήμα ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο μέχρι τώρα δεν δέχονταν ούτε καν να συζητήσουν στο Βερολίνο, μπορεί να μην είναι τίποτε άλλο από το εργαλείο με το οποίο οι Γερμανοί θα επιχειρήσουν να ελέγξουν πλήρως την κατάσταση αν αποφασίσουν να «πατήσουν το κουμπί» για την Ελλάδα. 

Διοχετεύοντας χρήμα όχι μόνον θα ηρεμήσουν, ή έτσι τουλάχιστον πιστεύουν, τις αγορές, αλλά και τις χώρες και τους λαούς τους, που, ουσιαστικά, θα έχουν προφανές κίνητρο να αποφύγουν τη μοίρα της Ελλάδας. 

Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία ειδικά για τις επερχόμενες ισπανικές εκλογές του Φθινοπώρου, στις οποίες θα κριθούν πάρα πολλά για το μέλλον της Ευρωζώνης, γεγονός καθοριστικό στο σχεδιασμό του Βερολίνου. 

Στοιχειώδης πολιτικός ρεαλισμός: αν φτάσουμε σε αυτές τις εκλογές με την Ελλάδα να έχει πετύχει στην αμφισβήτηση της λιτότητας, το Βερολίνο αντιμετωπίζει τον πολύ μεγάλο κίνδυνο να ενισχυθούν οι αντίστοιχες τάσεις στο ισπανικό εκλογικό σώμα. Αντιθέτως, αν η Ελλάδα έχει είτε υποταχθεί πλήρως, είτε, πολύ περισσότερο, υποστεί μία έξοδο από το κοινό νόμισμα, όλα αυτά θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για το ισπανικό εκλογικό σώμα. 

Πολύ περισσότερο αν κάτι τέτοιο συνοδευθεί και από μια έκτακτη άμεση παροχή ρευστότητας μέσα από αυτό το νέο μηχανισμό που δημιούργησε, έπειτα από τόσα χρόνια κρίσης, ξαφνικά τώρα η ΕΚΤ. 

Μηχανισμό που όπως αποδείχθηκε ήδη, η ευρωπαική… «τράπεζά μας» τον έχει θέσει ξεκάθαρα στην υπηρεσία της πολιτικής και μάλιστα της πιο διχαστικής, αντί να τον αξιοποιήσει προκειμένου να βοηθήσει να κάνουμε βήματα υπέρβασης της κρίσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου