Ένα κράτος που παράγει μόνο… συνταξιούχους και θέσεις στο δημόσιο, νομοτελειακά θα αυξάνει το χρέος… - Το (ιερό) εθνικό ζήτημα είναι η επανεκκίνηση της παραγωγικής βάσης και η δημιουργία θέσεων εργασίας
Η κατάσταση στη χώρα είναι εξαιρετικά κρίσιμη, έστω και αν μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης δεν το αντιλαμβάνεται.
Αρκετοί εκ των ψηφοφόρων, μεγάλο μέρος της κοινωνίας, πίστεψε και πιστεύει ότι ..........υπάρχει βιώσιμος δρόμος εκτός μνημονίων και τρόικας και πως το χρέος είναι το μεγαλύτερο, το κεντρικό εθνικό ζήτημα!
Η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων καλλιέργησε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αυτήν τη μυθολογία!
Κακώς καλλιεργήθηκε η αίσθηση ότι το χρέος είναι το μεγαλύτερο εθνικό ζήτημα και το κεντρικό στοίχημα για την Ελλάδα. Όχι, δεν είναι το χρέος το κυρίαρχο πρόβλημα της χώρας!
Το μεγαλύτερο εθνικό ζήτημα είναι η επανεκκίνηση της παραγωγικής βάσης της χώρας, η σταδιακή μείωση της ανεργίας και η αποκατάσταση των 1,5 εκατ. ανέργων!
Αυτό είναι το κυρίαρχο, το ιερό εθνικό ζήτημα!
Το χρέος κανείς δεν μας ζήτησε να το αποπληρώσουμε όλο ποτέ, ή μονομιάς, κανείς δεν μας αύξησε τα επιτόκια, αντιθέτως.
Σχεδόν όλα τα κράτη χρωστούν αστρονομικά ποσά, τα οποία ποτέ δεν θα αποπληρώσουν. Έτσι πορεύεται εδώ και δεκαετίες το παγκόσμιο σύστημα. Με την αύξηση του ΑΕΠ, σταδιακά, μειώνεται νομοτελειακά και το «ύψος» ή η επικινδυνότητα του χρέους.
Αυτό γίνεται παγκόσμια. Οι χώρες χρωστούν ποσά που ουδέποτε υπήρξαν στην πραγματικότητα. Βεβαίως, κάποια στιγμή, στο μέλλον, νομοτελειακά θα υπάρξει ένα ιστορικό... moratorium, ένα νέο… deal, μια γενικευμένη επανεκκίνηση κάτω από πιο «καθαρές» και στέρεες βάσεις.
Η Ελλάδα, όλη η κοινωνία εγκλωβίστηκε, μυωπάζοντας για πέντε χρόνια στο ζήτημα του χρέους, αν είναι βιώσιμο, ή όχι, δυσβάστακτο ή όχι..
Το 2010 που μπήκαμε στα μνημόνια και στα προγράμματα στήριξης το κάναμε γιατί είχαμε ελλείμματα άνω των 35 δισ. ευρώ.
Αυτό που... ζητήθηκε από τη διεθνή κοινότητα – εφόσον εμείς απευθυνθήκαμε ζητώντας βοήθεια και στήριξη – είναι να φτιάξουμε τα του... οίκου μας! Άλλες χώρες, βεβαίως και έχουν πολύ μεγαλύτερο χρέος από την Ελλάδα, ποσοτικά και αναλογικά.
Όμως, έχουν ενεργή παραγωγική βάση και ισχυρό – σε σχέση με το μέγεθος του χρέους τους - ΑΕΠ. Όλες οι χώρες χρωστούν, έτσι «δουλεύει» το σύστημα, έτσι πορεύεται, αυτοί είναι οι κανόνες.
Το χρέος δεν είναι το κυρίαρχο εθνικό ζήτημα. Το κυρίαρχο εθνικό ζήτημα είναι πως θα έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα, πως θα ανοίξουν δουλειές, πως θα επιστρέψει η παραγωγή! Γιατί, όσα και να χρωστά κάποιος, πρώτα θα πρέπει να τακτοποιήσει – εξασφαλίζει την... επιβίωσή του.
Η χώρα μας, η Ελλάδα, δεν έχει τακτοποιήσει αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα.
Χωρίς να έχουμε τακτοποιήσει τεράστια ζητήματα σε εσωτερικό επίπεδο, συζητάμε για το χρέος των 300 δισ. που «δεν είναι βιώσιμο».
Κανείς δεν αναφέρεται στο γεγονός ότι δεν είναι βιώσιμη η... χώρα έτσι όπως πορεύεται και συζητούμε για τα 300 δισ. ευρώ που κανείς δεν μας ζήτησε σήμερα! Οι διεθνείς εταίροι, οι λεγόμενοι... τοκογλύφοι για αρκετούς, μας δανείζουν με επιτόκιο 1,5%!
Με μεγάλη χρονική επιμήκυνση!
Το διαρκές λιβανιστήρι λοιπόν με τη διαγραφή του χρέους είναι ανεδαφικό, καθώς και όλο να έσβηνε μονομιάς σήμερα, ένα κράτος που παράγει μόνο συνταξιούχους (πρόωρους ή όχι) και θέσεις στο δημόσιο, δεν έχει καμιά τύχη να είναι αυτάρκες.
Υ.Γ.: Μόλις την περασμένη Παρασκευή, Β. Σόιμπλε, αναφερόμενος στο θέμα του κουρέματος του χρέους τόνισε: «Ως κάποιος που ξέρει το θέμα επειδή πέρασα με αυτό πολλές νύχτες λέω το εξής: Όποιος μιλά αυτή τη στιγμή για ένα κούρεμα στο χρέος, δεν ξέρει ότι το θέμα του χρέους για τα επόμενα χρόνια είναι το μικρότερο πρόβλημα.
Η Ελλάδα πληρώνει μικρότερο τόκο από τη Γερμανία. Πάλεψα απέναντι στις τεράστιες επιφυλάξεις της ΕΚΤ μαζί με τον τότε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας για ένα κούρεμα.
Στο τέλος φτάσαμε σε ένα 53%. Η πραγματική πρόκληση είναι: η Ελλάδα πρέπει να ξαναβάλει μπρος την οικονομία της»!
Διαφωνεί κανείς;
www.bankingnews.gr
Διαφωνεί κανείς;
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου