Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει αλλά και οι Γερμανοί λένε ανοησίες – Τουλάχιστον φαιδρά τα ρεπορτάζ σε Die Zeit και Spiegel.

Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει αλλά και οι Γερμανοί λένε ανοησίες – Τουλάχιστον φαιδρά τα ρεπορτάζ σε Die Zeit και Spiegel
Στην Ελλάδα μια χώρα με ΑΕΠ 186 δισεκ. ευρώ και καταθέσεις 140 δισεκ. αντιστοιχούν οι καταθέσεις στο 75% του ΑΕΠ
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. 

Συσσώρευσε καταναλωτικά χρέη, δανειζόταν για να μπορεί να αποπληρώνει υποχρεώσεις, δεν παράγει τόσα ώστε να καταστεί αυτάρκης η οικονομία, είμαστε ένα χρεοκοπημένο και εξαρτημένο κράτος. 

Είμαστε μια χώρα εξαρτημένη, χρεοκοπημένη, όπου οι άλλοι πέτυχαν η Ελλάδα απέτυχε παταγωδώς μεταξύ των άλλων γιατί είχε χαμηλότερης στάθμης πολιτικούς και ακόμη ..........χαμηλότατης στάθμης πολίτες. 

Χρεοκοπήσαμε και έχουμε όλοι μας μεγάλη ευθύνη, πολίτες και πολιτικοί.
Πρέπει όλοι να κάνουμε την αυτοκριτική μας. 

Όμως άλλο αυτοκριτική που είναι απαραίτητη και άλλο να διαβάζουμε γερμανικές ανοησίες. 

Τα δημοσιεύματα της Die Zeit που έκανε λόγο για 800 δισεκ. καταθέσεις ελλήνων στην Ελβετία και το δημοσίευμα του Spiegel ότι η Γερμανία εξετάζει την επιβολή haircut στις καταθέσεις είναι τουλάχιστον ανοησίες. 

Ας πάρουμε τα δεδομένα ψύχραιμα.

Οι καταθέσεις των ελλήνων στο εξωτερικό δηλαδή αυτών που διαμένουν στην Ελλάδα και έχουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό δεν υπερβαίνουν τα 29-35 δισεκ. ευρώ ειδικά στην Ελβετία. 
Να θυμίσουμε ότι στην λίστα Lagarde τα χιλιάδες ονόματα που αναφέρονται, κατείχαν καταθέσεις 2,3 δισεκ. ευρώ. 

Τα 800 δισεκ. που επικαλείται η Die Zeit είναι ένα εξωπραγματικό νούμερο που δεν αποδεικνύεται και δεν θα αποδειχθεί ποτέ γιατί είναι ανοησία. 

Όσον αφορά το Spiegel δηλαδή τα σενάρια για haircut στις καταθέσεις τύπου Κύπρου…επίσης το δημοσίευμα αυτό είναι αβάσιμο. 

Κάκιστα η Ελλάδα συγκρίνεται με την Κύπρο. 

Θυμίζουμε σε όσους έχουν επιλεκτική μνήμη ότι επιβλήθηκε haircut στις καταθέσεις στην Κύπρο για να μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και κυρίως ως τιμωρία…για τις offshore εταιρίες που διέθεταν οι Ρώσοι. 

Στην Κύπρο μια χώρα τότε με 18 δισεκ. ΑΕΠ είχε 72 δισεκ. καταθέσεις δηλαδή 4 φορές το ΑΕΠ εκ των οποίων τα 22 δισεκ. ήταν Ρώσων επιχειρηματιών. 

Στην Ελλάδα μια χώρα με ΑΕΠ 186 δισεκ. ευρώ και καταθέσεις 140 δισεκ. αντιστοιχούν οι καταθέσεις στο 75% του ΑΕΠ δεν μπορεί να λεχθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει πλούσιους έλληνες όταν το 83% των καταθετών έχουν κάτω από 5 χιλιάδες ευρώ καταθέσεις. 

Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι οι καταθέσεις στην Γαλλία είναι 1,7 τρισεκ ευρώ και το ΑΕΠ περίπου 2,68 τρισεκ. ευρώ δηλαδή οι καταθέσεις αντιστοιχούν στο 0,63% του ΑΕΠ. 

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου