Μπορεί η κυβέρνηση να ψήφισε δύο νομοσχέδιο όλεθρο για την ελληνική κοινωνία, ως προαπαιτούμενα για την προώθηση της συμφωνίας, φαίνεται όμως πώς οι δανειστές δύσκολα θα ικανοποιηθούν και σύντομα θα ζητήσουν και άλλο… αίμα. Αυτό δείχνουν τα τσαλιμάκια που ήδη άρχισαν με το πότε έρχονται, αν έχει σταλεί πρόσκληση από την ελληνική πλευρά κ.α. Το έχουμε επισημάνει..πώς η συμφωνία είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί, αν και όπως φαίνεται είναι και εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.
Αυτό δείχνει πώς από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει πίσω και να αποδεχθεί ένα σκληρό μνημόνιο δεν πρόκειται να την αφήσουν να σηκώσει κεφάλι και μαζί ασφαλώς τον ελληνικό λαό που είναι αυτός που πληρώνει τελικώς το μάρμαρο. Κάθε τρεις και λίγο θα ζητούν νέα μέτρα, θα θέτουν νέους όρους.
Στο σημείο αυτό έγκειται και το μεγάλο λάθος του Αλέξη Τσίπρα. Έφτασε στο τέλος για να κάνει μια άτακτη υποχώρηση. Μπορεί όπως λέει να γλίτωσε την άτακτη χρεοκοπία, αλλά είναι βέβαιο πώς αυτό που θα έρθει δεν θα απέχει και πολύ από τον.....… εφιάλτη. Μόνο η εφαρμογή των μέτρων που ψήφισε προχθές και την προηγούμενη εβδομάδα η Βουλή αρκούν για να διαλύσουν ότι έμεινε όρθιο στη χώρα.
Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Τελικώς η Ελλάδα απέφυγε το Grexit; Αυτοί που γνωρίζουν λένε πώς το Grexit που έβαλε ανοιχτά πάνω στο τραπέζι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήρθε για να μείνει. Το πότε θα συμβεί και υπό ποιες προϋποθέσεις αποτελεί το βασικό ζητούμενο.
Μέχρι τότε, η τρόικα επιστρέφει και επισήμως σήμερα στην Αθήνα, τουλάχιστον το ευρωπαϊκό σκέλος αυτής και δηλώνει έτοιμη να ξετινάξει τα πάντα στα υπουργεία και στους αρμόδιους φορείς για να διαπιστώσει το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει, με ήδη κάποιους να ψιθυρίζουν πώς θα απαιτηθεί ίσως ένα νέο πακέτο μέτρων προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία για τα 82,5 δισ. ευρώ.
Ήταν που η τρόικα θα έφευγε οριστικά από την Ελλάδα, όπως άλλωστε και ότι θα σκίζαμε τα μνημόνια.
Το ΔΝΤ πάντως θέλει ειδική μεταχείριση και καθυστερεί την άφιξη του στη Αθήνα γιατί δεν υπήρξε ειδική πρόσκληση προς αυτό, αλλά η ελληνική κυβέρνηση έστειλε μία γενική και στους τέσσερις εμπλεκόμενους φορείς, τους δανειστές. Με το καλημέρα δηλαδή δείχνει τη στάση που θέλει να κρατήσει. Κι αυτή είναι του… σκληρού.
Ήδη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, μόλις στο παρά ένα της άφιξης των ελεγκτών στην Αθήνα, δεν έδειχνε βέβαιος στις απαντήσεις του ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες-εξπρές που είχαν συμφωνηθεί για ένα τρίτο πρόγραμμα και λεφτά πριν την 20η Αυγούστου. Το Ταμείο άρχισε τα «ήξεις-αφήξεις», για το αν θα έρθει στην Αθήνα, πότε θα ολοκληρώσει τη δουλειά του, ή αν ακόμα ζητήθηκε επισήμως από το Ταμείο (ή και αν θέλει το ίδιο) να εμπλακεί στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Είναι φανερό πώς παίζεται ένα παιχνίδι μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων, αλλά πάντα τη «νύφη», όπως έχει αποδείξει η ιστορία των μνημονίων, την πληρώνει ο λαός. Αυτό ήταν το τραγικό λάθος της κυβέρνησης Τσίπρα. Άνοιξε ξανά την πόρτα στους δανειστές, όταν τόσο στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου όσο και στο πρόσφατο δημοψήφισμα ο ελληνικός λαός την εξουσιοδότησε να πει… ούστ.
Και στην Ευρώπη όμως, εκτός από το ΔΝΤ, χώρες της ευρωζώνης ασκούν ακόμα πιέσεις προς την κυβέρνηση για να κατατεθεί και ένα νέο, τρίτο νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα μέτρα μέσα στον Αύγουστο. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θεωρούν πως δεν υπάρχει λόγος για πρόσθετα μέτρα, βασιζόμενοι στην απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, ενώ και ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος κ. Πιερ Μοσκοβισί έχει δηλώσει πως η Ελλάδα εκπλήρωσε τα προαπαιτούμενα.
Ωστόσο αρμόδια πηγή στην Αθήνα ανέφερε χθες πως «δεν έχουν όλα τα κράτη την ίδια καλοπροαίρετη διάθεση» και άφηνε έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί και τρίτο πακέτο με ένα νέο δάνειο-γέφυρα, αφήνοντας για το φθινόπωρο το τρίτο μνημόνιο και τα λεφτά που θα το συνοδεύουν.
Όλα αυτά δείχνουν πώς μπορεί οι νόμοι με τα προαπαιτούμενα να ψηφίζονται στη Βουλή, τα μέτρα να πέφτουν «βροχή», αλλά τίποτε δεν εγγυάται πως οι δανειστές δεν θα βάζουν και άλλα εμπόδια. Και ενώ η Αθήνα επείγεται για συμφωνία και λεφτά πριν τις 20 Αυγούστου, οι δανειστές δεν δείχνουν μεγάλη διάθεση να προστρέξουν για άμεση χρηματοδότηση της χώρας μας, ώστε να καλυφθούν χρόνος και χρήματα που χάθηκαν τους τελευταίους μήνες.
Η κυβέρνηση πιθανώς να βρίσκεται μπροστά σε μία νέα 20η Φεβρουαρίου που άλλα συμφώνησε και άλλα της βγήκαν. Μόνο που αυτή τη φορά βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, λεφτά δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, το capital control συνεχίζεται και οι ανοχές των πολιτών έχουν περιοριστεί σημαντικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου