Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Είναι πλέον επίσημο! Οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες υποθήκη στο «ταμείο Σόϊμπλε»

Image
Αυτό που γράφαμε από την παραμονή της συμφωνίας των Βρυξελλών ανακοινώθηκε επί της ουσίας επίσημα. Τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας μπαίνουν στο ταμείο υποθηκών που επέβαλλε ο Σόϊμπλε! Μόνο έτσι προφανώς συγκεντρώνονται τα 50 δις “εγγυήσεων”.
Σύμφωνα με  αξιόπιστες πηγές του υπουργείου Οικονομικών τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός Ταμείου στο οποίο, με ορίζοντα 30ετίας, θα δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ, ως αξία των περιουσιακών του στοιχείων (ακίνητα, μετοχές, κ.λπ.).

Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα.....
... κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο, με τελείως διαφορετική λειτουργία και λογική από το ΤΑΙΠΕΔ, παρόμοιο μ’ αυτά που έχουν δημιουργήσει αρκετά κράτη σε όλα τα μέρη του πλανήτη, όπως μεταξύ άλλων η Νορβηγία, η Αυστραλία, κ.ά.

Τα 50 δισ. ευρώ του νέου Ταμείου προβλέπονται σε βάθος 30ετίας, γεγονός που δίνει μεγάλη «ανάσα» στο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Στο Ταμείο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων, υποδομές, καθώς και ακίνητα του ελληνικού δημοσίου. 
Στο Ταμείο θα ενταχθούν και όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού / φυσικού πλούτου της χώρας – υδρογονάνθρακες, κ.λπ.
Από τα 50 δισ. ευρώ, το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών (εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 10 έως 25 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών), ενώ το υπόλοιπο 50% θα πάει σε ανάπτυξη (1/2) και χρέος (1/2).

Αντίδραση του ΠΑΣΟΚ
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, έκανε δήλωση αναφορικά με την πρόταση της κυβέρνησης να μεταφερθούν στο νέο ΤΑΙΠΕΔ τα έσοδα από την μελλοντική αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη και ζητώντας από την κυβέρνηση να την αποσύρει άμεσα.
Η δήλωση του Χρηστίδη:

“Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα η κυβέρνηση προτείνει να μεταφερθούν στο νέο ΤΑΙΠΕΔ τα έσοδα από την μελλοντική αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, τα οποία ως τώρα με νόμο που εισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ προορίζονται για την στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, ειδικά για τις νέες γενιές.

Θεωρούμε αυτή την πρόταση απαράδεκτη και ζητούμε από την κυβέρνηση να την αποσύρει άμεσα. Χωρίς νέους πόρους δεν είναι δυνατή η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.

Για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση αξιοπρεπούς σύνταξης για τις ερχόμενες γενιές”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου