Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

New York Times: Η Ευρώπη θα έπρεπε να ντρέπεται που αφήνει την Ελλάδα αβοήθητη.

New York Times: Η Ευρώπη θα έπρεπε να ντρέπεται που αφήνει την Ελλάδα αβοήθητη
Το ζήτημα της κρίσης που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια η Ελλάδα σε συνδυασμό με τους τεράστιους αριθμούς μεταναστών που φτάνουν κάθε μέρα στη χώρα, εστιάζει η εφημερίδαNew York Times σε δημοσίευμα με τίτλο «Η κρίση των προσφύγων στην Ελλάδα και η αποτυχία της Ευρώπης».
«Η ζοφερή εικόνα που επικρατεί σε πολλά ελληνικά νησιά, όπως η Λέσβος, απαιτεί την άμεση επέμβαση των ευρωπαϊκών κρατών, που ωστόσο καθυστερεί για τυπικούς λόγους, αφήνοντας την χρεωμένη Ελλάδα να επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος», τονίζει το δημοσίευμα.
«Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα της Ελλάδας μετά την επιζήμια συμφωνία διάσωσης που εξαναγκάστηκε τον περασμένο μήνα να αποδεχθεί από τους Ευρωπαίους πιστωτές της, τώρα η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των προσφύγων που καταφθάνουν στις ακτές της διασχίζοντας τη μεσόγειο και είναι περισσότεροι από αυτούς που δέχεται οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης», λέει και χαρακτηρίζει άδικο να περιμένει η Ευρώπη από την Ελλάδα να επωμιστεί αυτό το βάρος.
Στη συνέχεια του άρθρου γράφει: «Πάνω....
.... από 107.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν φέτος στην Ελλάδα, ξεπερνώντας τους 80.000 της Ιταλίας. Οι περισσότεροι από τους μισούς είναι Σύροι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο.
Οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα με ρυθμό 1.000/ημέρα είναι εξαντλημένοι, αφυδατωμένοι και πεινασμένοι.
Τα λίγα κρατικά κέντρα υποδοχής δεν μπορούν να προσφέρουν αρκετά φαγητό σε όλον αυτό τον κόσμο, πόσο μάλλον στέγη και ιατρική περίθαλψη.
Αλλά για εκείνους που ρίσκαραν τη ζωή τους για να φτάσουν στην Ευρώπη δεν υπάρχει γυρισμός.
Καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να διαθέσει περισσότερους πόρους για την επίλυση του προβλήματος, οι κάτοικοι του νησιού της Λέσβου – που λόγω της εγγύτητάς της με την Τουρκία δέχεται μεγάλο αριθμό μεταναστών – ανταποκρίθηκαν γενναιόδωρα παρέχοντας γεύματα, κουβέρτες και στεγνά ρούχα.
Η ανταπόκρισή τους ντροπιάζει άλλους Ευρωπαίους, ειδικά την βρετανική κυβέρνηση, η οποία πανικοβάλλεται με την προοπτική να υποδεχθεί μόλις 3.000 μετανάστες που διασχίζουν τη Μάγχη από το Καλαί της Γαλλίας.
Η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, η οποία γίνεται ολοένα και πιο πιεστική μέρα με τη μέρα, δεν μπορεί να λυθεί από εθελοντές πολίτες στην πιο κατεστραμμένη οικονομικά χώρα της ηπείρου.
Η ΕΕ συμφώνησε τον περασμένο μήνα να υποδεχτεί 40.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αλλά αυτός είναι ένας γελοίος αριθμός σε σχέση με το μέγεθος της κρίσης.
Ακόμη κι έτσι, τα κράτη-μέλη δεν συμφωνούν σχετικά με το πόσα άτομα θα μπορέσουν να υποδεχθούν, ενώ η Κομισιόν λέει ότι θα προσπαθήσει να λύσει τη συγκεκριμένη διαφωνία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια από την Ευρώπη και τη χρειάζεται τώρα.
Η Κομισιόν θα πρέπει να διαθέσει αμέσως κεφάλαια έκτακτης ανάγκης για να μπορέσει η Ελλάδα να προσφέρει υπηρεσίες στους πρόσφυγες.
Θα πρέπει επίσης να υποχρεώσει τα κράτη-μέλη να αναλάβουν δράση, αν έχει τελικά απομείνει έστω και λίγη αξιοπιστία στην Ένωση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου