Σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του νέου κυβερνητικού σχήματος που ανακοινώθηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης είναι η απουσία του μέχρι πρότινος προβεβλημένου υπουργού για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη.
Ο κ. Νικολούδης όχι μόνο είδε εαυτόν εκτός κυβέρνησης, αλλά είδε και το νεοσυσταθέν υπουργείο του να συμπαρασύρεται στο πλαίσιο του δομικού ανασχηματισμού του Αλέξη Τσίπρα και να μεταφέρει το πεδίο ευθύνης του στο υπουργείο Δικαιοσύνης και .........τις αρμοδιότητές του στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, επίσης εισαγγελέα και πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Η αναπάντεχη αυτή κίνηση του Αλέξη Τσίπρα προκαλεί πολλά ερωτήματα, καθώς ο κ. Νικολούδης αποτελούσε εκτός από προβεβλημένο στέλεχος και προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού τον Ιανουάριο σε μία προσπάθεια να δώσει βάρος στην πάταξη της διαφθοράς με ένα πρόσωπο που γνώριζε όσο λίγοι το αντικείμενο, έχοντας θητεύσει εκτός από τη Δικαιοσύνη και στην Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.
Ενδεικτικό δε της εμπιστοσύνης που έχαιρε ο κ. Νικολούδης είναι το γεγονός ότι ο ίδιος δεν βρέθηκε εκτός κυβερνητικού σχήματος ούτε μετά την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, σε μία προσπάθεια να δοθεί συνέχεια και να μην υπάρχουν διακοπές στο έργο του.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νικολούδης είχε ουσιαστικά μπει στο κυβερνητικό σχήμα με αιχμή του δόρατος την επίκληση της περιβόητης λίστας των 85.000 φυσικών και νομικών προσώπων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό από το 2010 και εντεύθεν και βάση της οποίας θα μπορούσαν να γίνουν καίρια χτυπήματα στη φοροδιαφυγή και την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.
Κομβικής σημασίας στο προηγούμενο επτάμηνο ήταν για την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου τα φλέγοντα ζητήματα του σκανδάλου της ΑΤΕ, αλλά και άλλες υποθέσεις που χειρίστηκε ο κ. Νικολούδης, όπως υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων και πετρελαίου.
Ωστόσο, τα πρώτα σύννεφα για τον πρώην υπουργό Επικρατείας άρχισαν να διαφαίνονται κατά την τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους διεθνείς πιστωτές και πριν την υπογραφή της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, όταν έγιναν οι πρώτες διαρροές για αίτημα από την πλευρά τους να καταργηθεί το επίμαχο χαρτοφυλάκιο. Αυτό ωστόσο ουδέποτε επιβεβαιώθηκε μέσα από κάποια ρητή αποτύπωση στο κείμενο της συμφωνίας και το θέμα έκτοτε είχε θεωρηθεί λήξαν.
Πέραν τούτου ωστόσο, το θέμα του Παναγιώτη Νικολούδη φαίνεται να αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, καθώς ο δεύτερος σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες φέρεται να εξέφρασε αντιρρήσεις στη διατήρηση του υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, σε ένα αντικείμενο με το οποίο είχε ασχοληθεί τους τελευταίους μήνες της προηγούμενης διακυβέρνησης και ο Τέρενς Κουίκ.
Ιστότοπος φίλα προσκείμενος στον Πάνο Καμμένο άφηνε αιχμές κατά του Παναγιώτη Νικολούδη λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος και τον εγκαλούσε τόσο για εμπλοκή στην υπόθεση Μητρόπουλου όσο και για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αποκάλυψη των «μεγαλοδημοσιογράφων που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό», ενώ την ίδια ώρα υπογράμμιζε την «ιδιαίτερη αγάπη που έχει η διαπλοκή» για τον υπουργό.
Πάντως, είναι γεγονός ότι παρά την αρχική δυναμική είσοδο του Παναγιώτη Νικολούδη τον Ιανουάριο στο πολιτικό προσκήνιο, οι πεχινρές επιδόσεις του στο επτάμηνο, αλλά και η ρήση του ότι χρειάζονται χρόνια για να ελεγχθεί η λίστα Λαγκάρντ που εν συνεχεία αποτέλεσε σημαία της ΝΔ για να αποδομήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, είχαν προκαλέσει εδώ και καιρό δυσφορία στον Αλέξη Τσίπρα.
Όπως και να έχει, η απομάκρυνση του κ. Νικολούδη από το κυβερνητικό σχήμα είναι γεγονός ότι έγινε χωρίς κάποια σχετική ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ τα ερωτήματα για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση παραμένουν αναπάντητα.
newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου